sport footgolf TündeKorábbi posztomban említettem, hogy vénségemre rákattantam a footgolfra. Minden szakmaiságot nélkülözve, konyhanyelven összefoglalom, mi is ez a játék. A nevéből talán már látszik: leegyszerűsítve a football és a golf keveréke. Csak itt nem ütővel és golflabdával kell játszani, hanem 5-ös méretű focilabdával és a saját lábaddal (azaz rúgod a labdát). A játék golfpályán zajlik (ugyanazon, amelyet a golfosok is használnak). A pályán 9 vagy 18 lyuk található, amelyeket meghatározott sorrendben kell végigjátszani. (A lyuk mérete természetesen nagy, 53,5 cm átmérőjű, középen zászló van, mint a golfnál.) A cél: minél kevesebb rúgásból eljuttatni a labdát az elrúgóhelytől a lyukba az 50-250 m hosszú, tavakkal, homokbunkerekkel, fákkal, bokrokkal, dimbekkel és dombokkal telezsúfolt, különböző nehézségű szakaszokon.

Játékmódok

Ebben a sportban alapvetően az egyéni teljesítmény számít. A két legelterjedtebb játékmód a stroke play és a match play.

A stroke play játékban a játékosok eredményeit hasonlítják össze, tehát itt az a cél, hogy a pályát minél jobb eredménnyel (minél kevesebb rúgásból) játsszuk végig. Az nyer, akinek a legkevesebb pontja van, azaz a legkevesebb rúgásból teljesítette a pályát.

A stroke play játékban 3-4 fős flightokat (csapat) alakítanak ki, akik együtt mennek végig a pályán (nem csapatként, hanem egyénileg versenyzünk!). A flightok vagy egyszerre indulnak a 18 elrúgópont valamelyikétől, és egyszerre haladnak, vagy egymás után, kb. 10 percenként indulnak, mindenki az 1-es elrúgótól. Ahogy a flight minden játékosa elrúgta a labdát a kijelölt elrúgóhelyről, elindul a csapat az elrúgott labdák irányába. A következő rúgást mindig az végzi, akinek a lyukhoz képest a leghátrébb van a labdája. Mindenki számolja, hogy hány rúgással éri el a lyukat, és mindenki a csoportjából egy másik játékos eredményeit is írja, így a versenyre elegendő egy bíró (marshall), akihez vitás esetben lehet fordulni. Minden pályaszakasz végén, amikor az összes labda belekerült már a lyukba, felírjuk, hogy ki hány rúgásból fejezte be az adott szakaszt. A játék végén, amikor a teljes pályán végigment a csapat, összeadjuk ezeket a számokat. Az nyer, akinek a legkevesebb a pontja az összes résztvevőből (tehát nem csak a flight résztvevőiből).

A match play-ben egymással versenyzik két játékos (illetve van páros verseny is, itt ketten-ketten vannak), és itt nem az számít, hogy összesen hány pontot értél el, hanem az, hogy az egyes lyukakat jobban vagy rosszabbul teljesítetted-e, mint a másik. Minden lyuk egy pont annak, aki kevesebb rúgásból teljesítette, tehát itt az nyer, akinek a végén több pontja van. A versenyzők számától függően több ilyen kétszemélyes kör van egy versenyen, ami lehet 18 lyukas, tehát teljes pályás, vagy 9 lyukas (nőknél).

Pontok

Az úgynevezett score kártyán kell vezetni a rúgásokat, minden rúgás 1 pont. (Versenyeken erre online felület van.) Minden lyuknál meg van adva egy PAR érték, azaz hogy mennyiből „illene” megcsinálni az adott pályaszakaszt. Ez a szám 3, 4 vagy 5 lehet, és a 18 lyuknál összesen általában 72 pont a PAR érték. Van, aki -10-zel (azaz 62 ponttal) fejezi be a versenyt, van, aki +30-cal (azaz 102-vel).

Kategóriák

Külön női és férfi kategória mindenhol van. Az egyes versenyek játékleírásában szerepel, hogy kik vehetnek részt benne (profik, amatőrök), illetve hogy milyen díjazás van érvényben az adott versenyen. Van, hogy nincs külön open (amatőr) kategória, együtt versenyeznek a profik és az amatőrök. Open kategóriában két versenyszezon játszható, ezt követően a játékosnak át kell térnie a profikhoz - ehhez pedig már kell versenyengedély és sportklub is, ahova leigazolnak.

Az életkori kategóriában a 18 év alattiak a juniorok, 18-45 éves korig felnőttek, a 45-55 éves kor közöttiek a szeniorok, és van 55+-os szenior plusz kategória is. (Openben egyelőre nincs életkori kategória, csak nem szerinti, itt a 12, a 20 és az 50 éves egymással van versenyben - gondolom, ha jóval többen űznék ezt a sportot, itt is lennének életkori kategóriák.) 

Miért jó a footgolf?

A múltkori lelkendezős posztomban már leírtam, hogy mennyire jól érzem magam a pályán, most egy kicsit részletesebben kifejtem, hogy miért tetszik ennyire ez a sport.

Túlsúlyosan is lehet

A játékosok között nem egy túlsúlyos van, sőt, a rúgás nagysága szempontjából akár még előnyt is jelenthet az erősebb testalkat. Mivel nem olyan intenzitású a mozgás, nem kell futni, nem terheli meg az ízületeket, így pluszsúllyal is lehet végezni. A sok gyaloglás a friss levegőn kifejezetten jótékony hatású mind a testi, mind a lelki jólétre. A csodálatos környezetről már írtam.

Magammal versenyzek

Mivel a versenyeken általában semmi esélyem, ezért nem is izgulom halálba magam, nem akarok véresen komolyan legyőzni senkit (nem is tudnék), inkább magammal „harcolok”. Vagy inkább úgy fogalmazok, hogy figyelem magam. Azt, hogy milyen hülye gondolatok jelennek meg bennem, és hogyan tudok az ezekre való figyelés helyett a labdára és a lyukra koncentrálni. Már a labda elrúgásakor pontosan tudom, hogy sikerült-e jól figyelnem. Ha nem, a labda nem oda megy, ahova akarom, ha viszont 100%-ban ott vagyok, és „tudom”, hogy be fog menni, akkor messziről is képes vagyok beletalálni a lyukba. A célom az, hogy az összes rúgásnál figyelmen kívül tudjam hagyni az „úgyse fog bemenni”, a „mit szólnak a többiek, ha elrontom”, a „milyen ciki, hogy utolsó vagyok” és ezernyi negatív gondolatot. Tökéletes gyakorlás a „jelenben maradásra”. (Egyébként azt mondják, 30% a technikai tudás és 70% a „fejben ottlét.”)

Jó a közösség

Nem tudom, más klubokban mi a helyzet, de a mi klubcsapatunk nagyon jó társaság. A vidéki versenyeken általában közös szállást foglalunk, és a játékot követően különböző spontán programok alakulnak ki: közös vacsora, nagy beszélgetések, társasozás, vízijátékok a Balatonban, meccsnézés, stb. Nem számít, hogy ki honnan jön vagy hány éves (múltkor 14 éves és 55+ -os csapattag is volt), hobbijátékos vagy profi (pl. Bacskai Bence 2023-as világbajnok), mindenkit a footgolf iránti szenvedély köt össze. A klubcsapat házi versenyeit különösen várom mindig, itt a flightokban nagyon jó a hangulat, rengeteget nevetünk a „csajokkal”, míg végigmegyünk a pályán. Soha nem éreztem azt, hogy lenéznének vagy kinevetnének, mert béna vagyok, sőt! A legjobb játékosok is mindig segítenek egy-egy tanáccsal, hogy mire figyeljek a pályán. 

Költségek

Mint minden sport, ez is jár költségekkel. A versenyekre nevezési díjat kell fizetni, ha pedig gyakorolni mész a pályára, pályahasználati díjat fizetsz, melynek nagysága minden helyszínen más (kb. 7-17 ezer Ft). Ha versenyzel, kell egy jó labda, de ha csak kedvtelésből csinálod, akkor mezei focilabda is megteszi, tehát nem kell sokszázezret költeni felszerelésre. Ami nagyobb kiadás, az a többnapos verseny, amikor ugye szállást kell foglalnod az adott helyszínen. Mivel mi amúgy is utazgatósak vagyunk, ezeket a hétvégéket kirándulásnak fogom fel, így belefér. (Cserébe a repülős utaim száma jelentős mértékben redukálódott. De valamit valamiért...)

A nyári 35-37 fokos versenyeket kibírtam, gondolom, ősszel kellemesebb lesz játszani, de van téli bajnokság is, arra kíváncsi leszek...

Akinek felkeltődött az érdeklődése, és hivatalos, szakmai leírást szeretne a játék pontos menetéről, egyebekről, a Magyar Footgolf Szövetség oldalán tud tájékozódni, itt pedig a Facebook oldaluk található.

Kivel találkozom a pályán?

Tünde