internet biztonság Akác

Egy tízéves magyar kislány csak barátokat keresett egy Facebook-csoportban, ám hamarosan rossz szándékú felnőttek hálójába került. Az eset nem egyedülálló, és rávilágít arra a súlyos problémára, amely a gyerekekre leselkedik az online térben.

A közösségi média platformok, mint a Facebook, számos nyilvános és privát csoportot kínálnak, ahol a fiatalok barátokat kereshetnek és megoszthatják élményeiket. Azonban ezek a csoportok nem mindig biztonságosak, és gyanútlan tagjaik könnyen az online ragadozók célpontjává válhatnak. Egy nemrég történt esetben egy tízéves kislány esett áldozatul egy felnőttnek, aki gyermeknek álcázva magát barátkozott vele, majd meztelen képeket küldött, és ajándékokat ígérve találkozóra próbálta csábítani. Szerencsére a kislány mindezt elmondta a szüleinek, így még időben vissza tudták fordítani a folyamatot, aminek még belegondolni is rossz a végébe.

A Facebookon bárki, aki 13 évesnél idősebb, szabadon létrehozhat egy fiókot. Azonban sok ennél fiatalabb gyermeket is találhatunk a platformon, hiszen a korhatár könnyen megkerülhető. A rendszer nem ellenőrzi a megadott születési dátumokat, így a gyerekek egyszerűen bejelentkezhetnek, ami súlyos veszélyekkel járhat.

A közösségi média használatának korhatárra vonatkozó szabályai egyre inkább kikerülhetőek, nem ritka, hogy még írni-olvasni is alig tudó fiatalok használják ezeket a platformokat. Az ilyen gyermekek gyakran válnak célpontokká, hiszen a Facebook csoportjaiban a hamis profil mögé bújt bűnöző felnőttek is jelen vannak.

Az frissen megtörtént eset kapcsán egyre több szülő lépett be a veszélyes Facebook-csoportokba, hogy megvédje gyermekeit. Ők igyekeznek figyelmeztetni a fiatalokat az online társ- és barátkeresés veszélyeire, hangsúlyozva, hogy soha nem lehetünk biztosak abban, ki rejtőzik a másik oldalon. A gyerekek sajnos gyakran osztanak meg képeket magukról, hogy mások értékeljék őket, ami nemcsak a felnőttek által jelentett veszélyeket növeli, hanem a gyerekek közötti bullying, azaz online zaklatás melegágyává is válhat.

A közösségi médiában számtalan hasonló csoport létezik, amelyek felületesen szemlélve teljesen ártalmatlannak tűnhetnek, de valójában komoly veszélyforrásokat rejthetnek. Fontos, hogy a szülők folyamatosan figyelemmel kísérjék gyermekeik online tevékenységét, és időben lépjenek, ha valami gyanúsat észlelnek.

Az alábbi jelek gyanúsak lehetnek, és arra utalhatnak, hogy gyermekünk online kizsákmányolás áldozatává vált:

- Ismeretlen eredetű ajándékokat vagy pénzt kap.

- Olyan szavakat használ, amelyeket korábban nem használt.

- Olyan jellegű szexuális viselkedést mutat, amely nem megfelelő a korához.

- Gyakran változtatja online szokásait, sokkal több vagy kevesebb időt tölt a neten.

- Megváltozik a hangulata, teljesítménye romlik az iskolában.

Ha azt gyanítjuk, hogy gyermekünk veszélybe került, fontos, hogy ne hibáztassuk őt, és biztosítsuk arról, hogy számíthat feltétlen támogatásunkra, ahogy más esetekben is. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány segítséget nyújt azoknak a gyermekeknek, akik nem tudnak családjukra vagy tanáraikra támaszkodni. A segélyvonal ingyenesen hívható a 116-111-es számon, ahol anonim módon is segítséget kaphatnak. Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakemberhez is lehet fordulni tanácsért.

A Facebook pedig kifejezetten arra kéri a felhasználókat, hogy jelentsék a 13 év alatti regisztrációkat. Ezt egy egyszerű űrlap kitöltésével lehet megtenni, és ne gondoljuk ezt árulkodásnak, gyermekeink biztonsága a tét, a szabály pedig szabály, bár sokan nem is tudják, vagy úgy tesznek, mint akik nem tudják, de valóban tilos 13 éves kor alatt Facebook felhasználói fiókot aktiválni. A Facebook kivétel nélkül minden ilyen bejelentést soron kívül vizsgál meg, a jelentett profilt azonnal korlátozza, és amennyiben az illető nem is tudja igazolni a megfelelő személyazonosságot, véglegesen le is tiltja.  

Fontos, hogy a szülők mellett a gyerekek is tisztában legyenek az online tér veszélyeivel, és mindent megtegyenek azért, hogy elkerüljék az ilyen helyzeteket. Illetve nagyon lényeges pont lehet az, hogy egy ilyen esetben a gyerek merjen otthon segítséget kérni, ne a büntetéstől félve őrölje magában az egészet, vagy menjen bele még inkább a bajba. A közösségi média világában még mindig a tudatosság és a családon belüli egymásra figyelés a legnagyobb fegyvereink.

Akác