Orosz Teri anya gyereknevelés beszélgetés

Anyalánya négykezes

– Anya, a Jézus az fiú vagy lány? – Fiú. – És ki a lány? – A Mária. – Az nem ér, az, az anyukája. Engem az érdekel,  hogy ki a lány. Ki a lány csecsemő? – Hát, ez a történet a fiúról szól. – Akkor én majd kitalálom, mi szól a lányról.

– Az én mesémben a kitalált őzikémnél minden máshogy van. A legbölcsebb Őzike egy fában lakik, egy odúban, és ő az anyuka. Ő mindent tud. A lány őzike is mindet tud. Tud olvasni, számolni és judózni, pedig még csak csecsemő. De mégis mindent tud. Az én mesémet le fogom írni és lesz borítója is meg tartalomjegyzék. És lesz belőle igazi DVD is. És a hátulján annak is lesz tartalomjegyzék. És ezt fogom neked ajándékozni, amikor anyuka leszek. Amikor én anyuka leszek, akkor te leszel a nagymama.

– Anya, miért nem szeretsz a nagymamához menni? – Mert szomorú vagyok, ha odamegyünk. – De miért? Én olyan jól mulatok a nagymamánál. – Mert nem figyelt rám, amikor kicsi voltam. –  De miért nem szóltál neki, hogy figyeljen? Szerintem szólnod kellett volna, hogy figyeljen rád!

– Anya, mi az az örökség? – Hát például, hogy a Petiék abban a szép nagy lakásban laknak, amit a nagymamájuktól örököltek, mikor meghalt. – Miért halt meg? Nagyon öreg volt? – Igen, nagyon öreg volt. – Az én kitalált őzikém egyszer kapott egy ládát a nagymamájától, amiben egy gyöngy nyaklánc volt. Aztán éjjel kiderült, hogy azok a golyók nem gyöngyök voltak, hanem gekkótojások. Reggelre kikeltek a gekkók és mind elmásztak, és amikor kinyitották a ládát, már üres volt. – Ez is egy örökség? Igen, ez is.

– Anya a bodobács az sokáig él? – Nem, az csak egy nyárig él. És a beton az örökké él? – Az sokáig, de nem örökké. Ha belemegy a víz és megfagy, akkor több év alatt megrepedezik. – És a nap az örökké él? – Nem, az égitestek sokáig élnek, de a csillagok és a napok is kihunynak egyszer. – Akkor, mi van örökké? Az ég az örökké van? – Hát igen, az ég az örökké van. Anya, te is meg fogsz halni? Igen, mindenki meghal egyszer. – Én nem akarom, hogy meghalj. – Én sem, de mindenki meghal, aki megszületett. – És belőled is angyalka lesz? – Hát én azt gondolom, hogy szél, meg napsütés leszek. – Én nem akarom, hogy szél legyél. Inkább angyalka legyél! A szélnek nincs szeme. Hogy fogod akkor látni, hogy mit csinálok?

– Anya, ha majd öreg néni leszek és te már meghalsz, mert még öregebb néni leszel, akkor felnézhetek az égre a csillagokra és gondolhatok arra, hogy szeretsz?

- Hát persze, és ha érzed, hogy süt a nap vagy fúj a szél, gondolj arra, hogy átölellek.

Orosz Teri 40 és a 7 éves KölyökLány

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?