Ha 2017-ben vagy 2018-ban hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

A szülés helyszíne: Bács-Kiskun Megyei Kórház

A szülés időpontja: 2018. március

Kórház állapota: a szülészet új szárnyat kapott nemrégiben, ennek megfelelően még minden csilivili és modern. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: teljesen rendben van, minden működik, minden tiszta, figyelnek a takarításra, van mindig vécépapír, kézmosó folyadék, a kukát rendszeresen ürítik.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: mivel pont egy melegfrontos hétvégén estem be szülni, és eléggé nagyüzem volt, nekem az utolsó, függönnyel elkülöníthető vajúdó jutott, így a szülőszobákról nem tudok nyilatkozni. Mindenesetre nem volt nagy élmény a bejárattal szemben pucsítani pucéran, ha nem húzták be a függönyt, akkor jövet-menet mindenki láthatott mindent. Azt tudom, hogy kádban nem lehet szülni, de engem azonnal ctg-re kötöttek, és  az oldalamra is alig engedtek fordulni, nemhogy felkelni. Szóval ha van is labda vagy bordásfal, nem hiszem, hogy nagyon engednék használni. A függönyöm túloldalán egy fiatal hölgy annyira rosszul viselte a fájdalmakat, hogy olyanokat kiabált, hogy vágják ki belőle a gyereket, vagy adjanak egy kést és kivágja magából ő. Szóval a környezet ilyenformán nem igazán segítette az ellazulást vagy járult hozzá a biztonságérzethez, de lehet, hogy a szobákban jobb lett volna a helyzet, az nem a kórház hibája, hogy iszonyatosan sokan voltunk bent egy időben. Rooming-in rendszer van, de első éjszakára még elviszik a babát, ha valaki nagyon kikészült és muszáj lenne pihennie.

Orvosok, szülészek, csecsemős nővérek segítőkészsége: Fogadott orvosom nem volt, a szülés előtti vizsgálatok során a kép vegyes volt. Volt kedves és alapos is, meg olyan is, aki épphogy ránézett a leleteimre, aztán haladjunk. A szülésznők kedvesek voltak, akivel az utolsó fél órát végigcsináltam, borzasztóan sokat segített. Folyamatosan mondta, hogy mi és miért történik, segített úgy lélegezni, hogy minél több oxigénhez jussak én is meg a baba is, biztatott, hogy mindjárt végzünk, kifejezetten megnyugtató és támogató volt a jelenléte. A csecsemős nővérek szintén kedvesek és segítőkészek voltak, első gyerekesként alig mertem szegény babámat megfogni, szóval mindent kértem, hogy mutassanak meg első alkalommal, és folyton kérdezgettem, de nem húzta a száját senki. Küldtek szoptatási tanácsadót, és akkor sem forgatta a szemét senki, amikor az éjszaka közepén mentem ki fájdalomcsillapítóért, pedig gyógyszerérzékenység miatt nem volt egyszerű kitalálni, mit kaphatok egyáltalán.

Szülésvezetés: szegény fiatal ügyeletes orvos érthető módon eléggé leterhelt volt, szaladgált egyik szülő nőtől a másikig, és kissé hisztérikusan reagált a kérdésekre, plusz hiába értem be két-háromperces fájásokkal és szerintem jól haladó szüléssel, szerinte nem tágultam elég gyorsan, és mereven ragaszkodott a burokrepesztéshez, folyamatos ctg-hez, fekve vajúdáshoz, oxitocinhoz, és nemigen indokolt semmit, csak arra hivatkozott, hogy nem kockáztatja az engedélyét. Összvissz két óra alatt meglett a kislányom, szóval túl sokat nem időztünk együtt. Később naponta jött érdeklődni, hogy rendben vagyunk-e, szóval lehet, hogy csak kifogtam, mikor összecsaptak a feje fölött a hullámok. Gátmetszés első szülésnél kötelező. Császármetszés után is van lehetőség hüvelyi úton szülni. Elég magas, 40 százalék a császármetszések aránya, mondjuk mivel itt van PIC, nyilván a környékről mindenhonnan ide küldik a komplikáltabbnak ígérkező eseteket is. Csak szülésznőt orvos nélkül sajnos nem lehet fogadni.

Császármetszés: az apa nem lehet bent.

Látogatási rend: elvileg van, de igazából az előtérbe bármikor felengedtek látogatókat, beljebb viszont nem jöhettek. A babákat az ajtó üvegén átkukucskálva lehetett megmutatni.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Pelenka, popsikrém, popsitörlő, ruha van, igazából ha nem visz az ember semmit, akkor sincs gond.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? két- és háromágyas szobák vannak, minden szobának saját vécéje és zuhanyzója van.

Van-e VIP szoba? Tudtommal nincs.

Koszt mennyisége, minősége: a mennyiség nekem kicsit kevés volt, de azért nem volt vészes. A minőség egy jobbacska menzáé, ehető volt minden.

Kommunikáció: az szülészorvosokén lenne mit csiszolni, legalábbis ha az ember nem fogad külön orvost, a szülésznő igyekezett mindent elmondani. A gyerekorvos is alaposan elmondott mindent.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: igen, látták, hogy pánikoló elsőgyerekessel van dolguk és mindent elmagyaráztak, ami nem volt világos.

Bármilyen egyéb tapasztalat: naponta többször elviszik a gyerekeket vizsgálni, mérni, de éhesen kaptuk vissza őket, szóval nem tömik őket csak azért, hogy nyugton maradjanak. Nekem nem indult meg a tejem, tápszerre volt szükségünk, de csak akkor evett a gyerek, ha én etettem. A gyereket szülés után fél percen belül megkaptam, épp csak a száját törölték ki, rám fektették, és maradhatott a lepényi szakasz alatt, varráskor vitték el. Miután összevarrtak és lezuhanyoztam, lemosdatva visszakaptam megint egy bő órára, ekkor már egy külön szobában voltunk néhány másik kismamával, paravánokkal elválasztva. Ide az apukák is bejöhettek. Utána mentünk csak fel az osztályra. A gyerekek kocsija viszont elég elhibázott konstrukció, mert marha mély, se friss gátsebbel nem volt jó behajolgatni érte, se hasi varratokkal nem lehet élmény. Plusz hiába húzom mondjuk éjjelre az ágy mellé, ugyanúgy fel kell kelnem és behajolnom a gyerekért, nem lehet például az ágyhoz csatlakoztatni, és lenyitni az oldalát, hogy elég legyen csak benyúlni érte - erre szerintem érdemes lett volna költeni, ha már csináltak egy vadiúj szülészetet.

Értékelés:

szülészet állapota: 9

kórtermek állapota: 9

szülőszoba korszerűsége: nem igazán tudom megítélni a körülmények okán, a műszerezettség mindenesetre kielégítőnek tűnt annak ellenére, hogy csak egy paravánnal leválasztott ágy jutott.

felszereltség: 9

mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 10

orvosok segítőkészsége: 4

szülésznők segítőkészsége: 10

csecsemős nővérek segítőkészsége: 10

kommunikáció, tájékoztatás: 6

tisztaság: 10

ellátás minősége: 8

személyes élmények: ezt kénytelen vagyok kettébontani: maga a szülésvezetés orvosi része erős 3 pont, minden más 9

Ági

 

A Jahn Ferenc Kórházról mások is írtak véleményt: 

Fájdalomcsillapítót, pelenkát vinni kell a szülészetre

Elfelejtették apát behívni a szülésemre

Azt mondták, megkaphatom éjjel a kisbabámat

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>