terhesség hétről hétre, első trimeszter

Legtöbbször az első tizenkét hetet magába foglaló időszakot számolják bele. Ez az első meglepetés és öröm vagy épp ijedtség és pánik ideje. Nem annyira látványos, ám annál jelentősebb változások zajlanak a szervezeten belül. A vetélések legnagyobb része ebben a trimeszterben történik, ezért sokan a 12. hétig nem, vagy csak keveseknek újságolják el a nagy hírt. Ha erős hátfájást, vérzést vagy görcsöket tapasztalsz, akkor azonnal keresd meg az orvosodat.

Terhesség hétről hétre - az első trimeszter
 

1. hét

Tulajdonképpen még meg sem történt a fogantatás. A menstruáció kitisztította a szervezetből az előző ciklusban elöregedett méhnyálkahártyát.

2. hét

Megemelkedik az ösztrogénszint a szervezetben, újraépül és megvastagodik a méhnyálkahártya. A petefészekben lassan növekedésnek indul néhány éretlen petesejt, hogy végül a tüsző megrepedésével az egyik útjára induljon. A petevezetékben találkozik a hímivarsejtekkel, ahol megtörténik a megtermékenyülés.

3. hét

A megtermékenyült petesejt beúszik és beágyazódik a méhbe, melynek nyálkahártyája tovább vastagodik, és lassan kialakul a méhlepény. Szervezeted progreszteronszintje magasabb lesz, ez gondoskodik arról, hogy ne érjen be több tüsző, illetve ne lökődjön ki az embrió.

4. hét

Melleid ekkor érzékenyebbé válhatnak, a menstruációs vérzés nem jelentkezik, de pecsételés előfordulhat. A petezsák már 2–4 mm átmérőjű, de a méhed mérete még nem változott.

5. hét

Gyakori vizelési inger, aluszékonyság és émelygés jelezheti a terhességet. A hányingert a HCG hormon okozza, melynek szintje a 12. hét végéig emelkedik. Az embrió 1–2 mm hosszú, és már megvannak a létfontosságú szervek kezdeményei.

6. hét

Melleid megnagyobbodnak a mirigyállomány és a tejgyűjtő csatornák megduzzadásának köszönhetően. Az embrió már 4–5 mm és megjelennek a végtagbimbói. Szíve még csak egy üregből áll, de már dobog.

7. hét

Fokozódhat az émelygés és felléphet gyomorégés is. A baba már 10–12 mm hosszú és veséi már most gyakorolják a működést. Szívében is elkülönül a két kamra.

8. hét

Erős bélmozgások és haspuffadás jelentkezhet, ami komoly rosszulléteket eredményezhet. Ezekre különféle praktikákat bevethetsz, de valószínűleg csak a második trimeszter hoz majd enyhülést.

9. hét

Heves hangulatváltozásaid lehetnek. Az orrod nyálkahártyája szárazabb, ami orrdugulást és akár orrvérzést is okozhat. Ez ellen orrspray-jel vagy párologtatóval tudsz védekezni. Az emberpalánta már tudja szopni az ujját és szemhéjai bezárulnak, szíve már négy üregű. Ülőmagassága 22–30 mm, súlya 2 gramm.

10. hét

A magzat szervei nagyjából kialakultak és végleges helyükön vannak. Már aktívan mozog, bőre többrétegűvé válik, megjelennek rajta az első pihék és a szemöldök. Fejétől a fenekéig 31–39 mm hosszú és 4 grammos.

11. hét

Mostanra már könnyen lehet, hogy szorítanak a ruhadarabok és hasad alsó fele érzékeny. Ideje, hogy lazább ruhadarabokra válts. A baba 75 mm, testsúlya az előző héthez képest több mint 75%-kal nőtt meg. Már mozgatja a száját, tud sóhajtani és ásítozni.

12. hét

A magzat hossza már eléri a 80 mm-t, és súlya közel 15 gramm. Beindulnak a bélmozgásai. Megkezdődik a körmök fejlődése és kialakul az ujjlenyomata.

Várható vizsgálatok Magyarországon:

A terhesség megállapítása valószínűleg hüvelyi ultrahang segítségével és rákszűrés (első orvosi látogatás, ált. 6–7. hét).

Vizelet- és vérvizsgálat (vérkép, vércukor, vércsoport meghatározása, hepatitisz- és vérbajszűrés, 10–12. hét).

Ultrahangos Down-szűrés a magzati nyakredő mérésével (11–13. hét) Gyanú esetén korionbiopszia vagy amniocentézis is végeztethető.

Súly- és vérnyomásmérés (az első védőnői látogatáskor).

Crysa