anyaság munka Akác

A Facebookon minden elképzelhető álláskereső csoportban benne vagyok. Van kifejezetten anyukás csoport is, vagyis olyan virtuális közösség, ahol az anyák próbálnak frissen visszatérni a munka világába, vagy csak éppen munkahelyet váltani.

A teljesség igénye nélkül pár jellemző helyzet:

„Bár még nem találtam munkát, de örömmel osztanám meg a pozitív élményeimet az elmúlt 1,5 hétből. Két helyen jártam, és mindkét helyen nagyon pozitív volt a fogadtatás a gyerekkel kapcsolatban…”

„Ki kell írnom magamból, mert mostanra elkeseredtem! 43 éves vagyok, 4 éves a kisfiam. Négy hónapja kezdtem el munkát keresni, eddig eredménytelenül…”

„Sziasztok. Munkát keresek, most már bármit. 2 éves kislányommal itthon vagyok, őt bölcsibe nem veszik fel, mert nincs munkaszerződésem…”

„10 hónapja keresek munkát, számos interjún túl vagyok. Többször éreztem azt, hogy a pályakezdő munkákra azért nem vesznek fel, mert már gyerekeim vannak, másra viszont esélyem sincs, mert hiszen én otthon voltam velük, mialatt a kortársaim nagyobb része már munkatapasztalatot szerzett…”

Szóval egy, örüljünk, hogy ha behívnak állásinterjúra manapság. Itt még gyerektől függetlenül.

Kettő, a kínos kérdéseket nem lehet megúszni, hiába van már rá hallgatólagos szabály, hogy nem jöhetnek kínos kérdések, bizony jönnek. Rengeteg anya beszámol arról, hogy az interjún a gyerekről faggatják, hogyan fogja megoldani, ha beteg, vagy ehhez hasonló provokatív és nehéz kérdések érkeznek. Ahol még nincs gyerek, és fiatal a jelölt, ott pedig záporoznak a tervez-e családot és mikor megy férjhez jellegű kíváncsiskodások.

Mi a szabály? Nincs szabály.
 

A munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges [Mt. 10. § (1) bekezdés].

Az interjút készítő és az állásinterjún megjelent jelölt a jövőbeli munkajogviszony teljesítése során alá-fölérendelt kapcsolatban lesz, a válasz megtagadásának a lehetősége a gyakorlatban korlátozott, a munkát kereső helyzete sok esetben kiszolgáltatott.

Általános szabály, hogy amennyiben a kérdések célja a munkaköri alkalmasság felmérése, és azok a munkaviszonnyal kapcsolatosan lényeges információkat hordoznak a munkáltató számára, ezekre a munkavállalónak nyilvánvalóan érdeke a válaszadás, és ebben az esetben köteles a valóságnak megfelelő adatokat adni. Konkrét munkakörhöz nem köthető, ugyanakkor indokolt az alábbi tulajdonságok vizsgálata: együttműködési készség, megbízhatóság. Más tulajdonságok vizsgálatát kifejezetten az adott munkakör teszi indokolttá, például az, hogy mennyire stressztűrő valaki, pl. elemi fontosságú pénzügyi területen, fegyveres szerveknél, de bármilyen olyan munkakörben is, ahol kiemelkedő fontosságú egy esetlegesen felmerülő vészhelyzet elhárítása.

Az állásinterjún feltehető kérdésekkel összefüggésben be kell tartani a hátrányos megkülönböztetés tilalmának követelményét. Önmagában azonban az, hogy az interjúztató egyenlő bánásmód követelményét sértő kérdést tesz fel, nem alapozza meg a közvetlen hátrányos megkülönböztetést. Az állásinterjún feltett kérdés csak akkor sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ha annak eredményeként a munkavállaló az Ebetv. 8. §-ában felsorolt, valós vagy vélt tulajdonsága miatt más, összehasonlítható helyzetben levő személyhez vagy csoporthoz képest kedvezőtlenebb bánásmódban részesül. A kedvezőtlenebb bánásmód nyilvánvaló esete, az, ha a munkáltató az egyenlő bánásmód követelményét sértő kérdésre adott válasz, illetve a válasz megtagadása miatt nem létesít munkaviszonyt a jelentkezővel. A hátrány jelentkezhet olyan formában is, hogy a jelentkezőt kedvezőtlenebb feltételek mellett alkalmazzák (például határozott időre, próbaidő kikötésével, miközben a többi jelentkezőt határozatlan időre, próbaidő mellőzésével alkalmazzák).

Nem sorolhatóak fel tételesen azok a kérdések, melyeket nem lehet feltenni. Közvetlen hátrányos megkülönböztetést eredményezhetnek főképpen a magánéletre, párkapcsolatra, családi életre, tervezett gyermekvállalásra, lakóhelyre, származásra, vallási vagy politikai meggyőződésre, politikai események megítélésére, vagyoni helyzetre, egészségi állapotra, szexuális szokásokra vonatkozó kérdések. Ezek a kérdések Ebetv. 8. §-ában felsorolt védett tulajdonságok meglétére, illetve hiányára utalnak, illetve közvetlenül összefüggésbe hozhatók valamely védett tulajdonsággal (az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület 1/2007. TT. sz. állásfoglalása az állásinterjún feltehető munkáltatói kérdésekről).

/https://jogaszvilag.hu/szakma/allaskereses-es-szemelyisegi-jogok/

Tények, vélemények
 

Az állásinterjún csak olyan témák kerülhetnek terítékre, amelyek kapcsolódnak a munkavégzéshez és a munkához.

Csakhogy ma, Magyarországon, az elmesélt tapasztalatok alapján más az éles helyzet, amikor mondjuk minden humorérzékünk elmegy attól a kérdéstől, hogy – Mit csinál akkor, ha megbetegszik a gyereke?

Már ha egyáltalán eljutunk odáig, hogy behívnak az interjúra.

Amennyiben ki tudjuk sakkozni, hogy mit írjunk a CV-ben tátongó 5-6 éves lyukak helyére, amikor éppen szültünk, vagy gyereket vártunk, játszótéren és homokozóban tengettük az időnket, kruppot csillapítottunk éjjel, fogzottunk, vagy csak éppen kifutott a bableves.

Nos, igen. Ezeket az éveket igyekszünk eltitkolni. De miért is? Hiszen ebben rejlik szuperképességeink esszenciája. Személyes véleményem az, hogy ha a munkáltató ennek a pár évnek a logisztikájára, történéseire rákérdez, máris tisztában lehet vele, hogy milyen remek jelölttel is áll szemben, akár időmenedzsment, akár lojalitás, akár terhelhetőség szempontjából. Ugye? Naná.

Zárásként a kedvenc véleményem, szó szerint idézve, egy anyukás munkakereső csoportból. ahol az anyuka három kicsi gyerek mellől térne vissza a munkába, és hiába biztos benne, hogy hamar vissza fog rázódni a dologba, a munkáltatók hónapok óta elutasítják:

„Háhhh, pedig ez alatt az öt év alatt komplexebb munkát végeztél, mint bármelyik fel nem vevő bizalmatlan krumpli. Visszarázódni, ugyan, rázódjanak ők bele ebbe, kis korkülönbséges gyerekek öt évig tartó menedzselése szerintem NASA-szint.”

Akác