terhesség kismama

A babaipar olyan, mint az esküvő, ha meghallja a kedves szolgáltató, akkor máris van egy jó ajánlata, ami valószínűleg másfél-kétszerese a standard áraknak.Ezt az elmúlt másfél hétben volt módom megfelelően megtapasztalni, és most szeretném veletek megosztani. 30/31 hetes terhesként most már jónak látom, hogy ha a dolgokat szépen sorban beszerezzük, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen valakit ugráltatnom, hogy „légyszilégyszi szaladj már el ezt meg azt venni”.

Eddig is beszerezgettem szép lassan egy-két dolgot, de ez főleg ruhákra, pelenkákra, egy-két babajátékra korlátozódott, most viszont már olyasmi dolgokat is jónak láttam elintézni, mint a matrac (babaágy adott, az apukájától örökli meg), légzésfigyelő, szülési csomagba a nem standard dolgok.

Kezdjük a matraccal: az örökölt kiságy nem a jelenleg kapható megszokott 60x120-as vagy 70x140-es méret, hanem egy 70x114-es, ami később átalakítható egy nagyobb önálló gyerekággyá, csak a pelenkázó részt kell majd leszerelni. Na, ebbe matracot szerettem volna találni, ami nem túl puha, nem túl kemény, nem túl drága. A legtöbb helyen viszont a következő mondat fogadott:

„Hát ahhoz meg kell vennie a nagy matracot (70x140) és még X ezer forint munkadíjért azt önnek kisebbre vágjuk”.

Szóval vegyem meg a matracot másfél-kétszeres áron, mint amibe a piacon kapható matracok kerülnek. Szerencsére az egyik legdrágábbnak mondott bababolt pont tart ilyen méretű matracot még elfogadható áron, valami spéci kiságytípus miatt. Szerencsémre.

Így hát elautókáztunk a bababoltba, ahol kiválasztottuk a matracot. De szerettük volna megnézni a kádakat is, méghozzá olyan kádat, aminek az állványa nem nyaklik össze azonnal, és a kád sem egy sorjás lavór.

Ekkor lepődtem meg nagyon, hiszen a választék a legnagyobb boltban is három darab kádból állt és hozzá négy darab babaülésből, meg két darab állványból. Jártunk már más boltban, láttunk már ennél nagyobb kínálatot is, így kicsit kuncogva elvonultam a következő beszerzendő dolog felé.

Egy bolttól azt várná el az ember, hogy az eladó azért van, hogy segítsen/eladja a terméket. Kedvesen megkérdezem a hölgyet, hogy két dolgot keresnék, egy olajat és egy fűzőtípust. Az olajra közli, hogy ott van a polcon. Kedvesen megjegyzem, hogy nem, sajnos nincs a polcon, pedig a weboldal szerint van készleten bőven. A válasza: „menjen át a drogériába, ott lesz”. Párom ekkor kuncogva elvonul, hogy éppen most zavartak át a másik boltba, hogy ne itt költsem a pénzem. Megkérdezem a fűzőt, hogy van-e a típus, amit keresek. Az eladó kérdése: „Mekkora ruhákat hordott?”. Válaszolok: „36”. Következő kérdés: „Mikor fog szülni?”. Válaszolok: „Április első hetére vagyok kiírva”. Válasza: „Hát akkor jöjjön vissza majd áprilisban fűzőt venni, mert még korai.” (Megjegyzem, a terméken a leírás szerint vagy vedd meg a terhesség elején plusz 10 cm-t hozzáadva az akkori haskörfogatodhoz, vagy a 6. hónapi mérethez vedd meg, vagy szülés előtt 15 centivel kisebbet vegyél maximum.) Visszakérdeztem, hogy mivel most vagyok itt, meg tudná-e mutatni az S-es, M-es, L-es méreteket. S-re, M-re közölte, hogy úgyse lesz jó. (Megjegyzem, az egész környezetem azon parádézik, hogy kicsi a hasam, és mivel sportoltam előtte, és most is rendszeresen mozgok, ezért várhatóan pikk-pakk visszatérhetek a mostani 38-as naciról a 36-osra. Ezért tapasztalatból mondták, hogy M-eset vegyek maximum, de akár S-est is nyugodtan. Megjegyzem az M-est még most is be tudom csatolni a legszélső állapotban, ha nagyon akarom.) Majd megint azt mondta, hogy jöjjek vissza áprilisban megvenni. Nem tudtam a nő hozzáállását mire vélni ezért inkább kifizettük a matracot és távoztunk.

A következő megdöbbentő állomása a babaiparnak a gyermek elsősegély tanfolyam volt. Nem volt kistestvérem, pici babát is kb. 16 évesen tartottam először a kezemben, tehát úgy voltam vele, jobb az, ha egy elsősegélynyújtáshoz értő szakember egyszer szépen elmutogatja, mi hogy is megy egy pöttömnél. (Autós EÜ vizsgán is a gyakorlatot értékeltem igazán anno.) Nézegettük a tanfolyamokat, hogy van ingyenes, de sajnos nekünk nem jó időpontokban, meg van fizetős is 2000 Ft/fő ártól olyan 6000 Ft-os árig. Kiválasztottam egy olyat, amit az egyik budapesti kórház tart, viszonylag normális időpontokban, amire munkából még odaérünk. Pluszpont volt nekik, hogy a kinézett légzésfigyelővel dolgoznak és forgalmazzák is. Időpontra odaérve rögtön azt a kérdés fogadott minket:

„Fizettek már? Ha nem, akkor 2000 Ft/fő-t kérek. Van ám kiskönyv, amiben leírtunk mindent a gyakorláshoz, az egy ezres lesz.”

Odaadtuk a pénzt, majd közölték, hogy üljünk le a folyosón. A folyosón dögmeleg, főleg egy kismamának nem kellemes, átültünk egy hűvösebb folyosóra. Jött egy öreg fehérköpenyes remegő ember a következő kérdéssel:

„Fizettek már?”

Válaszunk:

„Igen, itt a számla is róla.”

Akkor még várjunk. A kiírt időpont plusz tíz perc után megjelent az öreg fehérköpenyes remegő ember egy ambu-babával a kezében, hogy kövessük. Az öregemberről kiderült, hogy a főorvos úr, aki gyorsan felmérte, hogy az összegyűlt tömeg milyen tudásszinten tart, majd szépen a minimálnak is érthető szinten elkezdte részletezni a bölcsőhalálról tudott infókat. Majd megjött az osztályos nővér, aki az előadás lényegi részét tartja. A doktor gyorsan átadta a szót. A nővérke elsőre ismertette, hogy nála kapható még 1000-1500 Ft-os áron sok „hasznos” termék, főleg egy kismamának mennyire hasznos. Na LOL, még egy pénzlehúzási kísérlet! Szerencsére gyorsan a lényegre is tért, rendesen ismertette velünk, hogy hogyan ismered fel, ha baj van, és mit tudsz tenni a mentéskor. Ezt szerencsére gyakorlatban is kipróbálhattuk és mindenkinek tudott segíteni, hogy a technika helyen legyen. Készségesen válaszolt minden kérdésre, ami a légzésfigyelővel, az újraélesztés egyéb aspektusaival foglalkozik. Tehát a tanfolyamot magát nyugodt szívvel tudom ajánlani, nekem úgy érzem, hasznos volt, még ha újat nem is mondtak, de legalább gyakorlatban is megnéztük.

Waczkor

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?