Tünde IR endokrinológus inzulinrezisztencia

Néhány hónappal ezelőtt írtam a rosszulléteimről, a hőhullámokról, szédülésről, pánikról, meg egy csomó egyéb, ijesztő tünetről. Az akkori vérvétel magas FSH-t mutatott, ami a kezdődő/közeledő változókor egyik jele. Mivel a hormonkezelés nálam az előzmények miatt szóba sem jöhet, szorgalmasan szedem a kifejezetten erre kitalált gyógynövényes készítményt. A tüneteim rengeteget javultak, de időnként újra meg újra előtörnek – ciklustól függetlenül, a legváratlanabb időpontokban. Olykor hirtelen rám tör az álmosság, mintha köd ülne a szemeim előtt, alig tudok gondolkodni, szédülök, szorongok. Mivel a súlygyarapodásom sem állt meg, sőt, soha nem látott magasságig ugrott fel a mérleg nyelve, barátnőm a tünetek alapján endokrinológiai kivizsgálást javasolt.

November elején jutottam be Dr. Nas Katalin belgyógyász-endokrinológus szakrendelésére, ahová már friss véreredményekkel érkeztem. Laikusként úgy láttam, minden teljesen rendben van, az összes eredmény határon belüli. A pajzsmirigy értékeim tökéletesek, és a terheléses vércukor értékei sem lettek magasak. Az első konzultáción aztán - derült égből fasírt – kiderült, hogy van némi probléma.

A doktornő elmagyarázta (le is rajzolta) a vércukor-inzulin összefüggéseit, az ideális arányait és értékeit. A kiindulási értékem nem volt túl magas se vércukor, se inzulin viszonylatban. A cukorterhelést követő 60 perces eredmények szerint a vércukor csak minimálisan (0,1 mmol/L) nőtt, az inzulin viszont a kiindulási érték hat és félszerese lett. A 120. percben levett vér cukortartalma 0,6 mmol/L-rel lett kevesebb az éhgyomri értéknél, az inzulin viszont még mindig a kiindulási érték négyszerese volt. Ezzel két probléma van: a cukor túlságosan leesik két órával a terhelés után, míg az inzulin túl magas marad. 

És hogy ez miért baj? Az inzulin túlsúly miatt a vérből a cukor annak ellenére is a sejtekbe áramlik, hogy a vérben már kellően lecsökkent a vércukor szintje. Így a vérben a cukorszint az optimális érték alá esik, emiatt az olyan létfontosságú szervek, mint az agy és a szív, melyek működéséhez folyamatos cukor ellátásra van szükségük a vérből (mert nincs raktáruk), nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz. Emiatt a szervezet kénytelen ellenállni az inzulinhatásnak, hogy a létfontosságú szervek működését fenntartsa. Minél nagyobb azonban az inzulinnal szembeni ellenállás a szervezetben, annál több inzulin szükséges ugyanannyi bevitt szénhidrát feldolgozásához. Minél több inzulin kell, annál nagyobb a következményes vércukor esés, emiatt az inzulinnal szembeni fokozott ellenállás… és folytathatnánk a végtelenségig, mert ez egy önmagát rontó kör, ha nem szakítják meg.

Az értékek alapján ugyan nem klasszikus inzulinrezisztenciával van dolgunk, viszont hatásaiban hasonló ez a kórállapot, melynek neve „inzulin mediált anyagcserezavar” – tudtam meg Nas doktornőtől. Kicsit lesokkolt ez a diagnózis, de a doktornő nem hagyott sokáig kétségek között, azonnal mondta a megoldást. Ez sem volt kevésbé ijesztő: napi 160 gramm szénhidrát (azaz IR-diéta), heti 4 mozgás, étrend-kiegészítők, vitaminok. Lepergett az életem, atyaég, teljes életmódváltásra lesz szükségem. Hogy fogom én ezt három gyerek, rengeteg munka, három macska és egy kutya mellett véghezvinni?

Amikor viszont a belgyógyász azzal kecsegtetett, hogy van esély rá, hogy ez az új életmód megszünteti a rosszulléteimet, még el is sírtam magam a megkönnyebbüléstől. Korábban azt mondtam, ha szárított kutyakakit kell megennem ahhoz, hogy soha többé ne legyek rosszul, én megtenném. Mi akkor ehhez képest egy diéta?

Abban maradtunk, hogy felkeresem a dietetikust, aki segít megtervezni az étrendemet, és el is magyarázza a diéta lényegét, szabályait és lehetőségeit. Erről egy másik posztban mesélek majd. Esetleg ha van valaki, akinek hasonló kórképe van, örömmel veszem, ha megírja tapasztalatait.

Tünde

Tünde IR endokrinológus inzulinrezisztenciaEndokrinológus segített teherbe esni

Nórának PCOS és inzulinrezisztencia-gondjai voltak, endokrinológus segített megérteni a betegségét, és megfelelően kezelni azt. Teherbe esnie is sikerült.

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>