repülés

Elég kilépni az ajtón, és máris egy hihetetlen és kiszámíthatatlan világ vár ránk, ami különösen igaz, ha csecsemővel, totyogóval, vagy ovissal utazunk, és történetesen repülővel. A zökkenőmentes repülőúttal kapcsolatban összegyűjtöttük a legjobb tanácsokat, illetve számba vesszük azokat a dolgokat, amire figyelni kell ilyenkor.

A gyereksírástól vagy viháncolástól hangos repülőút még akkor is kellemetlen tud lenni, ha nem hozzád tartozik az adott gyerkőc, még akkor is, ha magad is gyakorló szülő vagy, egyszerűen ez a helyzet mindenkinek rossz. Eleve sokan feszültséggel indulnak neki a repülésnek, ahol nincs meg az a lehetőség, hogy síró babával elsétáljunk, vagy hazamenjünk, ha már végképp kezelhetetlen a helyzet, össze vagyunk zárva, szűk helyen, hosszú órákon át. És persze még rosszabb a helyzet, ha ráadásul a saját gyerkőcünkről van szó, és miközben mindent bevetünk, hogy megnyugtassuk, rosszalló tekintetek és türelmetlen utastársak vesznek miket körül.

Már eleve a repülőtéren sem egyszerű átnavigálni egy családot anélkül, hogy elveszítsük a nagymamát, a bőröndöt, illetve a maradék türelmünket. A repülőterek nagyok, a gépre szállásig is hosszadalmas procedúrán kell átesni, illetve időre kell érkezni, ami totyogókkal eleve kihívás.  Jó lenne tehát, ha maga a repülőút már kényelmesen és nyugodtan telne ezután.

Ülésrend

Kezdjük a fontos kérdéssel, ami nemcsak a költségek tekintetében számít: hova üljön a gyerkőc? A gyerekeknek szóló jegyár légitársaságonként változik, de általánosságban elmondható, hogy 2 éves korig kedvezményes. A gyerekek második születésnapja – itt viszont nem a jegyvásárlás, hanem az utazás időpontja a dátum, amit figyelni kell – előtt nem kell külön helyet foglalni neki, felnőtt kísérőjével ölben utazhatnak. Vannak a gépeken csecsemők altatására szolgáló speciális lehajtható bölcsők is, de ezek nem minden ülés előtt vannak beépítve.

Amennyiben a hordozót viszi magával a szülő, amit a repülőgép ülésére tud rögzíteni, már külön jegyet kell vásárolni a picinek is. A fapados légitársaságok pedig külön díjat számítanak fel arra is, ha előre be szeretnéd biztosítani a helyeteket. Érdemes erre pluszpénzt szánni, nehogy a reptéren véletlenszerűen kiosztott ülések a gép két távoli pontján legyenek. Előfordulhat azonban, hogy ha két 2 évesnél fiatalabb gyerekkel utazik a család, mégsem ülhetnek egymás mellé, mert nincs felszerelve annyi plusz oxigénmaszk soronként a gépen. A pontos szabályozásról az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének összefoglalója is képet ad.

Bőrönd Ödön, kistáskák, plüssmackók

Foglalás előtt érdemes utánajárni, hogy az adott járatra mekkora méretű és hány darab bőröndöt lehet feladni, illetve mennyit tudsz felvinni magaddal a fedélzetre. Van olyan légitársaság, ahol csak a felnőttnek engedélyeznek csomagot, de a többség a gyerekeknek is külön engedélyezi. Persze minél kevesebb a pakk, annál egyszerűbb az utazás, de lássuk be, egy kisgyerekes kalandot lehetetlenség megúszni csupán egyetlen apró kézipoggyásszal. És ha már a kézipoggyásznál tartunk: célszerű inkább a kisebb méretűt vinni a fedélzetre – van légitársaság, amelyik kettőt is enged – mert a nagyobbak sokszor a helyhiány miatt a csomagtérbe kerülhetnek, illetve bonyolultabb előhalászni belőlük, amire éppen szükség van. Az ovis gyerekek hozhatják az utazásra saját húzós bőröndjüket is, máris megvan az élmény, hogy ők micsoda nagy utazók.

Végigesszük az utat, mint a mozit

Csomagolás közben leginkább Hermione feneketlen varázstáskájára lenne szükség, hiszen mindent is szeretnénk becsomagolni, nehogy éhen haljon a csemete a pár órás repülés alatt. Jó hír, hogy 2 éves kor alatt lefejt anyatejet, bébiételt, tápszert a 100 ml-es szabályt kikerülve mennyiségi korlát nélkül csomagolhatunk. Az utaskísérők pedig szívesen megmelegítik az ételt a picinek, ahogy meleg vizet is tudnak adni, még a fapados járatokon is. A tasakos gyümölcspüré is praktikus, mivel kanál sem kell hozzá. A nagyobbaknak is érdemes valamilyen rágcsálnivalóval, ropogtatnivalóval készülni, természetesen cukormentes formában, hogy ne pörögjenek fel a kelleténél jobban az utazás alatt.

Nem hiányozhat persze a táskából a pelenka, a több rend váltóruha, a cumi vagy rágóka sem. Ez utóbbi a nyomásváltozás miatt ajánlott akkor is, ha egyébként nem szereti a baba.  Kell még a szokásos törlőkendő, papírzsepi, és a legfontosabb alvós baba, rongyi, kismaci, na és néhány kisebb játék is. Ha minden gyerkőc előre kap az útra egy-egy új játékszert, az remélhetőleg kellő időre leköti majd, és kevésbé fog sírni a duty free boltban kapható méregdrága plüssállatért. Ne feledjük, hogy bármennyire is szeretik a gyerekek, fegyverre emlékeztető játékot nem szabad felvinni a repülőre.

Karácsonyfaként megpakolva

Utazás alatt is a szülő dolga a cipekedés, ezen nincs mit szépíteni. Öltözzünk kényelmesen, praktikusan, a koktélruha ráér a szállodában töltött első, remélhetőleg nyugodt este alatt is. A lezser, zsebes nadrág jó ötlet az utazásra, ahogy a kényelmes cipő és a laza póló is. A fázósabbak készítsenek be egy vékony pulóvert, kardigánt is, mert a repülőn hűvös van, még akkor is, ha egy forróságtól csak pislogó sziget lesz a végállomás. Ugyanezen okból a gyerekeket is érdemes rétegesen öltöztetni, viszont a sapka, a kendő, a kalap és hasonlók inkább a bőröndbe kerüljenek, különben szinte garantált, hogy valahol útközben elkallódnak, és aztán jön a bömbölés. A ruha színe sem mindegy, illetve segítségünkre lehet, ha rikító színbe öltöznek a kicsik, így a tömegben pillanatok alatt kiszúrhatjuk őket, ha szükséges.

Végezetül kényelmes utazást kívánunk mindenkinek, mert utazni bizony – a temérdek felsorolt nehézség ellenére is – fantasztikus élmény!

A hazánkban leggyakrabban repülő légitársaságok érvényben lévő szabályozásai:

Akác