Az elmúlt két hetem arról szólt, hogy megfelelő kórházat találjak terhesgondozásra és szülésre. Folyamatosan azon kattogott az agyam, melyiket és miért is érdemes választani, csak privátra vagy mellette privátra és normál terhesgondozásra is járjak.

Egyben azonban biztos voltam, a newhamibe nem szeretnék kerülni megint.

Mikor a fiunk megszületett eldöntöttem, hogy magán biztosítást kötök ami fedezi a terhességgel járó költségeket is (pl. ultrahang, terhesgondozás). Az alap egészségbiztosítások ezt nem állják. Hosszas utánajárás után két biztosító jött szóba, de az egyiknél olyan magas volt a havidíj, hogy azt épeszű ember zsebből csak akkor tudja kifizetni, ha nagyon-nagyon jól keres. Sőt többnyire nem is magánemberek fizetik ezt, hanem cégek az alkalmazottjaiknak. Már amelyik. A mi cégünknél a felsővezetőknek, managereknek jár ilyesmi (de ott sem mind tartalmazza a terhesgondozást és szülést), nekem saját zsebből ment, így végül a szülés utánra félrerakott pénzem a biztosítónál landolt.

A jelenlegi biztosításom éves szinten 10000 fontig állja a költségeket terhesgondozással, szüléssel kapcsolatban. Hogy őszinte legyek nekem a magyar egészségpénztáras rendszer sokkal jobban bejön, nem csak azért, mert amit befizetsz ki is veheted, gyógyszerre, segédeszközökre, hanem amiatt is, mert nem veszik el a befizetett összeg, ha az évfordulóig nem nyúlsz hozzá. Arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbb a terhesgondozás, még arányában is..

Mivel a biztosításom fordulónapja október végén van, ezért versenyfutás kezdődött az idővel, hogy még a „tavalyi” biztosítási évre lehessen elszámoltatni bizonyos költségeket. No igen ám, de ami vizsgálat nem történt még meg, az nem könyvelhető, akkor sem, ha csomagban veszem meg az ember előre, akkor sem, ha a számlát még az előző biztosítási időszakban állították ki. Így viszont lőttek az előre kalkulált tervnek, a tavalyi keretem csak minimálisan tudtam kihasználni.

Térjünk vissza kicsit a kórházakra. Szétnéztem privát lehetőségek közt, így végül 3 kórház maradt fenn a rostán: A St. Thomas Hospital, a St. Mary Hospital (Lindo wing), és a Portland Hospital.

Mindegyik mellett lehet prot és kontrát is felhozni, a vélemények többnyire jók. Mindhármat meg is látogattam, végül a sorrend St. Mary, Portland, St. Thomas lett.

A St. Thomasban nagyot csalódtam. Vagy szimplán én érkeztem túl nagy elvárással. Értem én, hogy a parlament a háttér a Big Bennel, de a szülészet ugyanúgy az NHS-es rész, ami plusz az a magán szoba, de csak a kilátásért 3000-t fizetni éjszakánként? Még ha a biztosító is fizeti, akkor is sok, ahhoz képest, hogy a newhami kórházban is privát szobát fizettem, csak épp 70 fontért per éjszaka. Oké nem a Big Ben a háttér, mégis jobb állapotú volt, mint az a magán szoba, amit a St. Thomasban mutattak. Igaz az ellátás hagyott kívánnivalót maga után.

A St. Maryt bejárni még nem volt időm, szimpatikusnak tűnik, nagy előnye, hogy ott van mellette az NHS-es rész is, ha bármi történne (ne történjen). Ide mentem el magán szülész-nőgyógyászhoz, de szerintem nem vagy max ritkán fogok, mert drága, a biztosítást meg fenntartanám a szülésre. Mindenesetre beszélgettünk, korábbi terhességek, miket javasol most.

Felmerült részemről a VBAC (tehát a császármetszés utáni hüvelyi szülés), bár ahogy az arcán láttam elég szkeptikus volt, mivel mint ahogyan mondtam neki a fiamnál nem tágultam. Plusz itt is 38. hétig engedik a terhességet cukorbetegség esetén, a 38. héten megvizsgál, ha zárt a méhszáj, akkor pár óra múlva császár. (Egyszer élném meg, hogy egy doki hagy végigmenni a terminuson és hagyja, hogy magától beinduljon a szülés). A jó hír, az előző császár miatt indítás már nem lehet. Oxitocinnal kapcsolatban rossz tapasztalatok voltak tavaly, ha nem muszáj, kihagynám. Azt mondta, ez majd ott kiderül, kell-e. Amit érdekesnek találtam, hogy sport téren a 12. Hétig óvatosságra intett, utána mehet egy kis kocogás vagy torna. Ha pedig a diabéteszt kordában tudom tartani, és nem kell inzulin, akkor viszont esélyes lehet túlmenni a 38. Héten, ha inzulin, akkor viszont nem várnak tovább.

Az NHS-es terhesgondozásra is ide jelentkeztem be, de nem sietik el a dolgokat, november közepén van első találka velük, december elején (12 hetesen) az első uh. Korai ultrahang? Ugyan már kérem... Pedig a kórtörténet indokolná.

A Portland kórház is még rajta van a listán, de az teljesen magán, simán elszállhatnak az árak. Annyi tartalékunk meg nincs, hogyha túlfutnánk a kereten akkor 5-10 ezer fontot (vagy többet) hirtelen előrántsunk. Egyelőre oda csak magán ultrahangokra járok. Szimpatikus hely egyébként, látogatóban voltam már ott, valóban high-end, de tényleg aggódom, hogy tudnánk-e anyagilag vállalni, ha komplikáció adódna. Nehezen.

Szóval a St. Mary néz ki befutónak. Eddig. NHS-es, azaz az ingyenes, állami terhesgondozásra is ide jelentkeztem be.

Terhességi tünetem szerencsére az álmosságon kívül nem sok, néha feszít az alhasam, de az előző terhességnél is így volt. Kicsit kisebb súlyról indulok most a tavalyival ellentétben (kb 4 kilóval kevesebbel kezdem most a terhességet az előző terhességhez képest), mégis a képet elnézve akkora vagyok, mint tavaly 25 hetes terhesen. Egyelőre nem aggódom rajta, és külön élvezem, hogy ismét szedhetem elő a kismamanadrágjaim. Hihetetlen kényelmesek, és ebből nem fogok lelki problémát gyártani, ha már a 2. hónaptól hordom.

A hétre pedig még hátra van egy ultrahang, remélhetőleg most már többet látunk, mint előzőleg, és azt is megtudjuk hányan is vannak odabenn.

 

Tildy