A kórház neve: Hetényi Géza Kórház, Szolnok 

A szülés időpontja (év, hónap): 2021.07.

A kórház állapota: A szülészet az új épületben van, tiszta, modern, normális. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Minden szobához külön mellékhelyiség és zuhanyzó van. Ezeket napi szinten takarítják. Vécépapír nincs, ezt érdemes vinni. 

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Sajnos ezt nem tapasztaltam meg, mivel sürgősségi császárral szültem. Az alapján, amit láttam, rengeteg alternatíva van.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Az orvosok és a szülésznők kifogástalanok, kedvesek, segítőkészek, pedig sem fogadott orvosom nem volt, sem nem ez volt a kórház, ahova tartoztam, vagy amit választottam. Mégis nagyon, nagyon kedvesek voltak hozzám! A csecsemősök sajnos kritikán aluliak, egyetlen egy csecsemős kivételével. A második gyermekemet valószínűleg a csecsemősök „remek” munkája miatt nem a kórházban fogom világra hozni!

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Sajnos ebben nem tudok nyilatkozni.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Sürgősségi császár lévén nálunk nem lehetett bent apuka. Mivel én egy sebészeti műtéten estem át, nem a szülészet műtőjében voltam, a babát a sebészeti műtét után kellett kivenni, azonnal császármetszéssel. Attól függetlenül, hogy így két hasi műtéten estem át, apuka a műtéteket követően, amikor kicsit jobban voltam, bejöhetett és kaptunk két csodás órát hármasban. 

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): Ha jól emlékszem, délután volt látogatás, akkor covid volt, de mi is kimehettünk a folyosóra, a család egy üvegablakon keresztül megnézhette a babát. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Ha nincs, adnak mindent. Én mindent vittem, de mivel három napig külön voltunk a babával, nem a saját ruháiban volt. Mindig tiszta volt és ápolt. Popsitörlőt ellenzik. A csap alatt kell megmosni a baba fenekét. Pelenkát adnak, de ha nem felel meg, lehet vinni.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? A szobák 2-3 ágyasak, úgy emlékszem, vannak nagyobb szobák is, talán 4 ággyal. Minden szobának külön zuhanyzója van. 

Van-e VIP szoba? Nem tudok róla.

Koszt mennyisége, minősége: egyáltalán nem változatos, de ehető. A reggeli, vacsora sokkal jobb, mint a főtt ebéd. Vakbélműtét miatt én a diétás menüt kaptam. De semmiben nem különbözött attól, amit a többiek ettek… szerintem ez csak jól hangzik, hogy választható.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Maximálisan támogatóak voltak, mindig mindenről tájékoztattak a szülés alatt és után. A szülész orvos munkája kifogástalan volt, sajnos ez a műtétet végző sebész doktorról már nem mondható el.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: -

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: A csecsemős osztályon való pár nap maga volt a pokol. Nem volt nap, hogy valakinek a babája ne kerüljön fel a koraszülött részlegre, elválasztva az anyukájától, amiatt, mert épp nem indult be a tej, vagy nem sikerült a szoptatás, segítség helyett megvető pillantás, lekezelő, megalázó megjegyzés járt, volt, hogy egy-egy anyuka már könyörgött a tápszerért, mert éhezett a baba, nem adtak neki, a koraszülött részlegen kötött ki. Minden harmadik anyuka sírt és depressziós volt a csecsemősök undorító stílusa miatt.

A fejőgépet egyáltalán nem díjazzák, a kézi fejest kedvelik. Nekem személy szerint ez nagyon fájt. Hiába mondtam, hogy hoz a férjem gépet, nem engedték.

Ahelyett, hogy segítenének, óránként kell hordani a babákat, igen, éjjel is, mérni minden szopi után. Ami egy friss császárheggel, nekem vakbélheggel is, nem a legjobb érzés! 

Mindent összegezve a kórháznak nagyon hálás vagyok, mert az én és a babám életet is megmentették! Viszont ami a csecsemő osztályon van, az nem emberi. Személy szerint engem nem „bántottak”, de végignéztem ahogy a többi lányt, asszonyt megalázzák, láttam azt a rengeteg összetört, könnyes nőt… Na, az borzalmas volt!  

Értékelés:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 10
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 2
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 8

T.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a szolnoki szülészetről, olvasd el!

Ha nem akar szoptatni, majd betápszerezzük a gyerekét!

Lelki terrorban tartják a kismamákat Szolnokon

A szolnoki szülészet jobb, mint a híre

Nem támogatják a popsitörlő használatát Szolnokon

Anyuka, nem tudta volna normálisan megszülni?!