Az anya kedvence sorozatban olyan tárgyakat mutatunk be, amik valamiért különlegesek, vagy épp egyszerűségük miatt nyerték el a szülők tetszését.


szólj hozzá: A vijjogó gyerekőr

Ma egy modern gyerekőrre hívjuk fel a figyelmet, amely egy távirányítású kisautó és egy sziréna keverékéből jöhetett létre: lényege ugyanis, hogy egy miniantennás távirányítót megnyomva a gyerek cipőjére erősített kismackó éktelen vijjogásba kezd, így segítve az elkószált gyerek megtalálását a tömegben. A Bezzeganya tanácsa: otthon, csendes környezetben eszedbe ne jusson megnyomni a gombot!

A bébicsőszt akkor próbáltuk ki először, amikor egy erdőszéli főzőversenyen indultunk Balatonfüreden, és tömegre számítottunk a rendezvényen. A rózsaszín, műanyag mackót a tépőzáras cipőre erősítettük (de övre is lehet fűzni), majd szélnek eresztettük a gyerekeket. Amikor kellőképp eltávolodtak, és már nem láttuk őket, megnyomtuk a távirányítót, és feszülten hallgatóztunk, hogy merről érkezik a pittyegés. Sajnos az alapzaj túl nagy volt (végül is mit várhat az ember egy tömegben, ugye), ezért a gyerekek után kellett mennünk, és csak a közelükbe érve hallottuk a csöndben amúgy kifejezetten élénk, fülsértő hangot. Más taktikát kellett választani: mivel már elég nagyok voltak (5 és 7 évesek), megbeszéltük velük, hogy ha meghallják a cipőjükön sípolni a mackót, akkor maguktól szaladjanak a megbeszélt törzshelyre. Ez a megoldás tökéletesnek bizonyult, és játéknak sem volt utolsó. (Szívatósabb szülőknek meg kifejezetten ideális.)

Innentől kezdve a kismackó állandó útitárs lett. Hosszabb kirándulásokon, sétákon gyakran kapták fel a fejüket a járókelők, ahogy a vijjogó gyerek elhaladt mellettük, mi pedig nyugodtan kóstolgathattunk a füredi borsoron, mert tudtuk, hogy egy gombnyomás, és visszatérnek hozzánk elkóborolt porontyaink. Feltéve, ha nem mentek 50 méternél messzebbre, mert ennyi a hatótávolság. Arra is használtuk a gyerekőrt, hogy amíg mi kényelmes tempóban sétálva toltuk a babakocsit, az előreszaladt gyerekeknek tudtunk jelezni, hogy hol kell megállniuk. A kütyü egyébként egymás után négyszer jelez. A mackót rózsaszín és barna színben, 9990 Ft-ért lehet kapni.

Tünde