Mitől lesz egy gyerek jól nevelt? Szerintem tisztázni kéne, hogy mit is jelent az, hogy egy gyerek jól nevelt. Valószínűleg mindenkinek mást. Ebből fakadnak a félreértések, ez a táptalaja az összes neveléssel kapcsolatos nézeteltérésnek, konfliktusnak.

Feltételezem, hogy minden szülő célja, hogy boldog és kiegyensúlyozott gyerekeket neveljen, akik megtalálják a számításaikat az életben. Az idevezető út viszont különböző lehet. Meggyőződésem, hogy nincs egységes séma.

Különböző gyerekeknél különböző módszerek működnek. Míg az egyik a lehető legrövidebb úton teszi meg a távolságot „A” és „B” között, addig a másik lehet kacsázva, vagy akár tesz egy kitérőt „C” pont felé. Azért mert neki több időre van szüksége, hogy ugyanazt a dolgot elsajátítsa, attól ő vajon neveletlen lesz?

Honnan tudjuk, hogy az adott gyerek, akire ráhúztuk a „neveletlen büdös kölke” jelzőt, éppen hol tart a tanulási folyamatban? Honnan tudjuk, hogy az anyja nem mondta-e neki előtte vagy ezerszer, hogy „Ne csináld, mert baj lesz”?  Honnan tudjuk, hogy ez a szülő nem ad bele mindent, ha a gyereknevelésről van szó?

Ha egy gyermek előre köszön, a kezét a szája elé teszi, amikor tüsszent, és a játékait a többi gyerekkel kérés nélkül megosztja, de szinte kizárólag futva tud közlekedni, ami másokat irritálhat, és emellett sok baj forrása lehet (fellök másokat stb.), akkor ő most jól nevelt vagy neveletlen?

Ha egy gyerek nem hisztizik és mindig szót fogad a szüleinek, akkor ő ettől valószínűleg jól nevelt lesz a szülei szemében. De vajon az lesz a többi felnőtt szemében is? Vajon a szülei olyan példát mutatnak neki, ami az én értékrendemnek, a te értékrendednek is megfelel? És ha nem, akkor mi van? Akkor ő jól nevelt vagy sem? 

Az egyik gyereknél lehet, hogy működik, amit a könyvek írnak. A másiknál pedig épp az ellenkező hatást érjük el vele. Vajon miért gondoljuk azt, hogy a mi 1, 2, 3 vagy X számú gyerekünk felér egy reprezentatív kutatással és mi tudjuk a frankót?

Szerintem a világ egyik legigazabb mondása, hogy nem az anyádtól meg a könyvekből tanulod meg, hogy hogyan kell szülőnek lenni, hanem a gyerekedtől. Az én három gyerekemnek három anyja van. Ugyanis mindhárommal máshogy kell bánni.

A „mai gyerekek” tényleg neveletlenek vagy csak nekünk van már herótunk az emberektől, így simán ráhúzzuk 30 másodperc alatt egy idegen gyerekre, hogy neveletlen, csak azért, mert ingerültek és türelmetlenek vagyunk, és elég a mi gyerekeinket nap mint nap terelgetni, mások hisztijeire már végképp nincs energiánk?

Szóval kinek mitől lesz egy gyerek jól nevelt vagy neveletlen? Illetve hány éves kortól húzhatjuk rá ezt a jelzőt? Egy másfél évest, aki nekünk nem tetsző módon viselkedik a játszótéren, hívhatunk neveletlennek?

Zsuzsa

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?