Ez a poszt rövid lesz. Mert nem értek ahhoz, amiről szól, ezért nem is én szeretném megírni: a kommentekben bízom. Olyasmit szeretnék, kellene hamarosan megtanítani a gyerekeimnek, amihez én sem értek igazán. Nem születtem bele, hanem felnőttként próbáltam hozzászokni (hosszabb megszakításokkal). Ez a net használata, és azon belül a kapcsolattartás, chatelés, idegen emberekkel. A gyerekem ezt úgy fogja használni, mint a fogkefét, vagy a liftgombot: természetesen létező dolgot, amióta az eszét tudja. Nekem csak az alapdolgokat kellene megmutatnom, és az alapszabályokra, veszélyekre kellene felhívnom a figyelmét, ha én magam tisztában lennék vele, hogy mik is azok…

Szűrőprogramot kell tennünk a gépünkre, mert már most volt olyan, hogy a kedvenc játékoldal, amit bepötyögtek, egyéb reklámoldalakat dobott fel, nagykamaszoknak szóló (amolyan bravomagazinos szexoldalas) képekkel. Csak néztem, hogy ezt mégis, hogy? Az én 8 meg 6 éves gyerekem művelte ezt? Igen. Ok, a szűrőket majd Apa okosan telepíti, ha rájön, hogyan is kell, és többre lesz képes egy szűrő, mint néhány megadott oldal letiltására.

Chatelni is fognak elég hamar, ez meg inkább az én szokásom lenne, de nem értek ám hozzá (utólag is elnézést, ha vétettem már netes udvariassági szabályt, hogyan, kinek illik reagálni, írni stb.). Meg kell nekik tanítanom az óvatosságot, bizalmi kérdéseket, udvariasságot, alapokat. Ha én tudnám. Meg a türelmet is, mert mint az autóvezetésnél (ahol mindenki a kormány mögött ülve vezeti le a napi feszültséget, és tisztes családanyák lesznek magukból kivetkőzött részeg matrózok a szókincsük szintjén), itt is idegen emberek között kommunikálnak majd, és más az ingerküszöb, a szókimondási kényszer, a megbántási és megbántódási hajlam.

Tudniuk kell, hogy a képernyőre írt szó bárkitől jöhet. Nincs hang, nincs arc mögötte, semmilyen érzékszerv nem segít, a szem is csak a betűket látja. Ebből kell majd tudniuk, kivel beszélgetnek épp. De ezt is lehet értelmes szinten művelni.

Na, ehhez kell némi útmutatás: elsősorban nekem, mielőtt ezt nekik megadom.

Lilacsiga

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?