anya víz egészség Akác

Anya vagy. Cipeled a gyerekek kulacsát mindenhová, és mindig figyelmezteted, hogy igyon eleget. Mit szólnál ahhoz, ha magadra is ugyanilyen gondot fordítanál? Nyakunkon a nyár. A vízfogyasztásra mindenkinek oda kell figyelnie. Nem titok, minden nyáron téma, hogy az emberek többsége nem iszik elegendő vizet. Pedig a csapból is ez folyik…

A víz az élet nélkülözhetetlen közege. Minden életfolyamat vizes környezetben zajlik. A felhasznált tápanyagok és egyéb anyagok is vizes oldat formájában vannak jelen az élőlényekben. A növényeknek és az állatoknak nagy része szintén víz. Orvosok, dietetikusok, edzők és kozmetikusok is gyakran figyelmeztetnek a vízfogyasztás fontosságára. A víz az emberi szervezet több mint 70%-át teszi ki, és ha ez a mennyiség csökken, annak bizony hosszú távon komoly következményei lehetnek. Ezt már szinte betéve tudjuk, mégis megfeledkezünk a napi vízmennyiség megivásáról.

A víz egy örök csodánk

A Földön a víz az egyetlen anyag, amely természetes körülmények között mindhárom halmazállapotban előfordul. A Föld felszínének nagyjából 70-75%-át víz borítja, de ebből csak nagyjából 2,5% tekinthető ivóvíznek. Az édesvízkészlet döntő többsége - kivéve a gleccsereket és állandó hótakarókat - a földfelszín alatti vizekben található, amelyek védelme különösen fontos.

Az a víz, ami évmilliókkal ezelőtt is jelen volt a bolygónkon, ma is itt van. A víz szerepet játszik a Föld hőmérsékletének szabályozásában is: sok energiát igényel a felmelegítése, így tompítja a nap forró hatását a bolygóra nézve.

Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a a felszín alatti vizekre épül. A Föld lakossága csak körülbelül az összes vízkészlet 3/10-ét használja fel.

Hazánkban egy nap alatt átlagosan 110-120 liter vizet fogyaszt el egy személy.

Mennyit igyunk?

Férfiak esetében az ajánlott folyadékbevitel nagyjából 3,7 liter naponta, ami körülbelül 15 pohár vizet jelent. Fontos megjegyezni, hogy ez a mennyiség nem csupán a vízre vonatkozik, minden elfogyasztott folyadékot beleértünk.

A nők esetében az ajánlott napi folyadékbevitel körülbelül 2,7 liter, ami körülbelül 11 pohár vizet jelent. Ez a mennyiség szintén minden folyadékot magában foglal, nem csak a vizet.

A gyerekek folyadékigénye életkoruk és nemük alapján eltérő. a 4-8 éves korosztálynak körülbelül 1,2 litert, azaz 5 pohár vizet, a 9-13 éves fiúknak körülbelül 2,1 litert, azaz 9 pohár vizet, a 9-13 éves lányoknak körülbelül 1,9 litert, vagyis 8 pohár vizet, a 14-18 éves fiúknak körülbelül 3,3 litert, ami 14 pohár vizet, és a 14-18 éves lányoknak körülbelül 2,3 litert, azaz 10 pohár vizet kellene meginniuk naponta.

Kellene. De nem iszunk ennyit. Ahogy a cikket is kezdtük: itt a meleg, kezdhetünk máris kortyolni! Egészségünkre!

Akác