a

A mai nap posztja egy eredetileg ismeretterjesztő céllal készült videó. Elsőre idegen, távoli helyeken zajló szüléseket mutat be – és aki volt már szüléshez közel, gyorsan megláthatja, hogy a szülés mindenhol nagyjából egyforma, leszámítva az újkor kórházi-orvosi procedúráig, amik rárakódtak, és amiktől valóban nagyon különböző lehet egy szülés mondjuk Kambodzsában és New Yorkban.

Az arcok, mozdulatok, szülésfázisok, természetes segítő tevékenységek azonban valóban mindenütt egyformák, ha a különböző emberi arcok mögött meglátjuk a hasonlóságot.

A videóhoz feliratot lehet kapcsolni, nekem angolul sikerült, de lehet, akár magyarra is fordítja, odáig nem próbálkoztam. De szöveg nélkül is érthető, nézhető a hat perc.

Szolgálati közleményként pedig azon morfondírozok, elfogytak-e a szavak, elfogyott-e a lendület és mondanivaló, amivel nagyjából 12 éve közöljük a szüléstörténeteket. Volt köztük rettentő hosszú és nagyon rövid, vidám, eseménytelen és drámai.  Mintha ezek alatt az évek alatt már mindent elmondtunk volna, és azért nem küldtök újakat, mert ugyan mit tenne hozzá.

A hasonlóság mögött azonban ott az egyéni történet is, amitől két teljesen egyforma szülés nincsen. Más lelkiállapot, más lefolyás, másként bennünk maradt élmény.  A saját két szülésem teljesen másként maradt meg az emlékezetemben – pedig a felszínen sok volt a hasonlóság: lényegében beavatkozásmentes, komplikációmentes, természetes szülések voltak, ugyanazzal a szülésznő-orvos párossal, ugyanolyan kitolási pózban. És mégis.

De ha úgy érezzük most, hogy nagyjából mindent elmondtunk már a szülésenkről (elvégre a Bezzeganya könyvben is kiadott egy csokorra valót), akkor közösen dönthetünk úgy is, hogy egy ideig másra használjuk a vasárnapi poszthelyet, vagy továbbra is bemutatunk olyan, máshol megjelent szüléstörténeteket, amelyek valamilyen szempontból érdekesek lehetnek itt.

Kérném szépen kommentben, mi legyen, az is járható út, hogy egy ideig más a téma vasárnaponta, az is, hogy importálunk szülésvideókat és sztorikat, vagy esetleg elindítunk valamiféle kampányt még egyszer, hogy a mostani kismamák is osszák meg, hogyan élték meg első vagy többedik szülésüket.

Vakmacska