Én tulajdonképp meglettem volna nélküle, majd meg is írom miért, de anyám úgy tűnik, mostanában sokat találkozott a tévében a MÁK-reklámokkal, és valahogy eldöntötte, babakötvény nélkül nem élet az élet, nem mintha a szimpla párnaciha, befalap, TBSZ-számla vagy hasonló beltartalmát egy szép napon hirtelen felindulásból elinnánk, befektetési életbiztosítás meg ugye elvből nincs. Szóval anyám fejébe vette, hogy babakötvény az kell, ide is nyomott egy közepes összeget, hogy rakjam be a Nagynak, akinek amúgy állam bácsi még egy fillért se tejelt születése alkalmából, de babakötvényt csak szülő nyithat, szóval rajtam állt meg az egész.

A MÁK sokat invesztált mostanában abba, hogy a lakossághoz közel kerüljön, de azért nekem a személyes megjelenés így se egyszerű, főleg miután beszédültem valami tárgyalás után a Bartók Béla úti kirendeltségbe, és ott egy bazi nagy sor fogadott, meg egy kedves biztonsági ember, aki nagyjából elmondta, mit készítsek össze START-számla nyitáshoz, illetve hogy nyugodtan számoljak rá egy-másfél órát. Másfél óra, a MÁK nyitvatartási idejében, az nekem nincs, döbbentem rá, de ha anyám babakötvényt akar, akkor babakötvény lesz, ugye.

Mindjárt a netes időpontfoglalás: először problémásnak tűnt, több nappal az esemény után derült ki, mi volt a baj. Kiválasztod, megjelölöd, e-mail címet adsz meg, idáig ötös. E-mail is megjön azonmód,  visszaigazoló sorra rákatt, megjelenik egy oldal, egy új ablakban, benne elvileg az azonosító sorszám. Amit mint kiderült, nem ártott volna kinyomtatni. De hát, mondtam, kulturált alkalmazás nem egy weboldalra hajítja ki a bűvös kódot (amely weboldalt Macsek persze egy laza félrenyomással be is csukott legott), hanem a megadott mailre küldi, miután a visszaigazoló kattintás megtörtént. Ez nem, legalábbis így véltem,  mikorpedig mentőötletként mikor még egyszer megpróbáltam a visszaigazoló sorra kattintani a mailből, akkor értelmesen kiírta, hogy már megtörtént a visszaigazolás (naná, én is tudom), de az azonosító sorszámot, azt nem, azt jól megtartotta magának.   

Két nappal az államkincstári látogatásom után kiderült, mi történt valójában: szegény kincstári levél a céges levelezőrendszer önkényes döntése alapján a spam mappa sötét bugyrába került, pedig az első mail (amiből vissza kellett igazolnom, hogy valóban én voltam az, aki időpontot akart foglalni) rendben megjött. Tehát, kedves időpontfoglalók, ha nem jön igazoló mél, akkor túrjátok ki a spam mappát, hátha oda bújt a kis gonoszka – amúgy a kincstár erről nem tehet, annál inkább a júzer által használt levelezőrendszer. A visszaigazoló mail az egyéb tudnivalókat is viszonylag pontosan leírja.

De mivel reggel nyolcra foglaltam (naná, kilenctől a SAJÁT munkaidőm kezdődik), végülis nem is kellett annyira a foglalás: már hívtak is, mire az ügyintéző kinyomtatta volna azt az előre foglalt sorszámot, amit én ugye nem. Két percen belül már ott is álltam az ablak előtt, húztam elő a papírokat, én készültem, kérem. Egy perc alatt derült ki: dehogy.

A Kicsinek nyithatok babakötvény-számlát, magamnak meg kincstári értékpapírszámlát (ez utóbbi START-számlához nem kell, csak úgy magánszorgalomból nyitottam meg, ha már ott vagyok), de a Nagynak, aki miatt anyám elzavart ide, no neki nem.  Mert nincs neki, 2004-es születésű lévén, adókártyája.  Miért lenne, akkor nem adtak automatikusan (a Kicsinek pont az életkezdési támogatás miatt megküldték), én meg nem kértem, mert minek. Még csak az kéne, keresőtevékenységet folytatni tízévesen.

Márpedig anélkül nem lehet, mondja a kedves sárgaruhás ügyintéző, gyorsan tisztázzuk, nem azt mondtam, nem ő a hülye, de az eléggé, aki teljességgel ignorálva az EU vonatkozó célkitűzését, nem bírja az egyik állami izéből (a MÁK) egy másik állami izétől (a NAV) lekérni a Mágikus Számot, hanem a polgárt futtatja ide-oda, ahelyett hogy hagyna békén termelni a GDP-t, és két egérkattal lekérné valami elektronikus adatcserével a kért dolgot, ahelyett hogy én sétálgatnék valami nyomtatvánnyal.

Nah jó, adókártya nincs, akkor megcsinálom a Kicsiét, akiéra ugyan a kutya se akart most befizetni semmit (nem is kell, ellentétben az életkezdési támogatással nem rendelkező nagyobbacskákkal, nekik ugyanis 25 db ezrest kell a számlanyitáskor mindjárt elhelyezni, komolyságunkat bizonyítandó), meg ugye ha már, akkor megnyitom a fránya kincstári állampapírszámlát is, ingyen adják, bár nekem lassan attól is lábrázásom lesz, ha valaki hallótávolságban kimondja bármire, hogy "állami".

A lány amúgy profi, ügyes és kedves, a kezdeti morgás után megállapítjuk, mindketten csillámos fedőlakkal tartósítjuk a körmeinken a színt, nagyjából annyi papírt termel, mint egy bármilyen banki ügyintéző bármilyen banki befektetésnél, itt írja alá, még MFID is van (amiből elvileg tudja az intézmény, pénzügyileg mennyire hülye az ügyfél). A szintidő amúgy értékpapírszámla nélkül kb. 35, max. 40 perc, tehát NEM másfél óra.  Ennek is egy része azért, mert igénylek mindenféle huszonegyedik századi technikát is hozzá: tehát hozzáférést a Webkincstárhoz, a Telekincstárhoz, az okostelefonos alkalmazáshoz (bezony, már ilyen is van nekik), amihez persze bankosan elő kell állítani a megfelelő jelszavakat és hozzáféréseket - általában a megnyitást követő naptól lehet például a Webkincstáron a pénzmozgást nyomon követni.

Nagyiknak viszont rossz hír, hogy a számlára csak utalni lehet, esetleg a MÁK fiókban egy saját számlás regisztrációs procedúra után készpénzt befizetni, nem opció tehát a nagymamák kedvence, a postai sárga csekk, ami érthető amúgy, hiszen a kincstár szolgáltatásai ügyfelek számára ingyenesek, a sárgacsekk-kezelés meg a szolgáltatónak kerül pénzbe, azért a kincstár sem teljesen hülye és a saját pénzének ellensége. Viszont bármely rokon, barát, jóakaró fizethet be, nemcsak a szülő. Megszűnt a Start-számlára teljesített befizetésekre vonatkozó évi 120 ezer forintos korlát is, aki akar, betehet többet is egy évben, bár az állami támogatás most is évi max. 6 ezer forint.

Délután veszek nagy levegőt, irány a NAV Dózsa György úti fiókja vagy mije. Kellemes csalódás: modern ügyféltér, légkondi, tisztaság, kevesen várnak, az ügyintézőmet amúgy előbb képzelném vitorlásra vagy sportmotorra, mint a NAV pultja mögé, pedig korábban is ezt a foglalkozást űzte, csak másik kirendeltségen, nem, a számítógépen ücsörgő nagyszámú porcelán malacok nem az ő tulajdonát képezik.  Nagyjából tíz perc papírmunkával állítja elő a Mágikus Számot (kártyát nem, azt postán küldik, de a Mágikus szám már elég START-számlát nyitni), mehetek dolgomra, tiszta hülyeként kb. 65 percnyi parkolást dobtam be a Tüzér utcában.

Ez a NAV amúgy bababarát is: van külön baba-mama szoba (gondolom szoptatni, ha már ott éri a szükség az ember lányát), és külön gyereksarok is, apró játékokkal, kisasztallal, még egy Barbie baba is árválkodik ott, szegénynek ruhája már nincs, ha arra járok, nyilván viszek neki egyet, talán csak nem adótartozás miatt veszítette el. Ha kafkai bolyongásra készülök valami hivatalban, akkor általában nemcsak az derül ki, hogy nem esznek embert, de még hatékonyak is - még ha meg is nézegetem a szomszédos matracbolt kínálatát, akkor is bőven időn belül érek vissza a kocsihoz.

Akkor most csinos listában álljon itt, mi kell a babakötvényhez, azaz a MÁK-nál nyitható kincstári START-számla megnyitásához:

  • A gyerek lakcímkártyája, születési anyakönyvi kivonata és adókártyája
  • A saját lakcímkártyád, személyid és adókártyád
  • Életkezdési támogatást nem kapott fiatalok esetén (akik 2006 előtt születtek) legalább 25 ezer forint (18 éven aluliak számára nyitható ilyen számla)

Az adókártya-igényléshez:

  • A gyerek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája és egy kitöltött űrlap, amit ott adnak, rögzítve a fő személyes adatokat. (igyekeztem nem röhögni, mikor a kedves ügyintéző tájékoztatott, hogy előre kitölthettem volna ezt az űrlapot az Ügyfélkapun, csak épp KINYOMTATVA kellett volna magammal hoznom, és onnan ő ismét csak számítógépre vitte volna ezt-  drága jó NAV, drága jó Ügyfélkapu-adminok, nem kéne a digitális adatot digitális formátumban kezelni, és még átmenetileg sem papírra vetni, rongálva ezzel az erdőket?)

És akkor a végén a babakötvényes tudnivalók. Nálamnál sokkal jobban szedte össze az azénpénzem blog itt, szabályozási kérdések itt) és régi barátom, Kiszámoló, ő itt http://kiszamolo.hu/valtozasok-a-babakotveny-korul/, meg itt  meg itt is. Miután elolvastátok, elmesélem, miért kellett anyámnak rágnia a fülemet, hogy nyissak ilyet, miközben mértékadó pénzügyi szakírók is elismerték, pénzügyileg a mai formájában már ez egy olcsón és könnyen kezelhető, előnyös kamatozású, némi állami támogatást is magának tudó megtakarítási forma.

Az a bajom vele, hogy van benne egy bazi nagy akna, egy szabályozási akna. "A felhasználhatóság lehet tanulmány finanszírozása, lakhatás, gyerekvállalás feltételeinek megteremtése, pályakezdés és egyéb, a jogszabályban meghatározott cél, bármit is jelent ez az utóbbi homályos meghatározás." - írja Kiszámoló is, hozzátéve, hogy a másik probléma az lehet, ha a felvétel pillanatában a gyerekünk nem él Magyarországon, márpedig a többség nem zárhatja ki ezt a forgatókönyvet.

Kiszámoló rá is kérdezett: "Mi van akkor, ha a gyerek külföldön fog tanulni, ott kezdi a pályafutását, nem akar lakást venni és gyereket sem akar 18 évesen vállalni? Ez egy elég fogós kérdés, ezért megkérdeztem a legilletékesebbet, a Magyar Államkincstárat, hogy milyen büntetést kell fizetni, vagy mi a büntetés (a csoffadt évi hatezres állami támogatás visszaadása?), ha nem sikerül teljesíteni a jogszabályban rögzített célra való felhasználást.

A válasz hamar megérkezett, ebből a kulcsmondat: “A felhasználási célt jogszabály szerint nem kell dokumentumokkal bizonyítani”, elég nyilatkozni, hogy a felhasználás megfelel a jogszabályoknak.Ez jó hír, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy arra használod, amire akarod, aztán írsz egy papírt, hogy arra használtad, amire meghatározták. Azonban azt szintén leírták, hogy “A számláról történő kifizetéshez a Számlatulajdonosnak, amennyiben e feltételek fennállnak, a magyar állampolgárságát és Magyarország területén lévő lakóhelyét is igazolnia kell.” Hm.

Számomra ijesztőbb az azénpénzem blog szakírójának tájékoztatása: "Arról is tájékoztatták portálunkat, hogy az NGM-nek tudomása van arról, hogy további szabályozói lépések szükségesek. Az ezzel kapcsolatos előkészületek és egyeztetések pedig már folyamatban vannak. Ezután derülhet ki, hogy például kell-e és milyen igazolás az iskolától vagy a lakásvásárlásról, de az is, hogy miként kezeli a jogalkotó a külföldi tanulmányokat vagy munkát. Az eddigi hasonló szabályozások alapján túl nagy szigorra vagy kemény korlátozásra nem számítunk."

A jogszabály jelenlegi szövege sajnos elvileg bármikor változhat olyan irányba, hogy csak szakmunkásképzésre, rendőrakadémiára vagy akár arany vécékefére, esetleg a haverok által épített és keményen túlárazott lakóparki lakásra lehet fordítani az összehordott forintokat. A népi bölcsesség a Kiszámoló blogon azonban egyelőre az, hogy ha SOKAKNAK lesz ilyen számlája, akkor a népharag miatt aligha kezdeményeznének ilyen jogszabály-módosítást (habár a karókon számos varjú kornyadozik már), tehát egyelőre elegendő egy nyilatkozat, hogy megfelelően használtuk fel az összeget. Túlságosan combos összegeket azért mégsem tennék rá- de arra, amire és amilyen mértékben a nagyi szánta, arra megfelelő eszköz lehet.

Már ha erőt veszek magamon és visszakullogok a MÁK-ba, hogy a Nagynak is legyen ilyesmije.

 

Vakmacska

Elérhetőségek, ha valaki nem tudná:

MÁK kirendeltségek és Babakötvény-infó: http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/babakotveny

NAV kirendeltségek: http://nav.gov.hu/nav/regiok/kozep_magyarorszag/kozepmagyarorszag/ugyfelszolgalatok/Kirend_szolg.html