2. rész - Közeli generációk

(Az első rész itt olvasható.)

Eljutottunk előzőleg arra a pontra, hogy elkezdtük felépíteni a családfánkat. Szüleinkről mindent tudunk, a nagyszülőket pedig megkérdezzük. Ekkor jön a családi legendárium. Azt tudni kell, hogy a generációk szájról szájra terjedő családi „titkai” annyit torzulnak, hogy legtöbb esetben kiderül: semmi valóságtartalma nincs. Ez nem baj, mert találhatunk más érdekességeket, amikkel színesíthetjük a család történetét.

Azt vegyük alapul, hogy nem tudunk minden levéltárba elmenni, ezért a familysearch-ön kezdjük a keresést. Általában a legtöbb anyakönyv 1895-1908-ig került fel, de persze változó, hol, ki mennyit haladt a szkenneléssel. Egy ilyen rövid intervallumba azért belekerülhet egy-két generáció, valaki születése, halála és esküvője. A születési anyakönyvek és ritkábban a házasságikban is találhatunk UB-t, azaz utólagos bejegyzést találhatunk, ami megjegyzés nélkül általában a halál idejét jelenti.

Egy keresgélő ismerős belinkelte József Attila születési anyakönyvi bejegyzését. Ha megnézitek, ott van a megjegyzés rovatban egy U.B. 810/1994. Eddig senki nem tudta megmondani, mi lehet.  Itt látjátok a bejegyzést.

Amikor megtudjuk, hogy felmenőnk, 1899-ben házasodott Pitvarbükkönyben, a familysearch keresőjében próbálkozhatunk. A házassági anyakönyvi kivonatban a házasulandók neve, kora, a szüleik neve van feltüntetve, valamint a születési és a lakhely. Azaz tudjuk, hogy Furminátor Arisztid és Pampus Dezideráta mikor, hol és kiktől született. Az FS keresőjébe nem érdemes sok adatot beírni egyszerre, mert így az elírások miatt kevesebb a találat. Tehát, rugalmasan keressünk, jó esetben megtaláljuk Furminátor Arisztid testvéreit, megállapíthatjuk, hogy a testvérek hol születtek és kapunk pár keresztnevet, ami később sokat segíthet.

A keresztnevekről egy kicsit. Sokszor több azonos keresztnevű gyermek születési adatait találjuk, régen minden skrupulus nélkül adták az elhunyt gyerekek neveit a következőknek. Ennek több oka is van, az egyik, hogy az írástudatlan falusi emberek nem ismertek sok száz nevet, nem csaphatták fel az utónévkönyvet, a másik, hogy a nevek többnyire öröklött nevek, elképzelhetetlen volt, hogy a nagyapák, nagyanyák neveit ne vigyék tovább, így igazából a nagyszülő neve ment tovább, nem az elvesztett gyermeké. Lehet, hogy érzéketlenségnek tűnik, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy mai ésszel felfoghatatlan veszteségek sújtották az embereket, „Isten adta, Isten elvette”, adta az egyszerű kapaszkodót, magyarázatot a tragédiákra. Itt mellékesen megjegyzem, ahogy olvasgattam a sok születésit, szemet szúrt, hogy nagyon sok törvénytelen gyermek születik holtan, illetve halálozik el nagyon korán. Nem az én találmányom ez, külön ezzel foglalkozó tanulmányt nem találtam, de a téma szomorú mivolta miatt egyelőre nem is kerestem, de rövid megjegyzések formájában több helyen is lehet találkozni ezzel az észrevétellel.

Tehát megtudtuk, hogy Arisztidnak volt 9 testvére és édesapja idősebb Arisztid, valamint édesanyja Klementina. Az 1895 előtti anyakönyvek vezetése finoman szólva sem volt egységes, voltak falvak, ahol a bejegyzés úgy történt, hogy Furman Arisztid f. Arisztid. Anyja neve sehol. Anyát csak a szülők házassági bejegyzéséből ismerhetjük meg. Ahol úgy van bejegyezve, hogy Kikinda Klementin fia Arisztid, ott törvénytelen a kis Arisztid.

Pár lelkesítő szót ejtenék még az FS-ről.

Aki késztetést érez magában, az felvállalhat kötetlenül indexelést. Jelenleg a borsodi anyakönyvek indexelése folyik, persze lehet más országok anyakönyveiben is segédkezni, akinek nem teljesen idegen egy USA utaslista vagy hasonló szépségek, az bátran regisztráljon, részletesen le vannak írva a tennivalók. A dolog úgy működik, hogy FS regisztráció után lehet regisztrálni indexelőnek, a letöltött kötegen – 3 képet tartalmaz – található adatokat kell az adatbázisba beírni, a szabályoknak megfelelően. Amikor ezt elküldjük, egy ellenőr megnézi, szintén egy önkéntes, és javítja, ha hibát talál. A hibát mi utána megnézhetjük és lehet reklamálni is. Ilyenkor utánajárnak, hosszasan.

Furman Arisztid családfájához visszakanyarodva: tudjuk a rokonságtól, hogy Arisztid papának voltak testvérei, ezek közül volt, aki kivándorolt, volt, aki háborúban veszett oda. Ezekhez némi segítség itt.

A nagyszülők generációjából minden vezetéknévvel kerestem, mert egy valakit kerestem konkrétan, de azt kell szem előtt tartani, hogy bárhol értékes nyomra lelhetünk. Veszteséglista II. V.H.

Körülnézhetünk a háborús keresőszolgálat honlapon is, keresője van, nem kell a 277 oldalt végiglapozni.  

Hadifogoly adatbázis.

A hadisir.hu-n megtaláltam a nagypapám testvérét, akiről csak azt tudtam, hogy a háborúban halt meg, megtaláltam a sírhelyét, megtudtam, hogyan, hol és mikor történt. Nem fogják a nevét felolvasni a Kossuth-on a hősök naptárában, saját tűztől halt meg, egy gránátot dobtak alá. Tervezzük, hogy egyik nyáron ellátogatunk a sírjához.

Figyelmetekbe ajánlom ezt a tájékoztatót, ha valaki belemerülne a katonakutatásba.

A poszt most is csak megkapargatta a téma felszínét, de remélem támpontnak legalább jó.

Stony

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?