Örvendezhetnek a Gyűrűk Ura fanok, a Magyar Tudományos Akadémia december végén frissítette a Magyarországon anyakönyvezhető utónevek jegyzékét, melyben a Gandalf, Frodó és a Boromir nevek is szerepelnek (hiányoljuk Aragornt).

Újabb gyümölcs- és növénynevekkel is bővült a lista: lányoknak adható a Fahéj, a Barack és a Gyömbér is (hát a Mandarin és a Meggy miért maradt ki?), és bár az országnak már van egy hímnemű Cseresznyéje, ez a név is a női listát gyarapítja.

Az utónévválasztásról rendelkező jogszabály szerint Magyarországon uniszex név nem használható, ezért is érdekes az a jó néhány név, amelyről (ha egy listában látjuk), fogalmunk nincs, hogy kisfiú vagy kislány viselheti-e. Ilyenek például a Március, a Bojtorján, az Áldás, a Móka, a Hárs, a Színes, a Gesztenye, a Remény, a Balzsam, a Béke, a Sáfrány, a Szeder vagy a Dió. (Súgunk: az első öt fiúnév, a többi lánynév.)

Egy másik jogszabály szerint magyar utóneveket kizárólag a magyar helyesírás szabályai szerint szabad anyakönyveztetni, tehát (hacsak az egyik szülő nem magyar állampolgár és szülőhazájában így használatos a név) hivatalosan nem lehet a kislányunk Jessica, Jennifer és Arwen sem (hogy a Gyűrűk Uránál maradjunk): a bejegyezhető változat ezekben az esetekben Dzsesszika, Dzsennifer és Árven. Fiúknál ugyanígy az Angelo, Giulio vagy Ernesto neveket is a magyar helyesírás szabályai szerint kell írni (Andzseló, Dzsúlió, Ernesztó), amely már nem mutat olyan jól a személyiben.

A legnépszerűbb utónevek listáján 2012-ben fiúknál a Bence, Máté, Levente, lányoknál a Hanna, Anna, Jázmin nevek szerepeltek az első három helyen.

Tünde