gyermekirodalom mesehallgatás Tünde

A te gyereked melyik típusba tartozik? Aki szinte mozdulatlanul, áhítattal hallgatja a meséket, vagy folyton felugrál, kérdez, mozgolódik, úgy tűnik, mintha nem kötnék le a történetek, állandóan fegyelmezni kell, hogy egy kicsit nyugton maradjon? Utóbbi csoportot célozza meg a Móra Kiadó Mesék örökmozgóknak című sorozata, amelyben nemcsak „megengedett”, hanem „kötelező” az interaktivitás. A könyveket Balázs Ágnes írta, a rajzokat Horváth Ildi készítte.

A sorozat köteteinek hátulján az örökmozgókat szólítják meg:

„Hányszor hallottad már, hogy ne ugrándozz mesehallgatás közben, ne kiabálj, ne dobolj, ne trappolj, hanem ülj le szépen, és figyelj csöndben? Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt, még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak.”

A könyvekben szereplő történetek elején instrukciókat kapnak a gyermekek: megtudják a kulcsszavakat és a hozzájuk tartozó feladatokat, amelyeket el kell végezni, ha meghallják ezeket.

A pösze nyuszi című kötet első történetéhez tartozó kulcsszavak például a tojás (ha elhangzik ez a szó, a gyermeknek páros lábbal hármat kell ugrani), a húsvéti nyúl (el kell szaladni a kijelölt bútorig és vissza), és az ecet (mely meghallása esetén fel kell pattanni és forogni egyet). Ha nincs elég hely, a teendők kisebb mozgással járó feladatokra módosulnak (tapsolás, nyuszifülmutatás, fejreütés). Az olvasót segítik a színessel kiemelt kulcsszavak, hogy kicsit meg tudjon állni az olvasásban, időt hagyva a gyermeknek, hogy felismerje a kulcsszót és elvégezze a megbeszélt feladatot.

Minden kötetben több történet található (mindegyik különböző kulcsszavakkal és feladatokkal). Nem csak szavakat kell felismerni, A két hazudós kisegér című történetben például azt kell észrevennie a mesehallgatónak, ha valamelyik kisegér hazudik – ekkor fel kell ugrania a székre és azt kiáltani: „Nem igaz!”.

Egy másik történetben pedig az elhangzó színeket követően a gyermeknek a helyiségben keresni kell ugyanolyan színű tárgyat. Van olyan, amikor utánozni kell a történet szereplőjét, ha elhangzik az „utánozó majmocska”, egy másik mesében pedig mindig el kell ismételni, amit a borz vagy a róka mond.

A mókás, interaktív történetek a felnőtteknek is élményt ígérnek, a közös mesehallgatás új dimenziói nyílnak meg – és az sem elhanyagolható szempont, hogy mindeközben a gyermek koncentrálóképessége is fejlődik.

A sorozatban megjelent könyvek:

A hisztis kiselefánt és más történetek

A csavargó kisautó és más történetek

Az ügyetlen bohóc és más történetek

A száguldó hóember és más történetek

A pösze nyuszi és más történetek

A beszélő kiskutya és más történetek

Tünde