Történetem tavaly májusában kezdődött, amikor kétcsíkos teszttel jöttem ki a vécéből. Nagyon örömmel kértem időpontot a helyi OTI-ba, kaptam is majdnem két héttel későbbre. Előtte céges kirándulás, hegymászás Lengyelországban kanyargós szerpentinutakkal, enyhe hányingerekkel. Én már akkor sejtettem, hogy bébi lesz, de úgy voltam vele, hogy amíg az orvos nem mondja, ki addig nem élem bele magam.

Eljött a vizsgálat reggele, amit nagyon vártam. Néhány perc várakozás után be is hívtak a kissé rideg, barátságtalan rendelőbe, majd a vizsgálóba. Egy 60 év körüli, nem igazán szimpatikus doki vizsgált meg, aki közölte, hogy igen, még idén babázni fogok. Itt ért a meglepetés, amikor is megkérdezte:

„Meg akarja tartani?”

Először azt hittem, hogy csak viccel, de miután néhány perc múlva ismét feltette a kérdést, rájöttem hogy ennek már a fele sem tréfa. Természetesen igent válaszoltam. 30 éves, akkor még gyermektelen, teljesen egészséges menyasszonyként a mai napig nem értem, hogy egy néhány perces vizsgálat alatt miért kell ezt minimum kétszer megkérdezni. Nagy örömmel – az orvos szerint héthetes terhesen –, de rossz szájízzel jöttem ki a rendelőből.

Két hét múlva újabb vizsgálat, ugyanaz a helyszín és orvos. Ultrahangozás közben közli, hogy nagy a baj:

„A magzat már 13 hetes.”

Az hogy lehet, amikor két hete még csak 7 hetes volt? - kérdeztem. Azt nem tudja, de azonnal menjek a klinikára – jött a válasz. Mondanom sem kell, hogy a sírás kerülgetett, mert nem tudtam elképzelni, hogy mi lehet a baj. Azt, hogy utána mit mondott még, már nem tudnám megmondani.

A klinikára nagyon zaklatottan érkeztem, szinte el sem tudtam mondani, hogy mit akarok. Először azt hitték, hogy el akarom vetetni – újabb döbbenet részemről –, de miután meglátták a papíromat, már mindent értettek. 13 hetes magzatnál nyaki redő vizsgálatot kell végezni, amit időközben már el is töröltek a kötelező vizsgálatok közül. Ez volt az a „nagy baj”, ami miatt végigzokogtam az utat.

Itt tart a mai egészségügy: az orvos kétszer megkérdezi egy vizsgálat alatt, hogy biztos meg akarom-e tartani a babát, de a terhességi hetek számát több héttel is „elszámolja”.

Szerencsére azóta egy gyönyörű, 8 hónapos baba boldog anyukája vagyok.       

Anikó

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?