Több hónapos csúszásra számíthat az a kismama, aki mostanában igényel(t) családtámogatást az államkincstártól, mivel a kincstár elektronikus rendszerét március-áprilisban korszerűbbre cserélik, így leáll az ügyintézés, írja a Napi Gazdaság.  Az új ügyek és a módosítások csak április végén kerülnek be az új rendszerbe, a régiben pedig már nem fognak látszani.

A rendszercsere miatt tehát a kérelmek egy hónapot is várakozhatnak érdemi ügyintézés nélkül, majd ezt követően érkezési sorrendben kezdik meg feldolgozásukat. A benn ragadt kérelmeket várhatóan májusban bírálják el, majd a kincstár visszamenőleg egy összegben fizeti ki a támogatást.

A leginkább azokat érinti fájdalmasan a leállás, akik lemondani szeretnék a gyest, hogy újszülött gyermekük után terhességi-gyermekágyi segélyt igényeljenek, ugyanis az egészségpénztár csak akkor kezdi meg a tgyás folyósítását, ha az államkincstár igazolja, hogy a szülők lemondták a gyest. Két ellátás ugyanis nem jár egyszerre, az alapból járó gyest ilyenkor külön le kell mondani.

Tünde