Halász Alexandra youtuber, feng shui szakértő tapasztalatai alapján a kezdő anyukák tipikus hibája, hogy idealizált elképzelések alapján rendeznek be az újszülött számára babaszobát. Az ide kerülő tárgyak nagy része végül felesleges pénzkidobásnak bizonyul, és a fészekrakó ösztönön kívül semmi mentség nincs rájuk. Ezt mindannyian ismerjük. Ezt súlyosbíthatja, ha a fiatal anyukát még meglegyinti a Feng - ugyanis a feng shui szó azt jelenti: szél és víz. 

Ez a cikk most elsősorban a kisbabákról szól - azokról, akik még nem indultak felfedező útjukra másznak, vagy kapaszkodva mennek. 

  1. Ne tegyél nagyon éles szélű tárgyakat a babaszobába. Magától értetődik, mégis sokszor látni veszélyes, balesetveszélyes éles bútorsarkokat, ablakpárkányokat.

  2. Növények a kicsi közelében. Szép a diffenbachia, a flamingóvirág vagy a kroton, de nem mindenki tudja róluk, hogy milyen veszélyes mérget rejtenek. A kicsik hajlamosak mindent a szájukba venni… mielőtt szobanövényt tennénk a gyerekszobába, érdemes utánanézni, nem mérgező-e az adott faj!

  3. Hatalmas képek, szoba matrica, festmények a falon. Ezek egyrészt nyomasztóak lehetnek pusztán a méretükkel… gondoljunk csak bele, ha a mi hálószobánkban lévő kép nőne meg a háromszorosára, milyen hatást keltene? A hatalmas Micimackók, verdák, mesehűsök egy játszóház vagy kórház falán jól mutatnak, lekötik a picit, de a gyerek képzelet világát inkább korlátozzák. Ne fessünk ilyesmit a babaszoba falára. 

  4. Túl sok minta. Világunk már amúgy is ingertúlterheléstől szenved. Mindenhonnan hírek, képek, színek és hangok áradnak… sok lakásban minden szobában van valamilyen képernyő, folyton szól valamilyen rádióműsor. Mostanában egyre nyilvánvalóbb, hogy az idegrendszer természetes érését mennyire nehezíti, ha túlterhelik “adatokkal”. A sok színes, nagy minta is ilyen… konkrétan őrjítő tud lenni. Próbáljuk csak ki, hogy öt percig mozdulatlanul nézzük a kiválasztott tapétát vagy mintás takarót! Márpedig a pici nem csak öt percig nézi… a bordűr, a csiricsáré függöny, a mintás szőnyeg, a sok színes játék együtt tényleg nem csak az ízlésnek, hanem a gyerek lelkének is sokkoló lehet. A kevesebb több … 

  5. TV? Tilos! Talán nem véletlen, hogy a “Szilikon-völgy” számítógép-tudósai közül sokan nem engedik a gyereküket nemhogy számítógépezni, de még tévézni sem. Ezek amolyan digitális cumik… a gyerek csendben van, amíg mered a képernyőre, de bizony az onnan áradó hatások nem neki valók.

  6. Hol a kakis pelus helye? Egyszerű a válasz: a szemetesben, vagy a mosásban (ha a mosható pelus hívei vagyunk). Semmiképp sem szerteszét a lakásban, de ha lehet, akkor a pelustartót folyamatosan ürítsük, ne tároljuk hosszasan a tartalmát, még akkor sem, ha az szagzárós fajta. 

  7. Feng shui és a rituálék. A rituálékban van valami megnyugtató, azért is csináljuk őket. A feng shui is tartalmaz rituálékat, ezek némelyike eléggé “kínai”, például a szerencsehozó Buddha szobor hasának simogatása, vagy a füstölő meggyújtása… ennél sokkal jobb rituálék is vannak, például az esti mesemondás, vagy az asztal, vagy a fürdőszoba körüli szokások. Van, ahol a családtagok körbe ülnek és megfogják egymás kezét, mielőtt az étkezéshez kezdenének… ez is egy megnyugtató rituálé. Kellenek a biztos, ismétlődő pontok egy kaotikus világban, és a rituálék pont erre valók.

  8. Hangot adó tárgyak a gyerek körül. Látni néha, hogy a baba nem is látszik ki a fölé aggatott “foglalkoztató” csilingelő, csörömpölő izék, sípoló játékok közül. Ezek a szülő számára is őrjítőek tudnak lenni egy idő után… hát még a gyereknek. Ezeket célszerű kerülni és az élő hangot, a saját hangon mesélést, a saját éneket előnyben részesíteni. Ha minket zavar a géphang egy telefonálás, ügyintézés esetén, miért akarjuk a gyereket folyton géphangokkal nevelni, vagy fejleszteni? 

  9. A szülők tisztelete a kínai kultúrában - mit tanít ez nekünk?  Keleten alapvető hagyomány, hogy a szülőket tisztelni kell. (Mondjuk a “tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a Földön” éppenséggel a mi európai kultúránkban is alapvető, vagy az kéne legyen. Ehhez persze az is kell, hogy a dolog kölcsönös legyen: a gyerek is megérdemli a tiszteletet, vagyis hogy kedvesek, tapintatosak legyünk hozzá, vegyük komolyan, érdeklődve és kíváncsian forduljunk oda hozzá, tudva, hogy ő egy önálló lény, nem az anyuka vagy az apuka “kiterjesztett énje”, produktuma, vizsgadarabja. Ugyanezt fordítva is várjuk el következetesen: a szülőnek is jár saját tér és saját idő. 

Összefoglalva a dolgot: higgyenek az anyukák a saját józan eszükben! Ha eszerint rendezik be a pici életterét, az feng shui szerint is jó lesz. 

A sorozat előző darabja itt olvasható.

Utcamacska