19. hét

 Az út felénél kezd kialakulni ennek a várandósságnak is minden sajátossága. Vannak hasonlóságok, de merőben más tapasztalatok is. Nagyon szórakoztatónak tartom ezeket a megfigyeléseket, és már alig várom, hogy majd „élőben” is felfedezzem ezeket a személyiségükben.

Most például szeles, viharos időben alig mocorog a babám, míg a kisnagyfiam csak esőkor volt inaktív. A nagy a savanykás dolgokat szerette, a kicsi a csípőset. A savanykás is jól megy, de a csípős visz mindent. Egyik nap pizzát ettünk a férjemmel, és révén ő nagyon szereti a különböző erőseket, van több tucatnyi ilyen-olyan szószunk, amivel locsolgatni tudja az ételeket. Korábban fel sem merült bennem, hogy próbálkoznom kellene valamelyikkel, mert sosem szerettem/bírtam az erőset, de most a zöld, jalapeños szószt meglátva komoly késztetést éreztem, hogy megküldjem vele a pizzaszeletemet. Annyira jól esett, hogy aztán az összes szeletre tettem belőle, miközben a férjem jókat nevetett rajtam.

A tonhal is ilyen újkeletű felfedezésem, mert bár korábban is ettem, hónapok teltek el két fogyasztás között, most viszont minden másnap eszem egy kis konzervvel, annyira kívánom. A legdurvább viszont a fokhagyma. Mindig is szerettem, jobban, mint az összes többi hagymafélét, de most valami eszement módon rá vagyok kattanva, amibe szokás tenni, amihez illik, abba brutális mennyiséget belenyomok. Egyik nap egy mezei joghurt alapú mártogatóst csináltam a friss zöldségekhez, és kb. 8-10 viszonylag nagy gerezd fokhagymát belezúztam. Senki más nem bírta megenni, annyira eltúloztam a mértéket, de nekem hihetetlenül jól esett. Később ugyanígy jártunk az avokádókrémmel, „közösnek” indult, de én csak esztelenül nyomtam bele a gerezdeket, míg végül csak én bírtam enni belőle.

Testi változásokban egyelőre nem sok különbséget látok, bár még sok idő van hátra. Talán egy dolog szembetűnő, hogy előzőleg csodaszép volt a hajam az egész babavárás alatt, rengeteg új hajszálam nőtt, nagyon szép fényes, dús volt a hajam, ami persze a szoptatás alatt el is múlt, de legalább bő fél évig mesés hajkoronám volt. Most viszont majdhogynem az ellenkezője történik, mert az egyébként teljesen átlagos, normál „állagú” és sűrűségű hajam vékonyszálú lett, és száll össze-vissza, mindegy, hogy milyen idő van és mit csinálok vele. A körmöm úgyszintén, múltkor megerősödött és rohamtempóban nőtt, most vékonyka és sérülékeny, de mondjuk nőni most is gyorsan nő. A bőröm is kicsit érzékenyebb, és mivel már elmúlt a nyár, és hűvösebb szelek szállnak, kezd is kiszáradni, pedig hol vannak még a téli hidegek!

A szagok/illatok egy érdekes kérdés még, mert bár előzőleg is felerősödött az egyébként is vadászkutya szimatom, nem igazán voltak olyan dolgok, amelyeken megakadtam volna. Akkor (és egyébként most is) egyedül a dezodoromat kellett lecserélnem, mert az egyébként kellemesnek érzett, púderes illat hirtelen rettentő zavaró lett számomra. Most viszont olyan furcsaságok is kialakultak, hogy például kiborulok a sertéshús szagától. Egyik nap azzal készítette a vacsit a férjem, nem volt romlott a hús, se valamilyen durva fűszerezésen nem esett át, de egyszerűen megpusztultam a szagától, mindenki más viszont állította, hogy semmit sem érez. Az ízével egyébként semmi gondom nem volt már, csak ne érezzem a szagát. A tusfürdőmet is le kellett cserélnem, annak is elkezdtem érezni egy nekem nem tetsző, furcsa mellékillatát, és egyelőre parfümöt sem tudok használni, mert annak az illata is zavar. Lehet, hogy fokhagymával kellene kenegetnem magam, vagy valamilyen csípős szósszal…

Vigyázzatok magatokra és egymásra!

Anna