Nem múlik el tél, hogy ne foglalkoztatná az anyukákat a bárányhimlő és a betegség elleni oltás témája. A Bezzeganyán is többször meséltek már róla az olvasók. Négy évvel ezelőtt AMK egy terhesnaplóban számolt be arról, hogy mind a három gyereke elkapta a betegséget, és hogy míg az első fertőzött könnyen átesett rajta, addig a második körös kis betegek nagyon megszenvedték a bárányhimlőt. Center beoltatta a gyerekeit, és arról mesélt, hogy ennek köszönhetően három pöttyel megúszták a bárányhimlő-járványt. Ildikó nem volt ilyen szerencsés: a nyaralás előtt egy nappal jöttek ki a pöttyök gyermekén, így a nyaralásnak lőttek.

Bárányhimlő

A bárányhimlő (Varicella simplex), az egyik leggyakoribb és legragályosabb, cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amelyen a védőoltással nem védett emberek zöme még gyermekkorában átesik. Kialakulása fő időszaka a 3 és 10 éves kor közötti időre tehető, de általában legkésőbb a 15 éves korig megtörténik. Akit egyszer megfertőzött a bárányhimlő, az általában egy életre védetté válik.
(Wikipedia)

A "Te beadattad a gyerekednek a bárányhimlő elleni védőoltást?" kérdésre adott válaszok alapján három csoportra oszthatók az anyukák:

Akik nem oltatnak

Azok, akiknek a gyerekei elkapták a bárányhimlőt és szövődmények nélkül gyógyultak, azt mondják, nem kell az oltás. És azok sem oltatnak, akiknek a gyermekorvosa nem javasolta. Van, aki pedig a rossz tapasztalatok miatt kerülné el az oltást.

„Én nem adattam be egyiknek sem, bár nekem mind a kettő pont tavaly tavasszal kapta el egymás után. Persze másfél hónapot voltam otthon, de semmi szövődmény nem volt, jól viselték. (Beatrix)

„Nem adattam be. Orvosunk sem javasolta, bár a döntés nyilván az enyém volt. Ha nem kapják el még ovis korban, majd lehet, meggondolom. (Ilona)

„Én minden kötelező oltást beadattam a lányunknak – a bárányhimlő elleniről szó sem esett mifelénk. Nem is tudtam, hogy van ilyen. Igaz, a lányom 10 éves lesz az idén, lehet, hogy akkoriban, amikor ő volt baba, még nem volt ez annyira téma. (Hacsak nem tévedek.) Háromévesen kapta meg aztán a betegséget, alig voltak rajta pöttyök, és nem is érezte, hogy beteg lenne. Még csak ágyban sem feküdt, csak éppen nem mehetett oviba – amúgy vidáman játszadozott, mintha mi sem történt volna. Szövődmény, szenvedés, nyom nélkül átvészelte, még csak a kezét sem kellett lefognom, hogy ne vakarózzon.” (Mariann)

„Nem. Mi sem kaptunk. Három gyermekem van, kettő túl van rajta egy-két pöttyel. A legkisebb még megúszta, gondolom, majd ha ovis lesz (szeptember). Mi kampányoltásnak tartjuk. (Noémi)

„Nem adattam be a nagynak, és a kicsi se fogja megkapni. Úgy gondolom, vannak ennél sokkal veszélyesebb betegségek is, volt is olyan, amire megkapták és nem volt kötelező. Engem úgy tájékoztattak, sokkal védettebb lesz, ha átesik rajta. Lassan várható lesz az oviban.” (Andrea)

„Nem. A nagyobbik megkapta az oltást. Fél évvel később rettenetesen beteg lett. Elkapta a bárányhimlőt. Nem kívánom senkinek, amit mi átéltünk. Kérdem a dokit: ez hogy lehet? Kb. olyan, mint az influenza elleni oltás. Jó-jó, csak nem hatásos. Soha többé nem oltatom be választható oltással a kicsiket. (Andrea)

Akik mindenképp beoltatják/ták a gyerekeiket

Vagy azért, mert a gyerekorvos javasolta, vagy mert félnek a szövődményektől, vagy mert saját szemükkel látták a kórházban, hogy milyen szövődményei lehetnek a bárányhimlőnek.

„Mi beadattuk, egy ismerős doki néni (aki három lurkó anyukája) szerint sokkal rosszabbak a mellékhatások mostanában oltás nélkül. Valami miatt mintha mutálódott volna vagy erősebb lenne vírus.” (Imola)

„Én is beadattam mindkét lányomnak, a nagyobbik el is kapta az oviban a vírust, láztalanul, három darab kis kiütéssel megúszta, míg az egész óvoda kidőlt. Na, én már nem voltam ilyen szerencsés, mert elkaptam tőle és két hónapig szenvedtem szobafogságban, annyira durva lefolyású volt a kór. Szóval nem bántam meg az oltást, bárcsak én is kaphattam volna. (Márta)

„Igen. Gyermekorvos, másik két orvos házaspár is beadatta a saját gyerekeinek, ezután egy ismerősünk gyereke szövődményekkel kórházba került (18 hós kisgyerekkel) három hétre. Azután egy másik ismerős gyereke is. Ezután beadattuk.” (Edina)

„Be. A mostani statisztikák szerint a bárányhimlő okozza a legtöbb szövődményt! (Krisztina)

„Én beadattam mindkettőnek, a doktornőnk azt mondta, hogy sokkal több a szövődmény mostanában, mint régen. De a döntést ránk bízta.” (Szilvia)

„A gyerekorvossal beszéltem meg, ekcémás volt a gyerek bőre plusz bölcsit kezdett, ezért javasolta. Más ismerős azt mondta, hogy annyit szenvedtek a bárányhimlővel (csak arcon több mint száz pötty volt), annyit kínlódott a gyerek, hogy ennek fényében ma már beadatná. Nem bántam meg, mert évekkel később az oviban elkapta, de kb. 5 pötty volt rajta, semmi más tünete nem volt, az 5 pötty sem viszketett. Nekünk megérte. (Klára)

Az oltás

A betegséget évente 40-50 ezer gyerek kapja el, közülük 2-300-nál alakulnak ki szövődmények, 1-2 esetben ezek nagyon súlyos szövődmények. A bárányhimlővel a másik probléma, hogy hosszú, 2-3 hét a lappangási ideje. Sok családban fordul elő, hogy anyuka visszamegy dolgozni, óvodás gyermeke elkapja a fertőzést, majd amikor már éppen kigyógyulna belőle, hirtelen a másikon is megjelennek a tünetek, ez pedig már olyan kiesés, amit a munkáltatók nem szívesen tolerálnak" - mondja dr. Ócsai Lajos. Jelenleg a bárányhimlő elleni védelem két oltás formájában szerezhető meg, és egyéves kor felett ajánlott. Térítéskötelesen az ára 7-8000 Ft.
Forrás: [origo]

A bizonytalanok

Rajtuk ez a poszt nem segít, mert nem foglal állást. Ha a kommentek alapján nem tudják eldönteni, oltassanak-e vagy sem, a legjobb, ha a gyerekorvostól is tanácsot kérnek. Bár az ő véleményük sem egységes az oltásról.

"Még nem oltattam (4 éves). Kétszer is felírattam, de addig agyaltam rajta, hogy lejártak a receptek. Egyelőre tanácstalan vagyok." (Andrea)

A szakmai vélemények is megoszlanak az oltás szükségességéről

A fő ellenérv, hogy a bárányhimlő gyors lefolyású, enyhe betegség, ami miatt kár vállalni bármilyen kockázatot, amit védőoltás beadása esetén esetleg fellépő mellékhatás jelenthet. Az oltás mellett szóló számos orvos viszont azzal érvel, hogy noha a betegség alapban valóban enyhe lefolyású és önmagában védőoltást nem igényelne, a szövődmények kockázata már jóval nagyobb, mint amit a vakcina jelent, amely átlagban minden tizedik esetben előfordul.
(Wikipedia)

Ti oltattatok/oltattok, vagy nem adtátok/adatjátok be a védőoltást? Miért?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?