Nincs túl sok esély arra, hogy a kormányzat betiltsa az úgynevezett abortusztabletta kórházakban való alkalmazását.

Magyarországon nem (mégsem) kerül forgalomba az abortusztabletta - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még májusban nem sokkal azután, hogy úgy tűnt, a szert bevezetik.

A Népszabadság most azonban arról ír a tabletta betiltását vizsgáló hivatalos GYEMSZI feljegyzés (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) azonban egyértelműen azt állítja: az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező abortusztabletták egyedi beszerzésének tiltására sem az egészségügyi államtitkár, sem az egészségügyért felelős miniszter nem rendelkezik hatáskörrel, a hatályos jogszabályok ilyen jogkört nem adnak a számukra. A feljegyzés készítői a tablettás abortusz tiltására egyetlen megoldásnak vélik, ha a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium véleménye a kémiai terhesség-megszakítás biztonságosságáról és hatékonyságságáról megváltozna.

A kollégium azonban a WHO-hoz csatlakozva korábban már támogatását fejezte ki a szerrel kapcsolatban.

Az abortusztabletta ma is elérhető hazánkban egy magánklinikán, illetve külföldön is hozzáférhető.

A vita nem az abortusz jó vagy rossz voltáról szól, hanem arról, hogy a „kaparás” mellett, helyett legyen-e más eljárás annak elvégzésére. Mert a terhesség-megszakítás – jelenleg – törvény adta lehetőség. Ezen a tényen se nem ront, se nem javít egy új módszer. A TASZ álláspontja a kérdésben, hogy ha a kormánynak az abortuszok számának a csökkentése a célja, akkor ebben az esetben a tiltás a legkevésbé hatékony eszköz.

Fontos szempont, hogy a tabletta a spontán vetélések befejezésének is kíméletes alternatívája a küretkanalas műtét elkerülésnek lehetőségét adja, ha az anyaméhben meghalt a magzat.

A tablettával elkerülhetők az altatásban végzett hagyományos terhesség-megszakítási műtétek szövődményei, az esetleges fertőzések, illetve maradandó sérülések. A tabletta alig néhány hétig alkalmazható. A terhesség első napjától számított 35. napig, vagy az utolsó menstruációtól számított 49 napig használható ez a módszer” – mondta a FN.hu-nak dr. Csákány M. György.

A kormány ötlete tehát mondhatni spontán elvetélt. Csak egy abortusztabletta (vita) kellett hozzá és pár hónap kellemetlen görcsöléssel járt.

Center

http://nol.hu/belfold/20120823-kutatjak_a_tiltas_lehetoseget__de_hiaba

http://fn.hir24.hu/itthon/2012/08/21/pro-es-kontra-oszinten-az-abortuszrol/