Rengetegen jelentkeztek a Bezzeganya Facebook oldalán közzétett felhívásra, melyen tejital kipróbálására volt lehetőség. Tíz, egy- és kétéves kor közötti gyermeket nevelő édesanyát választottunk ki a jelentkezők közül az ország különböző területeiről Győrtől Veszprémen át Debrecenig, de voltak tesztelők Szegedről, Székesfehérvárról, Miskolcról, Pécsről és a fővárosból is. Arra kértük őket, egy hónapig próbálják ki a Nestlé Beba tejitalt natúr és banános ízben, melyhez a szükséges mennyiséget a rendelkezésükre bocsátottuk. Tapasztalataikat és a tejitallal készíthető receptötleteiket az alábbiakban foglaljuk össze.

Többen jelezték, hogy a natúr ízesítésű változat jobban bejött a gyerekeknek, illetve az édesanyáknak több lehetőséget ad a kreativitásra a felhasználási módokat tekintve. De volt, akinek a banános tejital ízlett jobban: „Korábban már próbálkoztunk egy másik fajta junior itallal, de a gyerek egyáltalán nem akarta meginni. Megkóstolta, de az íze nem tetszett neki, és hiába kínáltam vele többször is, nem fogadta el. Fél adagot készítettem a kisfiamnak a Beba banános junior italból, és örömmel tapasztaltam, hogy első alkalommal több kortyot is ivott felőle.” – írta Fruzsina. „Én is megkóstoltam, hogy tudjam, mit is iszik a gyerek. Jobban el is fogadta, hogy látta, hogy én is iszom belőle. Úgy gondolom, hogy jó íze van, finom. Az elkészítésével annyi bajom volt, hogy nem sikerült elkeverni rendesen.” – tette hozzá.

Anita is megkóstolta, mit ad a gyermekének, és ő is hasonló tapasztalatokról számolt be, mint Fruzsina: „A kisfiam nagyon gyorsan, gyakorlatilag azonnal elfogadta. Én is megkóstoltam, és valóban finom íze van mind a natúrnak, mind a banánosnak. Sokkal (kb. 60-80 ml) kevesebb is elég volt belőle egy alkalommal a fiamnak, jobban eltelítette. Sűrűbb volt és krémesebbnek tűnt a többi eddig próbált tejitalnál.” Az elkeveréssel neki is problémái voltak: „Sajnos elkeverni is sokkal nehezebb volt, sőt hosszas kevergetés után is volt, ami még így sem oldódott fel, csomósodott.”

Többen jelezték, hogy az el nem fogyasztott tejital besűrűsödik, ha állni hagyják.

Felhasználási ötletek

A tesztelésben részt vevő édesanyákat arra kértük, osszák meg velünk, hogy a szokásos elkészítési módon kívül hogyan tudták felhasználni a tejitalt. Számos érdekes ötletet és receptet kaptunk, ezek közül mutatunk be néhányat:

„Főzni - sütni, egyéb ételt készíteni bevallom én alapvetően ritkán szoktam tejitallal. Amire viszont szívesen használom – és épp ezért van a natúr íz nálam inkább előnyben – az az, hogy olyan zöldségeket, amiket egyébként nem olyan szívesen eszik, kicsit krémesítem, lágyítom. Például úgy készítem a spenótkrémet, hogy fagyasztott spenótot felolvasztok, kissé felmelegítem, és amennyi levet ereszt, ahhoz teszek néhány kanállal a porból, így könnyebb, kevésbé „spenótosabb” spenótkrémet kínálhatok például natúr sült húshoz.” – mesélte Anita.

Gyöngyi sült almás és répás-narancsos tejital készített:

Sült almás tejital: A sütőben sülő ebéd mellé bedobtam kettő közepes méretű almát alufóliába csomagolva. Nagyon gyorsan megsül és finom édes. Hagyom picit hűlni, a belsejét kikaparom, turmixolom, hozzáadok 120 ml vizet és 4 kanál Bebát, összeturmixolom és kész is a finomság.

Répás-narancsos tejital: Egy nagyobb, vagy kettő kisebb narancs levét kipréselem,egy kisebb répát vagy egy nagyobb répa felét megpárolom, ezt leturmixolom,hozzáadom a narancslevet, 90 ml vizet, 3 kanál Bebát . Én picit csaltam itt, mivel a narancs nem volt a legédesebb, ezért én tettem hozzá egy kávéskanálnyi cukrot is.

Ha versenyt szerveztünk volna, Szilvia vitte volna a pálmát: ő küldte be a legtöbb, tejital felhasználásával készíthető receptet.

Szilvás tejberizs:

A meghámozott, apróra vágott szilvát fahéjjal, vaníliás cukorral puhára párolom. Közben egy pohárnyi jázmin rizst egy fél vaníliarúddal vízben megfőzök. Végül kb. 120 ml junior itallal aprítógépben pépesítem az egészet.

Héjában sült burgonya brokkolival

A jól megtisztított burgonyát sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm, a brokkolit 5-6 perc alatt gőz fölött puhára párolom. A kikanalazott burgonyát a brokkolival 90 ml junior itallal pépesítem. (Puhára párolt csirkemell pépesítve illik hozzá.)

Zellerfőzelék szárzellerből

10 dkg pulykamell
1 csomag szárzeller
kevés bio ételízesítő (só nélküli)
olívaolaj
víz
3 mérőkanál tápszer vagy junior ital

1-2 evőkanál olívaolajon az apró kockára vágott pulykamellet megpárolom, közben az ételízesitős vízben a megmosott, megtisztított, felkockázott szárzellert megfőzöm. Mikor mindkettő megpuhult, a kikevert 90 ml junior itallal a megfelelő sűrűségűre pépesítem.

Tojásrántotta reszelt sajttal

1 tojás
1 tk vaj
1 marék reszelt sajt
30 ml junior ital
őrölt bors

A tojást a junior itallal és az őrölt borssal felverem, a reszelt sajtot belekeverem és a felhevített vajra dobom. Folyamatos kavarás mellett jól átsütöm és azonnal tálalom. Utólag is megszórom reszelt sajttal.

És végül a legegyszerűbb és legkönnyebben elkészíthető a gyümölcsturmix: Bernadett almát és banánt turmixolt össze, ezt keverte össze a tejitallal, így a kisfia szívesen fogyasztotta az innivalót, írta az édesanya.

Az elkeverési nehézségek és a besűrűsödés mellett a tesztelők elégedettek voltak a tejitallal. Gyöngyi így búcsúzott levele végén: „Mostantól a Beba tejitalt is mindenkinek csak dicsérni és ajánlani tudom, én pedig köszönöm, hogy segítettek a döntésemben. Bár az ára kicsit húzós, a fiam mindenből megérdemli a legjobbat. Köszönjük, Bezzeganya!”

Mi pedig köszönjük a tesztelőknek a részvételt.

Tünde