Magyarországon jelenleg a lombikprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a felek házasok legyenek, vagy közjegyző előtt írják alá az élettársi kapcsolatról szóló nyilatkozatot. Amíg a papírokat be nem szerzik, addig a kérelmező jogilag egyedülállónak számít és csak anonim donortól kaphatna spermát – írja a hvg.hu.

lombikkezelés

Egy érintett pár a kérdés kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult. A minisztérium decemberi válaszlevele annak rendje módja szerint meg is érkezett és ez állt benne:

Bärnkopf Zsolt egészségügyi osztályvezető szerint egyrészt nem feltétlenül volt indokolt a három mesterséges megtermékenyítési kísérlet, és nem lenne indokolt a lombikprogramban való részvétel sem, mivel a pár egészséges.

Az osztályvezető szerint még várakozniuk kellene, hátha természetesen úton megfogan a gyerekük. A válaszlevél felveti, talán a leendő apának mégsem annyira fontos a gyermekvállalás, ha nem hajlandó arra, hogy a jogszabály által megkívánt életközösségi nyilatkozatot aláírja.

Balog Zoltán miniszter írásban fejtette ki a véleményét, melyben hangsúlyozta "a beavatkozás költségének páciens általi kifizetése sem mentesít a megfelelő jogszabályi kötelezettségek alól".

Bár a törvényalkotó szándéka vélhetően az volt, hogy a vér szerinti apának és a gyermeknek ne legyenek később egymás felé kötelezettségei (például a kapcsolattartási, vagy az öröklési), a jogalkotók nem számoltak azzal, hogy lesznek olyan párok, akiknek indokolt a programban való részvételük, de nincsenek összeházasodva és élettársi kapcsolatban sincsenek, de közösen szeretnének gyermeket.

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?