Az apák és fiaik közti kapcsolat mindig különleges szerepet játszott a gyerekek életében, elég csak a régi regényekre, filmekre gondolnunk. A történelmi időkben, amikor még több időt töltöttek együtt a generációk, természetes volt, hogy a nagyapák, az apák átadják tudásukat, tapasztalatait, miközben a fiúk mellettük dolgoztak. Ma azonban, amikor az apák egyre kevesebb időt tölthetnek gyermekeikkel, minden közös pillanat felértékelődik. Ahhoz, hogy ezek az együtt töltött órák valóban értékesek legyenek, sok apró, de annál fontosabb dolgot érdemes megtenni.

Az alábbi listán olyan apázós élményeket találhatsz, amelyek segítenek szorosabbra fűzni a köztetek lévő köteléket, és amelyek révén a fiad erős, felelős és tudatos felnőtté válhat.

1. Olvassatok együtt jó könyveket!

A közös olvasás nemcsak kikapcsolódás, de formálja fiad ízlését is. Ha te igényes könyveket olvasol, ő is válogatni fog az olvasmányok között. Jöhetnek a kalandregények, a lovagok, a királylányok megmentői! Vagy a sportautós őrületek, azok a könyvek, amiket anya csak ímmel-ámmal olvasna fel esténként.

2. Játsszatok különféle sportokat!

Nem tévedés, a sport játék is lehet, a játék pedig kitűnő sport. Az egyszemélyes sportok megtanítják az ifjú titánt a kitartásra, a csapatsportok pedig az együttműködésre. A közös játék ezeken felül pedig mindkettőtök számára élmény.

3. Rakjatok tábortüzet!

Tanítsd meg neki az ősi technikákat, majd beszélgessetek a tűz mellett, elő a kenyérrel és a szalonnával, igazi legényes vacsora! Ezek a pillanatok garantáltan örökre megmaradnak.

4. Táborozzatok együtt!

A természetben eltöltött idő, a csillagos ég alatti beszélgetések, a közös sátorozás és főzés az életre szóló kalandok közé tartoznak. Az erdőt járva megbeszélhettek egy csomó jó megküzdési taktikát, akár a mindennapokra vetítve is hasznos lehet a váratlan helyzetekre való felkészítés.

5. Grillezzetek!

Hagyd, hogy a fiad is részt vegyen a grillezésben, már a kivitelezéstől. Együtt előkészíteni a finom falatokat, sütögetni, és a húsokat forgatni igazi apás-fiús élmény! Meghívhatjátok a család többi tagját egy igazi kerti grillvacsorára, á la apa és fia.

6. Vezessetek és szereljetek együtt autót!

Akár csak egy lemerült akkumulátor miatt, akár csak a rutin karbantartások során – a fiad megtanulhatja a később oly fontos autóbütykölési alapokat, és közben értékes közös időt tölthettek együtt. Még biztosan hálás lesz ezért, amikor majd a kiszemelt lány autójának bedöglik az akkumulátora.

7. Tanuljatok meg nyakkendőt kötni!

Ez a jelentéktelennek tűnő, de sorsdöntő tudás jól jön majd a gyerkőc felnőtt élete során, és ha tőled tanulja, még különlegesebb lesz számára, és persze nem csúszik le egy csúnyán kötött nyakkendő miatt álmai állásáról sem.

8. Mutass példát az úriemberségben!

Tanítsd meg neki, hogyan nyisson ajtót a hölgyek előtt, vagy hogyan viselkedjen elegáns helyzetekben. Az etikett alapjait is átvehetitek, még a nagyon emancipált lányok is, még ebben a modern világban is elolvadnak egy udvariasságát tekintve régimódi, klasszikus értékek mentén megnyilvánuló és viselkedő fiatalembertől.  

9. Vegyetek részt a házimunkában, ez nem kizárólag női feladat!

Mutasd meg neki, hogyan vasaljon ki egy inget, vagy hogyan legyen része a háztartási feladatoknak, így később is felelősségteljes lesz, amikor saját családjában apaként kell helytállnia. Kertészkedjetek is! Akár egy kis erkélyen is lehet növényeket termeszteni. A növények gondozása megtanítja a gyerekeknek a felelősséget és a kitartást.

10. Tanítsd meg bánni a pénzzel!

Ha elég nagy már hozzá, adhatsz neki a zsebpénzt, megbeszélhetitek, azt mire költi és hogyan takarékoskodik belőle, de a legfontosabb, hogy példát mutass neki a pénzügyekben is.

11. Tanítsd meg a kézfogás erejét!

Egy határozott kézfogás szemkontaktussal kísérve jó kezdet bármilyen kapcsolatban. Erre egész életében szüksége lesz és furcsamód manapság kezd kimenni a divatból, pedig ez egyáltalán nem divat kérdése.

13. Tanítsd meg adni!

Keressetek olyan embereket, akiknek szükségük van segítségre, és mutass példát: adjatok, vagy segítsetek neki munkával, bármivel, még ha ez áldozattal is jár. Manapság sajnos nem nehéz olyasvalakit találni, aki mások önzetlen segítségére szorul.

Ezek a tanácsok természetesen a végtelenségig folytathatóak és ennél sokkal személyesebb formában is létezhetnek a kedves olvasó apukák fejében, saját fiúknak/fiaiknak szólóan.  Ez csak egy gyors merítés, általános használati utasítás az ifjú lovagok büszke apukáinak. A ti saját listátok a közös életetek fontos részeként alakulhat, formálódhat, személyes, páratlan és meg nem ismételhető sorsotok szerint. Éljenek a fiús apukák!