A kórház neve: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház

A szülés időpontja (év, hónap): 2021.10.

A kórház állapota: A szülészet az új épületben található, modern, tiszta, európai színvonalú.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Minden szobához saját vécé és tusoló tartozik, kapaszkodókkal ellátva. A tisztaság a szobatársak igényességétől függ, de naponta takarítják. Vécépapír nincs, azt vinni kell.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): A szülőszoba az épület többi részéhez hasonlóan nagyon modern és jól felszerelt, bordásfal, kád, labdák találhatóak, bár a használatukra esetemben végül nem került sor.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Az ügyeletes orvos és a saját orvosom, szülésznőm a vajúdás alatt és az anesztes orvos a császármetszés előtt egyaránt nagyon korrekt, támogató és kedves volt, tájékoztattak mindenről, mi fog történni, ahogyan a posztoperatív szobában eltöltött 24 óra alatt a nővérek is. A csecsemősök már más téma. A túlnyomó többség – főleg a fiatalok – nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, első nap háromóránként hozták a gyereket szoptatni, majd a többi napon (a kórházban rooming-in rendszer működik, azaz az első nap után a császárosoknak odaadják a gyereket a kis gurulós konténerben (természetes szülés után lehet, hogy hamarabb), ezután pár óránként jöttek ellenőrizni minden rendben van-e és ha kellett, segíteni a mellre tételben. Egy középkorú hölgy viszont olyan durván fürdette a babákat, hogy voltak anyukák, akik ennek láttán elsírták magukat. Egy másik, szintén idősebb hölgy pedig, mikor a harmadik este a sajgó hegtől összegörnyedve megjelentem az ordító, de enni nem hajlandó gyerekkel segítséget kérni, megkérdezte hogy

„Nem tudta volna normálisan megszülni? Akkor most nem lenne ennyire rossz.”

Nekem hirtelen le sem esett, hogy ez mennyire káros és bántó, elkezdtem magyarázkodni, miért kellett a császármetszés. Utána felfogtam, hogy ez mennyire szakmaiatlan és sértő hozzáállás, főleg hogy sokan éreznek bűntudatot, amiért „nem tudták” „normálisan” megszülni a babájukat. Másokat a tej mennyiségével/minőségével vegzáltak sokszor elég durva szavakat használva:

„Anyuka, ha nem eteti kétóránként, éhezik a gyereke.”

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Mivel végül császármetszésre került sor, erről nincsenek személyes tapasztalataim, de a vajúdás 7 órája alatt nem történt siettető beavatkozás.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): A műtőbe nem jöhet be, de utána visszatoltak a szülőszobába, ahol eltölthettünk szűk egy órát hármasban.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): A látogatási időben az apuka a gyermekágyas osztály előtti folyosóig jöhet, a csecsemősök viszont nem szeretik, ha az anyukák kimászkálnak az osztályról, mert addig a gyereket ott kell hagyni, a látogató egy ablakon keresztül nézheti meg csak.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Ruhát és takarókat adnak, ha nincs saját, ezek egész korrekt állapotúak, ha szennyeződik, cserélik is. Pelenkát is adnak igény szerint. A nedves törlőkendő használatát viszont ellenzik, a pelenkázás során a csapnál mosást részesítik előnyben, ehhez van kórházi folyékony szappan, papírtörlő és gyógyszertári popsikrém minden szobában.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? A szobák háromágyasak, minden szobához tartozik egy zuhanyzó/vécé.

Van-e VIP szoba? Nincs.

Koszt mennyisége, minősége: A mennyisége teljesen megfelelő, sőt, inkább sok is. A minőség változó, számomra kellemes meglepetés volt, hogy van vegetáriánus opció, így azt választottam. Ami viszont elszomorító, hogy a négy nap alatt egyáltalán nem adtak semmilyen nyers zöldséget, gyümölcsöt.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Igen, minden beavatkozásnál elmondták, mi fog történni, mire számítsak.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, főleg a szoptatással kapcsolatban. A kórház úgynevezett bababarát minősítéssel rendelkezik, ez a gyakorlatban azt takarja, hogy az anyukákat betanítják (vagy inkább kiképzik) az igény szerinti szoptatásra. Ez néhány esetben kicsit lelki terrorba hajlóan történik, nem ritka a bűntudatkeltés sem. A negatívumoktól eltekintve volt néhány nagyon segítőkész és kedves csecsemős nővér is, akik valódi segítséget nyújtottak, amit elsőgyerekes anyukaként én nagyon hasznosnak találtam.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Bagatell dolognak tűnhet, de nekem elég kellemetlen volt, hogy a csecsemősök mindenkit Anyukának szólítanak, pedig a kártyán rajta volt a mi nevünk is, nem csak a babáké. Ez erősíti az amúgy is elég erős személytelenség-érzetet, nagyjából mint a sorszám a börtönben.
A másik, ami rendkívül megnehezítette a kórházban töltött napokat, az az osztályon honoló 28-32 fokos hőmérséklet és levegőtlenség. Az ablakokat bukóra lehetett nyitni, de a csecsemősök folyamatosan jöttek és becsukták, nehogy megfázzanak a babák (akik egyébként be voltak öltöztetve és takarva).

Értékelés:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 10
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 6
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége:8
  • személyes élmények: 8

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a szolnoki szülészetről, olvasd el!

Ha nem akar szoptatni, majd betápszerezzük a gyerekét!

Lelki terrorban tartják a kismamákat Szolnokon

A szolnoki szülészet jobb, mint a híre

Nem támogatják a popsitörlő használatát Szolnokon