Húsvétra teli az ország programokkal, néhányat szemezgetünk mindenfelől: a budapesti, balatoni, alföldi, dél-dunántúli programok után Közép- és Nyugat-Dunántúl, Észak-Magyarország és az Észak-Alföld következik.

A legtöbb állatkertben és vadasparkban ilyenkor van nyúlsimogató, érdemes érdeklődni a legközelebbiben.

Nyugat-Dunántúl

 

Győr:

Húsvét az ÁllatkertbenÁprilis 25-én, húsvéthétfőn, vidám húsvéti programokkal várják a látogatókat a Xantus János Állatkertben, kézműves foglalkozások, nyusziZOO, nyuszisimogatás, tojásvadászat, húsvéti csokifutam, látványetetések, tapiZOO.

Nyúl:

Nyúli Húsvét – 2011.április 24. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül húsvétvasárnap Nyúl község húsvéti rendezvénye. 9 órakor családi futóversennyel indul a nap, lesz túra, óriás nyuszitorta-készítés, családi futóverseny és oldtimer traktorbemutató, tojásfestés (főtt tojást hozni kell), Tibi nyuszival foci, a világ legkisebb emberének élménybeszámolója, ugráló cipő kipróbálása, nyúl szépségverseny, íjászverseny, motoros felvonulás, és az ilyenkor elmaradhatatlan zenei, táncos és akrobata bemutatók. Emellett kézművessarok és vásár, népi játékok.

21 órától locsolóbál, előzetes jelentkezéssel.

A rendezvény megközelíthető Nyuszivonattal is: Győrből 10.49-kor indul (Nyúlra érkezik: 11.10-kor); és Veszprémből 8.09-kor indul (Nyúlra érkezik: 9.46-kor) – a vonat nagyon szép útvonalon halad.

Részletes program itt és itt található.

Szombathely:

ROZMARING Húsvéti készülődés – április 22-én húsvéti játszóház keretében tradicionális tojásírási módszereket sajátíthatnak el, ínycsiklandozó húsvéti finomságokat, ünnepi díszeket készíthetnek az ünnepet váró gyerekek, családok. Részvételi díj: 420 Ft/fő vagy 1300 Ft/család. Jászai Mari utca 4.

Húsvéthétfő a Vasi Múzeumfaluban – húsvéthétfőn, 10.00–17.00 óra között hagyományos húsvéti népszokásokkal, játékokkal mint a tojásdobálás, a tojásgurítás, a méta, valamint színes tavaszköszöntő programokkal várják a látogatókat. Ezen kívül gyermek és ifjúsági művészeti együttesek mutatkoznak be, segítségükkel bepillantást nyerhetünk a húsvéti hagyományok, téltemető, tavaszköszöntő zenék és táncok világába. Árpád u. 30.

Bükfürdő:

Büki Húsvét – április 24-én, húsvétvasárnap színes programok várják a Bükfürdőre érkező vendégeket. 14.00–20.00 ingyenes gyerekprogramok, kreatív programok, sport, ugrálóvár, stb. Este zenei és táncos programok éjfélig, belépőjegy elővételben 2000 Ft, a helyszínen 2500 Ft. Thermál körút 2.

Közép-Dunántúl

Várpalota:

Április 22. 16.00 óra „Minden, ami Húsvét!” – Kreatív foglalkozás a húsvét jegyében az Ifjúsági Házban

Április 23. A Bányász Fúvószenekar Tavaszváró koncertje a Jó Szerencsét Művelődési Központban (színházterem)

Komárom:

Húsvét a WF Szabadidőpark – Nyuszisimogatás, nyuszifuttatás, tojáskeresés, tojásgurítás. Április 25-én 13.00-tól, Puskaporosi út 24.

Dinnyés:

Húsvéti előkészületek – Lélekben és a gyakorlatban, a Dinnyési Templomkertben. A Hagyományőrző Központ ünnepi programja április 23-án, szombaton 15 órától 20 óráig.

Ugyanott vasárnap 20.00-tól locsolóbál.

Részletek: www.gardony.hu

Mór:

Húsvétvasárnap lovas ügyességi versenyekkel, máglyatűzzel és zenével várják az érdeklődőket Mórra a Hétkúti Lovasparkba. Mór, Dózsa György u. 111.

Részletek: www.hetkut.hu

Rácalmás:

Az Ágasfa Hagyományélesztő Kör húsvéti rendezvénye a rácalmási Művelődési Házban. – Április 23-án, szombaton 14 és 18 óra között a Húsvét jegyében játékkal, kézműves foglalkozásokkal, népszokásokat felidéző bemutatóval várják a kicsiket, nagyokat.

Észak-Magyarország

Mezőkövesd:

10. jubileumi Matyó Húsvét 2011. április 23-25-én. Hagyományos tavaszköszöntő, húsvéti programokra várja vendégeit Mezőkövesd! – A nagyszombati szertartást követően húsvétvasárnap és -hétfőn a régi településszerkezetet megőrző Hadas városrészben húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja majd az ünneplőket. A vendégek húsvéti ínyencségek és bükkaljai borok közül válogathatnak.

Részletek: http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showmenu&id=2

Hollókő:

Április 23-25-én a hollókői Húsvéti Fesztiválon a falu apraja-nagyja díszes népviseletet ölt magára, s két napon keresztül megelevenednek a falu régi szokásai. Nagyszombati szertartások, szabadtéri szentmise, körmenet, egész napos folklórprogram, gasztronómiai és kézművesbemutatók és vásár, népi gyermek játszóház.

Részletek: http://www.holloko.hu/hollokoi-hustveti-fesztival-2011

Noszvaj:

Április 23-án II. Noszvaji Báránykiállítás. Április 24-én tojásvadászat szerteszét a faluban. Április 25-én Húsvéti Vendégvárás a Noszvaji Gazdaházban 10.00 órától 16.00 óráig

Részletek, nevezési és részvételi díjak: http://www.noszvaj.hu/13-947.php

Eger:

Szépasszonyvölgyi Húsvét – Hagyományőrző rendezvény egy csodálatos helyen. Találkozhatunk a hazai hagyományok szinte mindegyikével: a locsolás, a vesszőzés vagy a tojásfestés utánozhatatlan hangulatát élvezhetjük húsvét idején. Természetesen a szervezők nemcsak a hagyományok felelevenítését szorgalmazzák, hanem tartalmas programokat – táncház, koncert, gyermekműsor, kézművesvásár – is kínálnak.

Részletek: http://www.mheger.hu/szepasszonyvolgyi_husvet2011.php

Április 24-25-én „Hol a tojás, piros tojás” – húsvét a Vármúzeumban – A kézművesek vására mellett a húsvét állatai – nyuszi, bárány – is várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A programot az ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozások teszik teljessé.  Vár utca 1.

Egerszalók:

Szalóki Húsvét – Tücsök és Hangya Fesztivál – Zenés művészeti estek – Történelmi, hagyományőrző vigalom. Belépő nincs.

Észak-Alföld

Hajdúszoboszló:

Húsvét az Aqua-Palace Hajdúszoboszlóban – Locsolkodjon gyógyvízzel Hajdúszoboszlón! Húsvét alkalmából április 23-24-25-én vidám programokkal várja vendégeit a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt.

Részletek: http://hungarospa.furdo.biz/hungarospa-hirek/toltse-a-husvetot-a-hungarospa-nal-hajduszoboszlon

Nyíregyháza:

Falusi Húsvét – A múzeumfalu évadnyitó legnagyobb programja a húsvét 2. napján megrendezett falusi húsvéti népszokás-bemutató. Nagypénteken, nagyszombaton és húsvétvasárnap a családokat várják a foglalkozásokra. Sóstófürdő Tölgyes u. 1.

Részletek: http://www.muzeumfalu.hu/

Debrecen:

Húsvét rendezvényei a Kultúrparkban – április 24-25-én hagyományos húsvéti programokkal várja kedves vendégeit a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje.

Húsvét a Méliuszban – április 16-22. között húsvéti kiállításra és vásárra várják az érdeklődőket a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárba és Művelődési Központba.

Húsvét a Zsuzsi kisvonaton – Programok Hármashegyalján április 23-án. Ünnepi köszöntő: 11.45, Zenés műsor: 12.00, Hajtánybemutató: 13.00 órakor. A büfében főtt ételekkel várják az éhes vendégeket. A rendezvényen való részvételhez a 10.30-as és a 15.15-ös vonatok igénybevételét ajánlják a szervezők.

 

A kétrészes programajánlóért baudolinÁt és Veget illeti köszönet.