A kormány sajtónyilatkozatait hallva lehetséges, hogy a Fegyverügyi Civil Bizottság tervei alapján liberalizálják a fegyvertartás hazai szabályait.

photo © 2009 greg westfall | more info (via: Wylio)

 

Elképzelhető, hogy a jövőben sok országhoz hasonlóan nálunk is külön kezelik majd az ön- és otthonvédelmi fegyvereket. Az otthonvédelemre engedélyezett fegyver ugyan nem vihető majd az utcára, engedélyét viszont könnyebb lehet megszerezni.

Ma szinte lehetetlen önvédelmi lőfegyverre engedélyt szerezni. Csak az kaphat, aki bizonyítani tudja, hogy élete és testi épsége kizárólag lőfegyverrel elhárítható veszélyben forog. Vadász- és sportlőfegyvereket lehet tartani bizonyos feltételekkel, de otthon csakis kitárazva, a lőszerektől külön, zárható kazettában, lemezszekrényben lehetnek.

Az Unió más országaiban sok helyen a miénknél liberálisabb a szabályozás (Ausztria, Olaszország, Spanyolország és Görögország, Csehország és Szlovákia is lazábban kezeli nálunk a kérdést). Bár a nyilatkozatok alapján a kérdéshez a jogalkotók óvatosan akarnak hozzányúlni, érdemes lehet körüljárni, jó lenne-e, ha a fenti tervek valósulnának meg.

Eső után köpönyeg, avagy tragédia után szigorítás

Vannak olyan országok is, ahol tragikus esetek nyomán szigorítottak a korábbi megengedő fegyvertartás szabályain.

Anglia: 1997 Dunblane: Tizenhat iskolással és egy felnőttel végzett egy ámokfutó. Nem sokkal később betiltották a pisztolyokat, és még a sportlövészek sem juthatnak fegyverhez.

Finnország 2000, Tuusila: Nyolc embert lőttek le egy iskolai lövöldözésben, majd még ugyanabban az évben Kauhajokiban tízen estek ugyancsak iskolai lövöldözés áldozatává. A korábbi nagyon liberális szabályokat megszigorították.

Magyarország, 2009, Pécs: egyetemi lövöldözés. Megszigorították a sportlövők fegyvertartási szabályait. A szigorítást a napokban lazították ismét fel.

 

Iskolai lövöldözések

Columbine, Blackburg, Erfurt. Három tragikusan ismerősen csengő helységnév. Három a hatvan iskolai lövöldözésből, ami az elmúlt tizenöt év alatt történt a világon. A legtöbb ilyen tragikus eset Amerikában esett meg, ahol a fegyvertartás alkotmányos jog.

Balesetek

Amikor egy gyerek kezébe kerül szülei fegyvere, az könnyen vezethet tragédiához. Figyelmetlenség, gondatlanság, tudatlanság. Ki tudja, melyik esetben miért kerülhetett fegyver a gyerekekhez, de a szörnyű esetek nem egyediek.

- 2008-ban egy kétéves gyerek lelőtte a saját apját.

- 2009 februárja: Egy 14 éves fiú fejbe lőtte hatéves társát Romániában

- 2009. nyara: Ohio államban saját magát lőtte le egy ötéves gyerek.

- Nem sokkal később egy négyéves lőtte le kistestvérét szintén az Egyesült Államokban.

- 2010 nyara: Egy fiú kisöccsét lőtte le a lakásban talált fegyverrel, amivel játszott.

- Szintén tavaly az USA-ban az anyját lőtte le egy négyéves.

Ha enyhülnek a szabályok, és valakinek megengedik, hogy tartson fegyvert, biztosan nagyobb eséllyel fog fegyvert tartani, mintha nem engednék meg neki. Ha nagyobb eséllyel tart fegyvert, akkor nagyobb eséllyel fogja használni, és nagyobb eséllyel juthat a fegyverhez olyasvalaki, akinek nem engedték meg. Mondjuk a gyerek. Nem tudni, hogy hogyan ellenőrzik majd, hogy a legálisan tartott otthonvédelmi fegyver ne kerüljön az utcára, és ne használják akár támadásra.

Nem fognak ezáltal legálisan felfegyverkezni olyanok, akiknek eleve nem az otthon védelme a céljuk? Rendelkeznek az emberek megfelelő fegyvertartási kultúrával hazánkban? Ti mit gondoltok, jó ötlet, hogy liberalizálnák a fegyvertartást? Tartanátok otthon fegyvert? Nem félnétek, hogy mivel az ördög nem alszik, egy napon, az balesetet okoz?

Forrás:
http://index.hu/belfold/2011/04/01/az_onvedelem_joganak_kiboviteset_tervezi_a_kormany/

http://www.origo.hu/itthon/20110331-a-fegyvertartasi-szabalyok-esetleges-enyhitese.html

Center