Tünde szülés aneszteziológus

A szülés okozta fájdalmat már régóta próbálják csillapítani. A jelenlegi legismertebb fájdalomcsillapító módszer az epidurális fájdalomcsillapítás, mely megfelelően adagolva segítheti és elviselhetőbbé teheti a szülést. De mi is történik az epidurális fájdalomcsillapítás során? Dr. Vasvári Barbara részlegvezető aneszteziológus főorvos segített összefoglalni a módszer lényegét.

Az epidurális fájdalomcsillapítás/érzéstelenítés ún. gerincközeli technika, hasonlóan a spinális érzéstelenítéshez. A kettő azonban nem összetévesztendő. Mind a kettőt kb. azonos helyen, a derék magasságában, hát felől végzik vékony, injekciós tűnél kissé hosszabb tűvel. A két eljárás között a behatolás mélységében van különbség, mely csekély, milliméternyi.

A spinális érzéstelenítésnél a gerincvelőt körülvevő víztérbe adják be az érzéstelenítőt, 2-3 millilitert. 10-15 perc alatt átmeneti mozgás- és érzéskiesés alakul ki deréktól lefelé, ami akár 3-4 óráig is kitart, és utána teljesen megszűnik. Gyakran alkalmazzák ezt tervezett császármetszéseknél.

Az epidurális fájdalomcsillapítást/érzéstelenítést ugyanígy végzik. A kismama ülő helyzetben, vagy oldalt fekvő helyzetben van. A gerincvelőt körülvevő folyadéktér egy „kettős falú” zsákban van, ezt még a csontos gerinccsatorna is körülveszi. A csontos gerinccsatornát az egymás felett lévő csigolyák alkotják. A csigolyák között rések vannak, innen lehet megközelíteni az előbb említett „zsákot”. Epidurál esetén a tű a zsák két fala között áll meg, ide lehet „hajszálvékony” műanyag csövecskét vezetni. A cső vége a testfelszínen van, kis csapot helyeznek rá, lehetővé téve az ismételt gyógyszeradagolást.

Spinálnál picit előrébb (milliméternyit) haladnak, így jutnak be a víztérbe. Az epidurált kicsit vastagabb tűvel szúrják, hogy rajta keresztül beférjen a kanül. Először csak egy tesztadagot adnak, ezzel ellenőrzik, hogy megfelelő-e a kanül pozíciója. Kellemetlenség vagy káros hatás nem várható az igen kis mennyiségű és rövid hatású tesztoldattól. Ezután már a tényleges fájdalomcsillapító adag következhet. Ennek hatása kb. 15-20 perc alakul ki, egyéntől függően 1-2 órára elegendő. A szülés, vajúdás menetéhez igazodva többször ismételhető a gyógyszer, lehetővé téve mindvégig a fájdalomcsillapítást.  

Az epidurális fájdalomcsillapítást általában akkor kezdik el, ha rendszeres, ötperces fájástevékenység jelentkezik a kismamánál, és legalább kétujjnyi a méhszáj tágassága, de ettől minden irányban el lehet térni. Fontos, hogy a szülés menetét maximális figyelemmel kísérjék, azaz időben nyújtsanak segítséget, de véletlenül se lassítsák a vajúdást, a kisbaba megszületését. A „jó” epidurál csökkenti, elviselhetővé teszi a fájdalmat, de a kismama pontosan érzi és tudja, mikor, hol „fáj”, azaz aktívan részt vesz a szülésben. Túl nagy mennyiségű gyógyszer már nem fájdalomcsillapító, hanem érzéstelenítő hatású, ettől azért tartózkodnak, mert elhúzódó szüléshez vezethet.

A kitolási szak kezdetén is adható még egy adag az érzéstelenítőből, bár ezt a szülészek nem javasolják, hogy a kismama minél jobban közreműködhessen ebben a periódusban. Amennyiben úgy alakulna, hogy császármetszésre van szükség, mód van arra, hogy a kanülön olyan mennyiségű és erősségű gyógyszert/érzéstelenítőt adjanak, hogy a műtét elvégezhető legyen, de lehet a spinális érzéstelenítés mellett is dönteni. Sürgősség esetén is használható a jól működő epidurál kanül, de dönthetnek altatás mellett is.

Az epidurális érzéstelenítésnek is lehetnek mellékhatásai. Leggyakrabban vérnyomás-csökkenés tapasztalható, de ez könnyen nyomon követhető és gyorsan lehet rajta segíteni. Előfordulhat még hányinger, hányás, szédülés. Komolyabb szövődményektől szerencsére nem kell tartani.

A szülészeti epidurálnak a fájdalomcsillapításon kívül egyéb kedvező hatásai vannak. Ellazítja a méhszájat, így megkönnyíti a tágulási szakot, fokozza kismedencei szervek vérellátását, így jót tesz a méh keringésének, fokozhatja a baba oxigénellátását. Magas vérnyomás betegségben (toxémias terhesek) csökkenti, normalizálhatja a vérnyomást.

Azoknak javasolt az epidurális érzéstelenítés, akik attól tartanak, hogy alacsony a fájdalomküszöbük, akik elfáradnak, kimerülnek a hosszabb vajúdás, nagy magzat miatt, ha olyan kísérőbetegségük van, ami miatt az orvosok „kíméletes szülésvezetést” ajánlanak.

Kiknek nem javasolt az epidurál? Annak, aki nem kéri. Néhány betegség kizáró ok lehet. A gerinc deformitásai, korábbi műtétek kivitelezési problémát jelentenek. Néhány központi idegrendszeri betegség esetén sem javasolják, illetve ide sorolhatóak egyes véralvadási problémák, vérhígító kezelés, és ritkábban előforduló más betegségek.  

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?