A kórház neve: Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A szülés időpontja (év, hónap): 2022.02.

A kórház állapota: A szülészet felújított, a gyermekágyas rész egy része is, én a nem felújított részen, egy régi szobában voltam, ami egyszemélyes (én kértem, mert nem volt szabad VIP szoba). Viszont nem volt hozzá fürdő/wc, ki kellett menni a folyosón lévő közös fürdőbe, ami a szobámmal szemben volt. És mivel a többi szobának van saját fürdője, így konkrétan csak én használtam a közös zuhanyzót.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: A közösről tudok nyilatkozni, tiszta volt, csak nagyon nehezen indult meg zuhanyzáskor a melegvíz.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Felújított, nekem nagyon bejött. 2018-ban szültem a régi szoci szülőszobában, annál ezerszer jobb. Labda van, bár én nem használtam, másról nem tudok. Ami kellemetlen volt, az a 650 fok, ment a fűtés ezerrel. Tudom, hogy kell a baba miatt, de azért néha nem kaptam levegőt a katlanban.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Szerencsém volt, pont ügyeletben volt egy ismerős szülésznő, vele szültem a kislányomat is. Eszméletlen jó szülésznő, imádtam. Fiatal doki volt épp ügyeletben, sokat nem találkoztam vele, betegfelvételkor csak, utána vizsgálatnál és a legvégén amikor kitisztított.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Gátvédelemmel szültem, hát, nem volt egyszerű, a kisfiam elég nagy volt. Az utolsó fél órában kaptam oxitocint, eredetileg nem akartam, de hiába álltam fel, fordultam ide-oda, a baba feje jött lefele a méhszájam meg nem mozdult semerre.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Úgy tudom, hogy nem lehet bent, de ő kapja meg elsőnek. Hüvelyi szülésnél bent lehet apuka, velem is ott volt. Előtte neki is és nekem is gyorstesztet csináltak.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): Le volt/van zárva a kórház, látogatás nincsen, csak csomagot lehet beküldeni. Én nem bántam, nem igazán vágytam társaságra, inkább igyekeztem összehangolódni a babával.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Én vittem mindent. Jobban szeretik a kórházi babaruhát ráadni a manókra, hogy ne kelljen válogatni, melyik ruha kihez tartozik. Ha elvitték fürdetni, nem kellett semmit adni, kapott pelust.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? A felújított szobáknál két szoba között van közös fürdőszoba. A többi, nem felújított szobának a folyosón van a fürdőszoba.

Van-e VIP szoba? Van 2 szoba, de szinte mindig foglalt.

Koszt mennyisége, minősége: Szülés után még a tálcát is megettem volna. Amúgy nem volt annyira rossz, mint emlékeztem, mennyisége elég volt, minősége változó. Szerintem ehető volt, bár a kefirtől kifutok a világból, pedig többször is az volt a reggelihez.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Szülésznőm a szülés alatt végig mondta, mi lesz, hogyan lesz, mit kellene csinálni. Dokival nem sokat beszéltem. A gyermekágyas részen a nővérek jófejek voltak, a csecsemősök már kevésbé.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Nem, semmit. De nem is igazán volt rá szükségem, második baba, tudtam, mit hogyan kell.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Másodszorra is pozitív élménnyel jöttem ki a szülőszobából, egyedül az oxitocinos dolog nem jött be. Viszont szuper volt, hogy gátvédelemmel szültem, nagyon hamar regenerálódtam! Ami viszont nagyon gáz, az a csecsemősök hozzáállása az anyukákhoz. Egyrészt durván lekezelőek (tisztelet a kivételnek) és mikor mondtam, hogy szeretném használni a gépi mellszívót, mert borzalmasan fájnak a cicik, a baba eszeget, de kellene egy kis rásegítés, akkor kioktattak, hogy az ott csak egy dísz, nem használhatja senki. Tették ezt olyan stílusban, hogy leszaladt a szemöldököm a homlokomról. A kórházi védőnő tündér, egy szoptatási tanácsadóval találkoztam, ő igen jó volt, sokat segített.

A Covid-helyzet miatt a lehető leghamarabb kiszórják a problémamentes anyukákat a babákkal, így szerda éjjel szültem, péntek délután már haza is mehettünk.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 8
  • kórtermek állapota: az újakat nem láttam, az én régi szobám 7
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8
  • orvosok segítőkészsége: 8
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 2
  • kommunikáció, tájékoztatás: 5
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 7
  • személyes élmények: -

Schnucki

Mások is írtak már a győri szülészetről, olvass még!

Jó, ha elfogadod, hogy kórházban vagy, nem szállodában

Szörnyű meleg van a győri kórházban

Jó lenne, ha nemcsak bababarát, hanem emberbarát is lenne a győri szülészet