Kedves Bezzeganyák! Én egy bezzegapa vagyok, aki már akkor is szívesen olvasta a blogot, amikor még csak reménybeli kispapa volt. Most egy olyan dologról szeretnék írni, amiről a „laikusoknak” meg a „viráglelkű bölcsészeknek” elképzeléseik vannak, de működő megoldásaik aligha. Amit itt megosztanék, azok ismeretségi köröm összegyűjtött tapasztalatai, amik alapján a saját kis vitézem is össze fogom a bezzeganyukával karöltve szoktatni az idehaza előforduló vasáruval.

'point and shoot system' photo (c) 2011, Petras Gagilas - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Szinte minden évben van valamilyen fegyverhez köthető baleset a hírekben. Tesók lövik hasba egymást a nagypapa asztalon felejtett légpuskájával, vagy egyik gyerek a másikra lő airsoft játékfegyverrel (ami jogilag légpuska ugyan, de sokkal gyengébb). Éles lőfegyverrel, pl. vadászpuskával otthon nagyon-nagyon ritka a baleset. Szerencsére. A légpuskás esetek pedig a hírekben eléggé eltúlzottak. Pistike meglőtte Juliskát, az nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett… szólhatna a hír. (Azaz még két hét múlva is kell egy sebtapaszt az ügyeleten elsősegélynyújtás közben egy csipesszel kivett, bőr alá szorult golyó helyére. Vagy jól megcsípte az airsoftgolyó a pólón keresztül, ami a kilencedik napon is olyan sebet hagyott, mint egy nagy érett pattanás, vagy szúnyogcsípés.) Na, erre bármely hírműsor nézettsége megugrik. Mert hát úú, fegyver. Az, ha leesik a mászókáról, és három hónapig gipszben senyved, az nem hír, pedig hát mennyivel súlyosabb a sérülés. A fegyverek erősen démonizálva vannak tehát, mert a gyerekek teljesen ártalmatlan dolgoktól sokkal cifrábban is meg tudnak sérülni!

Szóval az a kérdés, hogy lehet felnevelni egy porontyot balesetmentesen, úgy, hogy van fegyver a háznál. Lakoltassuk ki a fegyvereket?! Ennyi erővel kössük ki a villanyt, gázt, vizet, pakoljuk ki az étkészletet, és lehetőleg gumiszobában, burokban neveljük a gyerkőcöt. Minek a fegyver? Nagyon sok vadász él hazánkban. De lehet az egy egyszerű légpuska, vagy gázriasztópisztoly is. Az előbbi hazánkban a kert végében is űzhető hobbilövészet fő eszköze, az utóbbi pedig az átlagpolgár számára legkönnyebben elérhető önvédelmi és otthonvédelmi fegyver. Jómagam elég gázos környéken élek (és itt senki ne légnemű anyagokra gondoljon), így hát sem én, sem a nejem nem mászkál az utcán fegyvertelen. Az én csodálatos kis bezzeganyukám szülni is úgy ment, hogy revolver lapult a retikülben (elfolyt magzatvízzel elfelejtett kipakolni), vihettem haza a szülészetről az önvédelmijét, még jó, hogy senki nem vett észre semmit.

Szóval a nagy fegyverletétel nem alternatíva, egy babakocsis, kisgyerekes anyuka a legideálisabb célpont, hiszen elfutni nem tud, verekedni sem, és a gyerekeit féltve mindent odaad, pénztárca, telefon, stb. Tegye fel virtuálisan a kezét, akinél minimum ezek vannak, ha bemegy a városba a porontyával! Láttak már szembe jönni az utcán gyanús alakot, szólította le önöket árus/koldus/gyűjtögető? És most tegye fel az is, akinél legalább egy gázspray van a sok kacat közt a zsebben/retikülben! Tessék ezen elgondolkodni!

Szóval van idehaza minden, mint a búcsúban. Se a vasáru, se a gyerek nem lakoltatható ki, és elég kicsi a lakás ahhoz, hogy egy légtérbe kerüljenek előbb-utóbb. Én is sok tanácsot kértem, hogy kellene ezt kezelni.

„Kés-villa-olló nem gyerek kezébe való!” Ismerős? Nos, ugyanez igaz a fegyverekre is. De mint ahogy az előzőekre, erre is igaz, hogy csak addig nem való a kezébe, amíg meg nem tanulja kezelni. Erre kétféleképpen kerülhet sor: vagy önállóan fedezi fel, vagy a felügyeletünkkel. Az előző a balesetek kimeríthetetlen tárháza, legyen szó akár a nagypapa légpuskájáról, akár anyu gáztűzhelyéről. Csak utóbbival fel lehet robbantani a házat/háztömböt is akár. A gyereket úgyis érdekli, amivel anya-apa foglalkozik. A kislányok kirúzsozzák magukat anya rúzsával, a fiúk szerelnek apa szerszámaival. Minden ami titkolt, tiltott, extra érdekes! Gyakorló fegyveres apuka tanácsa:

„Amikor megvettem és elkezdtem viselni az első gázpisztolyom, a kislányom érdeklődve figyelte, mi az a csillogó, amit reggel felveszek, este elrakok. Mikor észrevettem, hátramentünk a kertbe, megmutattam, hogyan kell biztonságosan kezelni, tölteni, üríteni, lőttünk vele párat. Na ez jó hangos volt, azóta teljesen hidegen hagyja, akár a nappali asztalán is kinn hagyhatom, nem babrálja, sőt, ő szól, hogy apu tedd már el a hangos izédet!”

Ez teljesen egybecseng vadász ismerősöm tapasztalatával, aki ugye vadászatból hazatérve mindig megtakarította a puskáját, majd rakta el a trezorba, a gyerek meg csak kukucskált. No a takarításból oktatás is lett, megmutatva, mit hogy kell biztonságosan. Na azóta a gyerek lett a fő ellenőre, mert amit tanult a lurkó, nagy szigorral kéri számon az apján (helyesen!). Merthogy olyan trezor nincs, aminek egy kíváncsi gyerek idővel nem cseni el a kulcsát, vagy lesi ki a kódját. A tiltás, titkolás, dugdosás nem megoldás. Csak a felügyelettel ismerkedés az. Ha csak egy gázspray van a háznál, akkor is. Ugyan azzal nagy bajt nem csinálhat, de azért ha azzal nyom egy kövér fújást a hálóban a dezodor helyett, nem a meghatottságtól fog könnybe lábadni a szülők szeme a következő napokban. Aztán majd a gyerek eldönti, hogy ez a „fegyveres vonal” érdekli-e vagy sem. Ha hidegen hagyja, akkor megnyugodhatunk, hogy megmutattuk, hogy lehet, hogy nem, mint ahogy a vasalót is elmagyarázzuk, melyik fele süt, és hogy gyújtja fel a lakást, még ha gyermekünk majd életében sem fog vasalni. Ha meg rákap az ízére (megcsapja a lőporfüst) akkor jöhetnek a nagy kalandok, a közös vadászatok konzervdobozra a kertben, dugóspuska karácsonyra, és öltözhet cowboynak farsangkor.

Akárhogy is. Vannak háztartások, ahol van fegyver. Legyen az egy mezei gázspray, egy éles kés, egy gázpisztoly, légpuska, vagy akár komoly sport- vagy vadászfegyver. Ezen háztartások zömében vannak vagy voltak gyerekek. Ahol voltak, ott azért csak voltak, mert felnőttek. Mert a fegyver veszélyes dolog, hiszen az a dolga, hogy az legyen. De nem veszélyesebb, mint számos háztartási készülék, legyen az tűzhely, vasaló vagy a mosógép. Ezeket is megismertetjük gyermekeinkkel. A fegyvereket is meg kell, ha az is van otthon. Akkor ugyanúgy nem lesz semmi baj.

Bezzegapa