Crysa terhesség

A 13–27. hét közötti szakaszt nevezzük így. Ha szerencsés vagy, azon kismamák közé tartozol, akiknél a kezdeti kényelmetlenségek (pl. az émelygés) eddigre elmúlnak, helyette hirtelen energiával töltődsz fel. Lassan láthatóvá válik a terhességed. A ruhák beszerzésénél érdemes ügyelned arra, hogy később is fel tudd őket venni. A baba fejlődése felgyorsul, szervei érettebbé válnak.

Terhesség hétről hétre

13. hét

Fellélegezhetsz kicsit, ettől kezdve kisebb a vetélés esélye. A magzat súlya majdnem 30 gramm, hossza 7–9 cm közötti.

14. hét

A terhesség alatt lassúbb a bélmozgás, ami székrekedéshez vezethet. Ezt érdemes rostban gazdag táplálkozással ellensúlyozni. A magzat szemei középre, fülei oldalra kerülnek. Súlya közel 60–70 gramm, hossza 8–10 cm.

15. hét

A baba folyamatosan úszkál a magzatvízben, de ez kívül még nem nagyon érezhető. Fején kialakul a leendő hajminta, és megjelenhetnek az első hajszálak is. Súlya közel 50–70 gramm, hossza bő 10–11 cm.

16. hét

Mostanra lassan megváltozott a súlypontod, de amíg megszokod, hogy az egyensúlyt kicsit hátradőlve kell megtartani, enyhe hátfájás jelentkezhet. A magzat hossza 11–12 cm, súlya 80 gramm körül mozog.

17. hét

Figyelj a megfelelő folyadékpótlásra. Szervezeted vízháztartása változik, ezért a láb és boka környéke megduzzadhat. A magzat hirtelen hatalmasat nő, hossza 18 cm, súlya akár 140 gramm is lehet. Testét mindenütt magzatpihék borítják.

18. hét

Szíved sokkal többet dolgozik, mint a terhességed előtt, a teherbírásod lehet, hogy nem a régi. Ne sajnálj magadtól egy kis időt a pihenésre. Ha kíváncsi vagy a jövevény nemére, az orvosod UH segítségével már jó eséllyel meg tudja mondani. Súlya már elérheti a 200 grammot, ülőmagassága pedig 16–18 cm.

19. hét

A terhesség során a testtartásod folyamatosan változik, és a hormonok is lazítják az ízületi szalagokat, ami általános ízületi fájdalmakat okozhat. Érdemes kitapasztalnod, hogy mely mozdulatok jelentenek kényelmetlenséget, és amennyiben lehet, kerüld ezeket. A magzat már hallja a külvilág zajait. A tüdejében levegő helyett magzatvíz van, de aktívan működik. Súlya 200–225 gramm.

20. hét

Máris félidőnél tartasz. A méhed immáron háromszorosára nőtt. A baba a trimeszter eleje óta megduplázta a súlyát, ízérzékelése már kifinomult, és valószínűleg már rendszeresen érezhető, ahogy mozog odabent. Ha lány, akkor már kialakultak a petefészkei, bennük a várakozó petékkel, fiú esetén pedig megindul a tesztoszterontermelés. Súlya 220–250 gramm, hossza 22 cm.

21. hét

A méhed már a köldököd magasságáig felemelkedett. A magzat használja a végtagjait, és játszik a köldökzsinórral. Szíve 120–140-et ver percenként, már fonendoszkóppal is meghallgatható. Súlya 300–350 gramm közötti, és nagyjából 80–100 grammot nő hetente. Hossza 23 cm körül van.

22. hét

Előfordulhat, hogy egyre gyakrabban felejtesz el valamit. Használj bátran jegyzeteket. A baba reagál a külvilág hangjaira, ha erős zajt hall, nyugtalan lesz, élénkebben mozog. Hossza 24 centi körül van.

23. hét

Jelentkezhetnek jól érezhető méhkeményedések. Ezek teljesen természetesek, s amíg nem lesznek rendszeresek, nem kell aggódni miattuk. A magzat testén viaszréteg, úgynevezett magzatmáz képződik, mely megvédi a bőrét a felázástól. A leváló kisebb darabkákat le is nyeli, ebből lesz majd a magzatszurok, amivel az első pelenkacserék alkalmával találkozol.

24. hét

Ha most születne meg a gyermeked, már koraszülöttnek számít, és gondos kórházi segítséggel van esélye az életben maradásra. Már jól megkülönböztethetőek aktívabb és nyugalmasabb szakaszai. Menstruációszerű görcsök, vagy hüvelyedből szivárgó, folyó váladék esetén azonnal fordulj orvoshoz.

25. hét

Amennyiben 4D ultrahangot szeretnél csináltatni, azt a most következő pár hétben érdemes megtenni ahhoz, hogy a magzat a felvételeken jól kivehető legyen. Sokszor érezhetsz intenzív, apró rángatást belülről, ilyen, amikor a magzatvíz kortyolgatása közben csuklik a baba. Agyában kialakulnak az agykérgek rétegei. Súlya már 750 gramm körül jár, hossza meghaladhatja a 30 centit.

26. hét

A baba súlya nagyjából 850 gramm, hossza 32–33 cm centi. Már felismeri a hangodat, és jó eséllyel működne a légzésszabályozása, ha most megszületne.

27. hét

Viszkethet a hasad, és megjelenhetnek az első striák. Ha az egész tested viszket, akkor keresd fel az orvosodat, mert annak hátterében epepangás is állhat. A baba mostanra akár 900 gramm súlyú és 38 cm hosszú is lehet, arca és agya formailag már kialakult, de a tüdő és agy még éretlen.

Várható vizsgálatok:

AFP (alfa-fetoprofein) vizsgálat (16. hét)

Genetikai ultrahang /a magzat belső szerveinek vizsgálata/ (18–20. hét)

UH-os Down-szűrés a magzati nyakredő mérésével (11–13. hét) /Gyanú esetén chorionbiopszia vagy amniocentézis is végeztethető./

Chorionbiopszia vagy amniocentézis – a Down-szűrés eredményének függvényében (15–18. hét)

Vércukorvizsgálat tej és zsemle vagy glükózoldat fogyasztásával (24–26. hét)

Vérkép és vizeletvizsgálat (25. hét környékén)

Testsúly- és vérnyomásmérés (védőnői látogatás alkalmával)

Crysa