Kedves Olvasók!

Régebben mindig azt gondoltam, hogy a magyarországi szülesztések nagyban összefüggésben állnak azzal, hogy a kismamák önnön hibájukon kívül felvilágosítatlanul érkeznek szülni. Erről én azt gondoltam, hogy ez többnyire azért van, mert anyagi helyzetükből kifolyólag nem engedhetnek meg maguknak egy szülésfelkészítő tanfolyamot.

Majd olvastam ezt a bulvárhírt, miszerint még Berki Mazsit is sikerült megszüleszteni (ballon, oxi, császár) és ezen elgondolkodtam. (Utóbb még azt is megtudtam, hogy igenis volt felkészítőn, teljesen mindegy.)

Igazából arról szerettem volna egy posztot írni, hogy ezen kiindulva (és ezzel a pompázatos celeb-névvel felvértezve) elérjünk mi, együtt (igen, rátok gondolok, kedves Olvasók) egy olyan réteget, amelyiket még eddig nem sikerült elérni. Hogy elgondolkodjunk (újra) azon, hogy miként lehetne a kismamákat, leendő anyákat felvilágosítani a szülésről, valamint annak fiziológiai és lelki folyamatairól.

Azt gondolom, hogy már sokat bátorítottuk a soron következőket, hogy álljanak ki magukért, de ez a túlkapásokon nem sokat segített. Talán abban lehetett a hiba, hogy nem tudták, minek is kéne ott és akkor történnie és talán ez akadályozza őket abban, hogy ténylegesen kiálljanak magukért. (Meg egy csomó más dolog is, tudom én azt!) Ha már más nem áll ki értük. Mert igen, valójában a probléma gyökere sajnos a magyar egészségügyben rejlik, de ahhoz kéne egy szervezet, amely politikai síkon képviseli a nők kálváriáját, amely adatokra, statisztikákra alapoz, a közösségi médiában képviseli magát, felvilágosít, nyílt levelet ír, elrettentő videókat készít, felszólal, felszólít, megszólaltat stb., stb., stb.

Nyilván távoli céljaim között szerepelt is ez, hogy majd ha a gyerekek kirepülnek, akkor megvalósítom önmagam, és az ötvenes éveim elején alapítok egy ilyen szervezetet és megreformálom a magyar egészségügy ezen szekcióját.

De addig is kéne - vagy legalábbis folyamatosan úgy érzem, hogy kéne - tenni valamit. És akkor jött ez a bulvár hír és akkor nekiálltam erről posztot írni és akkor nekiálltam utánanézni, hogy azért mégse írjak már csak úgy hasraütésszerűen, és akkor rátaláltam egy szervezetre: http://masallapotot.hu/ amit már biztosan mind ismertek (csak én nem), de ha mégsem, akkor most írok róluk. (Hogy mit csinálok majd ötvenévesen, azt meg majd kitalálom később.)

Mit mondjak, hogy tetszett az oldaluk? Nem, nem tetszett, megint sírtam egy sort attól, amiket ott olvastam. De a munkájuk az tetszik. Kellő támogatottsággal talán el is fognak érni valakit, vagy valamit. Ezen a ponton említeném meg, hogy november 28-án terveznek egy kis összejövetelt.

Amit kérnék tőletek, hogy menjünk neki újra pozitív, építő gondolatokkal ennek a témának, szerintetek mit lehetne csinálni? Már eleget beszéltünk arról, hogy mi a probléma, nyilván a prioritás sokaknál különbözik, de az alapokban megegyezik a véleményünk. Ismertétek ezt a szervezetet már korábban is? Mi a véleményetek róluk? Ismertek másik ilyen összefogást?

Köszönöm, hogy rám szántátok az időtöket és a figyelmeteket!

Schmüle

Szüléssel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.