A táplálékallergiák közé tartozó szójaallergia oka, hogy a szervezet emésztőrendszere a szójában található hat fehérjét – pl. a glicinint a conglicint, a defensint, a profilint – nem képes megfelelően lebontani. Felnőttkorban kialakuló szójaallergiát ritkábban diagnosztizálnak, csecsemőknél és gyermekeknél azonban már gyakoribb a jelenség. A legtöbb gyermek 5-8 éves koráig kinövi, de egyeseknél megmaradhat hosszabb távon is. A növénnyel szembeni allergia kialakulhat önmagában vagy tejallergiát követően is: az egyre terjedő szójafogyasztás hatására napjainkban emelkedik a szójaérzékenyek száma.

A szójaallergia megjelenését előidézheti örökletes hajlam: a túlzott immunreakció kialakulásának kockázata nő, ha az egyik vagy mindkét szülő szójaallergiában szenved. Egyes emberek a javasolt adagnál rendszeresen nagyobb mennyiségben fogyasztják a szójából készült ételeket és italokat, ami szintén allergia kialakulásához vezethet. Az anyatejes táplálás 6 hónapos kor alatti elhagyása és idegen fehérjékkel, például szója- vagy tejfehérjékkel történő pótlása ugyancsak kedvez az allergiás reakció megjelenésének. A csecsemők bélhámrendszere még éretlen és nagyobb áteresztőképességű, mint a felnőtteké, immunrendszerük pedig szintén fejletlenebb, így ők fokozottan ki vannak téve az allergiás megbetegedések kockázatának.

Tünete

Bőrkiütés, állandó hasmenés és haspuffadás, hányás, étvágytalanság, tüsszögés, hörghurut, súlyosabb esetekben pedig akár asztma is kialakulhat. Ritkábban alvászavar, nyugtalanság és fejfájás kíséri a szójaallergia megjelenését. Ezen tünetek bármelyikének tartós megjelenése vagy ritmikusan visszatérő volta enged következtetni a szójaallergiára. Ezért aki ilyen tüneteket vél felfedezni magán vagy kisgyermekén, keresse fel háziorvosát, gyermekorvosát vagy egy terápiás szakembert.

Hogyan lehet kimutatni a szójaallergiát?

A táplálékallergiák diagnosztizálása éppen a tünetek sokfélesége miatt nem könnyű feladat, azonban az allergia pontos diagnózisa és elkülönítése más kórképektől megkímélheti a betegek egy részét a nehezen kivitelezhető, felesleges diétáktól. A szójaallergia többféle módon mutatható ki, de a diagnózis felállítása mindig orvosi feladat. Az orvos a kórelőzményt (panaszok, tünetek pontos kikérdezése) különféle laborvizsgálatokkal (össz. IgE, spec.IgE, IgG) és bőrtesztekkel (Prick teszt, epicutan teszt) egészítheti ki. Az orvos munkáját és a diagnózis felállítását nagymértékben könnyíti a precízen vezetett táplálkozási-tüneti napló.

Keresztallergia

Létezik keresztallergén is természetesen. A szója keresztallergiát mutathat a zöldborsó, fehérbab, földimogyoró, lencse, sárgaborsó növényekkel. Mindenképpen hagyatkozzunk orvosunk álláspontjára ezen élelmiszerek fogyasztását illetően.

Milyen szójakészítményeket tilos fogyasztani?

Szójabab, szójaliszt, szójakoncentrátum, szójalecitin (E 322), szójatej, szójatúró (tofu), szójaszósz, szójafehérje termékek (texturált termékek), szójafehérje izolátum, hidegen préselt szójaolaj.

Milyen élelmiszerekben található rejtett formában szója?

Kenyerek, pékáru, francia kenyér, rozscipó, öntetek, öntetporok, mártások, levesek, levesporok, a rágógumi, a majonéz, felvágottak, húskészítmények, margarinok, sajtok, burgonyapürépor, édesipari termékek, sütemények, kekszek, csokoládé, nugát, fűszerkészítmények. Szóját nemcsak az élelmiszeripar, de a gyógyszer- és a kozmetikai ipar is számtalan termékben felhasználja. Az emulgeálószerek egy része is szójából származik(E479 és a E479b), a csomósodásgátló szerek szintén, ß-karotint is nyerhetik szójából( pl. hohes-c termékeknél).

Egy kis segítség

Nagy segítség, ha – bármely élelmiszerallergiára igaz – listát kértek erről az oldalról. Minimális juttatásért cserébe küldenek egy listát azokról a Magyarországon kapható élelmiszerekről,  – gyártóval, pontos névvel –, amelyek a diétának teljesen megfelelnek.

Egyéb hasznos oldalak:

http://www.elelmiszerallergia.hu/allergentablazatok/

Egy kis érdekes:

http://www.termeszetvilaga.hu/tv2002/tv0206/csaba.html

Támogatás

Szójaallergiás gyermekeknél a gasztroenterológus állapíthatja meg a jogosultságot az emelt családi pótlékhoz. Ehhez szükséges formanyomtatványt a netről lehet letölteni, 3 példány szükséges.

 

Források, a szövegben található linkek mellett:

http://www.bionatura.hu/olvasnivalo/a_szojaallergiarol

http://www.alter.hu/index.php?p=5&sz=szojaallergia

http://www.dietetikuslap.hu/oldalak/szojaallergia

http://etelallergiak.hu/a-szoja-allergia-dietas-kezelese


Pearl79