Tünde kismama újszülött csecsemők

Amikor az újdonsült kismama hazaviszi párnapos babáját a kórházból, a családtagok, rokonok, barátok, ismerősök legszívesebben azonnal megrohamoznák őket. Fontos lenne figyelembe venni, hogy az újszülött érzékeny lény, és a hormonborult kismama sem biztos, hogy arra vágyik, hogy neked kávét főzzön, amikor babanézőbe mész. Érdemes tehát megfontolni néhány szabályt, hogy a látogatás senkinek se legyen kellemetlen.

  1. Jelentkezz be látogatásra, de ne nyomulj, ha a kismama nem áll rá készen

Minden édesanya más, de mindenkinek szüksége van bizonyos időre ahhoz, hogy összeszokjon a babájával, mielőtt vendégeket fogad. Fogadd el ezt az időt, bármennyi is legyen ez, és kérdezd meg, készen állnak-e már a látogatásra. Ha a válasz nem, próbálkozz néhány hét múlva ismét. Ha a válasz igen, kérdezd meg, mikor lenne nekik a legalkalmasabb időpont.

  1. Tartsd be a megbeszélt időpontot

Egy újdonsült anyának igen kimerítő napjai vannak, és majdnem biztos, hogy a kialvatlanságtól is fáradt. Ha zöld lámpát kaptál a látogatásra, és az édesanyával megbeszéltetek egy időpontot, legyél pontos! Az időpontot valószínűleg úgy választotta a kismama, hogy a napirendjükbe illeszkedjen (alvásidő, etetés, stb.). Ezért fontos, hogy ne menj korábban és ne késs el!

  1. Ne maradj túl sokáig

A felkészült anyukák megmondják neked előre, hogy mennyi ideig érnek rá a fogadásodra, de ha mégsem kapnál erre vonatkozó információt, akkor se maradj egy óránál tovább. Kivéve, ha erre kifejezetten kér a kismama.

  1. Vigyél kaját

Új anyaként nehézséget okoz a bevásárlás és a főzés, ezért egész biztos örülni fog, ha viszel magaddal némi élelmet, legyen az akár otthon főzött húsleves, vagy egy szendvics.

  1. Mosd meg a kezed és kérdezd meg, hozzáérhetsz-e a babához

Nem számít, hogy nemrég mostál kezet, amint belépsz az új család lakásába, a kézmosás legyen az első dolgod. Mindig kérdezd meg, hogy megsimogathatod-e, felveheted-e a babát. Ha úgy látod, hogy az anyuka feszült, amikor a te kezedben van a gyermeke, add neki vissza inkább a bébit.

  1. Ajánld fel, hogy segítesz, ha a kismama szeretne zuhanyozni vagy pihenni egyet

Ha elég közeli ismerőse vagy az anyukának, mondd meg neki, hogy szívesen vigyázol a kicsire, ha szeretne zuhanyozni vagy szundikálni egy kicsit. Egy gyors zuhany vagy egy kis pihenés csodákat tesz a fáradt kismamával. Ha úgy látod, hogy nem szívesen bízná rád a babát, ne erőltesd.

  1. Mondj nemet, ha étellel vagy itallal kínál az anyuka

Ne felejtsd el, hogy azért mentél, hogy segíts a kismamának, nem azért, hogy kiszolgáljanak. Ha már majd’ meghalsz a szomjúságtól, menj ki a konyhába és eressz magadnak egy pohár vizet a csapból.

  1. Ne vidd magaddal a saját gyereked

Kivéve, ha teljesen egészséges, és előre megbeszélted az anyukával. Valószínűleg te is jobban fogod élvezni a látogatást, ha nem a saját gyerekedre kell minduntalan figyelned. Ha nem megoldható, hogy otthon hagyd, mindenképpen egyeztess előtte a kismamával. Ha a látogatás napján a gyereked lázas vagy köhög, halaszd el a vizitet.

  1. Vigyél magaddal ajándékot

Sokaknak okoz problémát, hogy milyen ajándékot vigyen az új családnak. A legegyszerűbb, ha megkérdezed az érintetteket, hogy minek örülnének, mire van szükségük. A legbiztosabb, ha viszel egy csomag pelenkát vagy popsitörlőt, ezzel tuti nem lősz mellé – a fogyóeszközök nagyon hasznosak tudnak lenni.

  1. Ne adj kéretlen tanácsokat!

Ha az anyuka megkérdez szoptatással, altatással, vagy akár gátsebbel kapcsolatban, mondd el saját tapasztalataidat, de magadtól ne kezd el ezekről beszélni. A látogatás nem rólad szól, hanem róla, engedd, hogy ő meséljen.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?