Ezekhez a képekhez most írhatnék ütős és megható szöveget, nem volna nagyon nehéz, tekintve hogy a kis alkotók egy nagy része olyan helyeken él, ahonnét te, nyájas olvasó, meg én is visítva menekülnénk. De azt hiszem, ezek a képek akkor is fantasztikusak és gyönyörűek lennének, ha semmit sem tudnánk arról, kik készítették őket.

szólj hozzá: A mi meséink - gyerekrajzok

A belvárosi Petőfi Sándor utcai FUGA központ adott helyet először a berettyóújfalui központú Igazgyöngy Alapítvány és művészeti iskola (bátran mondhatjuk, tehetséggondozó műhely) növendékei által készített képeknek, amelyeknek közösen elmondott-felolvasott mesék adták a témáját. A gyerekek közül sokan élnek mélyszegénységben, az alapítvány nemcsak abban segít, hogy ezek a színes-beszédes képek elkészüljenek, hanem hogy az ifjú alkotóknak legyen cipője, ebédje, legyen fűtés a házukban, vagy betegen eljuthassanak a kórházba, kiválthassák a gyógyszereket.

A csodához elsősorban kellett valaki, aki nem azt látta ezekben a gyerekekben, amit általában az átlagember szokott, hanem valamiféle varázslattal kicsalogatta belőlük a színeket és álmokat.  Meg a reményt, hogy felnőve nem szürkül-sötétül el talán körülöttük teljesen az élet.

A képeket most a Budapest Esély Nonprofit Kft. (1084 Budapest Őr utca 5-7.) termében lehet megtekinteni, a kiállítás november 4-től  látható az eddigi információk szerint egész hónapban. A festmények NAGYOK, tehát élőben még ütősebbek, és alattuk a feliratokon szerepel az a meserészlet is, amelyről a kép készült. Gyereket is érdemes vinni – az enyémnek nagyon tetszett.

Vakmacska