Múlt héten titokzatos és névtelenségbe burkolódzó Bezzeganyák egy csoportja beszámolt nőkről szóló leveleiről, és találkozásukról a parlament egyetlen nőpolitikusával.

Hogy, hogy nem, úgy találtatott, hogy az a "körkép", amit ekkor adtak, sajnos tökéletes és élő példáit adta annak, hogy a legkülönbözőbb élethelyzetekben egyaránt lehetetlen-közeli vágy gyerekvállalás után visszatérni a munka világába.

Anyák, húzzatok dolgozni! – szólt néhány évvel ezelőtt a nagy port kavart cikk címe. Mintha az olyan egyszerű lenne. Először is, nagyon sokunknak nincs is hová visszamenni, és akinek volna hová, annak sem biztos, hogy felveszik a gyerekét a bölcsődébe, vagy az óvodába. A részmunkaidő vagy a távmunka a többségnek csak vágyálom, a családi napközit sem tudja megfizetni a póruljártak elég nagy része.  Ráadásul, ha nagy szerencsével mindez megvan, és az embert a munkahelye is visszavárja, akkor jön a logisztikai probléma: hogyan fogjuk hozni-vinni azt a gyereket, hogyan érünk be a munkahelyünkre, és ki hozza haza, ha az apjának és nekem sincsen még esélyem se, hogy még bölcsi, vagy ovizárás előtt elhozzam a kölyköt?

Eközben vállalkozások tucatjai nőnek ki a földből, azt ígérve, hogy majd ők segítenek állást szerezni, átképezni, újrapozícionálni az ember lányát a munkaerőpiacon. A munkaadók zöme a háta közepére kívánja a kisgyerekes női munkaerőt, mert nem tud túlórázni, és még az előfordul, hogy a gyereke beteg. Az ország vezetői egyik nap szülesztenék, másik nap meg munkába küldenék az anyákat. A kettő összeegyeztetéséről csak annyi jut eszükbe, hogy a skandinávok vagy a franciák bezzeg milyen jól csinálják. Miniszteri biztost neveznek ki végre, (a saját ígéretük alapján), aki konzultál. És tényleg, kaptunk valami borítékot is, benne a kérdéssel, hogy egyáltalán kell-e a kormánynak segítenie a kisgyermekes nők munkavállalását.

Igen, kéne, nagyon kéne, mert siralmas a helyzet. Egy keresetből megélni szinte lehetetlen. Az anyaság és a munkavállalás alig-alig összeegyeztethető.

Ti hogyan csináljátok? Mit gondoltok, hogyan tudjátok majd megoldani?

Most a Bezzeganyán itt az esély minden kommentelőnek, hogy kommentjein keresztül bemutassa ezeket a konkrét helyzeteket. Mert számít, mit mondunk, mit tapasztalunk. És ha az eredmény egyelőre csak annyi is, hogy nyitott fülekre talál nyígásunk, már elértünk valamit.

Bezzeganyák