Az egészséges táplálkozáshoz fontos a teljes értékű gabona felhasználásával készült ételek fogyasztása.

Egy korábbi cikkben a dietetikus javasolt néhány változatot az egészséges reggelire, most Havas Dóra, a LilaFüge gasztrobloggerének három receptje következik, melyben különböző gabonapelyheket használ fel olyan ételekhez, melyeket a gyerekek örömmel fogyasztanak el. És nem utolsósorban bevonhatók ezek elkészítésébe, így még nagyobb élvezettel esznek majd a közösen készített finomságokból.

Csokoládés banánturmix (1 személyre)

Hozzávalók:

2,5 dl tej
1/2 bögre Nesquik gabonagolyó
1/2 banán
1 ek. méz

Elkészítés:

Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és magas fordulaton 10 másodperc alatt simára turmixoljuk. Levesszük a turmixgép tetejét, fakanállal összekeverjük a turmixot, a tál széléről is lekaparjuk az odaragadt darabokat, visszatesszük a tetőt és újabb 20 mp-ig turmixoljuk. Amikor teljesen homogén, elzárjuk a gépet és pohárba töltjük a turmixot. Azonnal fogyasztjuk.

Házi krémtúró gyümölccsel és gabonapehellyel (1 személyre)

Hozzávalók:

5 dkg túró
1 ek. tejföl
1 tk. méz
kis darab vaníliarúd kikapart magja
2 ek. apróra vágott gyümölcs, ízlés szerint (eper, mangó, banán, barack stb.)
4 ek. Chocapic gabonapehely

Elkészítés:

A túrót a tejföllel, mézzel és a kikapart vaníliamagokkal tálba tesszük és botmixerrel krémesre keverjük (vagy finom lyukú szűrőn az egészet átpasszírozzuk). Egy pohár aljára 1 evőkanál krémtúrót teszünk, rá 1 evőkanál gyümölcsöt és 2 evőkanál gabonapelyhet. Erre újabb adag krémtúró, gyümölcs és gabonapehely következik. Azonnal fogyasztjuk.

Körte-alma kompót gabonapehellyel (2 személyre)

Hozzávalók:

1 alma
1 körte
7 dkg barna cukor
1,5 dl víz
1/2 citrom leve
1 bögre Cini Minis

Elkészítés:

A vizet és a cukrot közepes lábosba tesszük és felforraljuk. Amikor a cukor felolvad, beletesszük a citrom levét is. Az almát és a körtét kettévágjuk, magházukat kivágjuk és a gyümölcsöket negyedeljük. A cukros vízbe tesszük és közepes lángon puhára főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni. Kis tálkákba szedjük, adagonként fél bögre gabonapelyhet kanalazunk a tetejére.

Forrás

Tünde