Úgy gondoltam, ezen a héten joghurttal készülő recepteket hozok nektek. Ennek apropóját az adta, hogy elkezdtem házilag joghurtot gyártani, mert a gyerekeim imádják, és nem tudok annyit venni, ami ne fogyna el, viszont fontosnak tartom, hogy ebből a tejtermékből is a lehető legjobb minőséget kapják, ami a bolti verzióknál elég kétséges.

A joghurt az egyik legjobb találmány az élelmiszerek világában, egészséges, nem hizlal, jó kalcium és vitaminforrás. Az egyik, a joghurtot övező legenda szerint Dzsingisz kán követe az egyik leigázott faluban megállt inni, kulacsába víz helyett tejet öntöttek. A követ útjára indult a sivatagban, és amikor ivott, egy félig folyékony, savanykás italt talált a kulacsban, ami annyira ízlett neki, hogy a készítési módot a mongol nép átvette, és joghurtot vittek mindenhová magukkal a kalandozásaik során, elterjesztve azt világszerte.

Európába a 16. században került, I. Ferenc francia király uralkodása idején. A király állandósuló bélproblémáira gyógyszert nem találtak az udvarban, segítséget a török szultántól kértek, aki orvosát egy birkacsordával és a joghurt receptjével ellátva küldte az uralkodóhoz. A birkajoghurttól a király felépült, a tejtermék pedig népszerűvé vált. Ezután a joghurt feledésbe merült, majd mintegy négyszáz év eltelte után ismét felfedezte magának a nyugat.

Hogy ezekből mi lehet igaz, azt nem tudom, de az biztos, hogy a joghurt jó fehérjeforrás, gazdag kalciumban, B-vitaminokban, káliumban, foszforban. Az élő joghurtkultúrát tartalmazó változata pedig nagyon jó a bélflóra egyensúlyban tartására, erősíti az immunrendszert, gyorsítja a zsíranyagcserét, segíti a méregtelenítést, csökkenti a koleszterinszintet, és az egyes béldaganatok kialakulásának kockázatát. Ezt a tejterméket a legtöbb tejcukorérzékeny is fogyaszthatja bizonyos mértékben.

A legegészségesebb csak magában fogyasztani, de sütni-főzni is lehet vele, erre hoztam pár receptet.

Joghurt házilag

A létező legegyszerűbb recept a világon, elrontani csak a nem megfelelő alapanyag felhasználásával lehet.

Hozzávalók

egy liter legalább 2,8%-os friss tej (lehetőleg házi, bár én most boltit, nem UHT-s használtam)
egy kis pohár élőflórás natúr joghurt (nálam Spar sajátmárkás, mert azt szeretem)

A tejet lábosba öntöm, felforralom. Ha ez megvan, egy nagyobb mázas cserép vagy kerámiatálba töltöm, és hagyom, hogy 35-40 fokra visszahűljön. Ekkor belekeverem a joghurtot, letakarom konyharuhával, és hagyom békén 5-6 órát meleg helyen. Ezután kész is, befőttesüvegbe rakom, mehet a hűtőbe, ahol 3-4 napig elállna, ha nem ennénk meg gyorsan. Álláskor még kicsit sűrűsödik és savanyodik.

Meleg helyként az 50 fokosra bemelegített és kicsit visszahűlt sütőt szoktam használni, nagyon bevált. Már receptek 2 evőkanál joghurt bekeverését írják, de a sűrűbb állagot én egy kis pohár használatával tudtam elérni. Újabb elkészítésnél már a saját joghurtommal oltom be a tejet.

Konyharuhával bélelt szitában pár órát csöpögtetve görög joghurtot kapunk.

Joghurtos marharagu

Indiai ihletésű étel, a keleti ízeket kevésbé kedvelőknek javaslom, hogy ne tegyenek bele currypasztát, vagy helyettesítsék egy teáskanál garam masala fűszerkeverékkel.

Hozzávalók

50 dkg marhahús
egy nagy fej hagyma
egy padlizsán
20 dkg gomba
egy kápia paprika
3 gerezd fokhagyma
egy paradicsom
egy chili (elhagyható)
három kiskanál currypaszta (indiai, korma curry)
egy mokkáskanál római kömény-mag
egy ág rozmaring
olaj
2-3 dl natúr joghurt

A marhahúst kis kockákra vágom, felforrósított olajon nagy lángon fehéredésig pirítom a római köménnyel és a rozmaringgal. Hozzáadom a nem túl apróra vágott hagymát és fokhagymát is, egy-két percig tovább sütögetem, majd mérsékelem a lángot, sózom, felöntöm két deci vízzel, és lefedve félpuhára párolom. Közben a padlizsánt kis kockákra vágom és 15 percre besózom, majd leöblítem a levét, amit kienged. A gombát, paprikát is feldarabolom, a paradicsomot cikkekre vágom, és a zöldségeket a már félig puha húshoz keverem. Hozzáadom a chilit és a fűszerpasztát, ha kevés a leve, öntök még alá vizet és addig párolom fedő alatt, amíg minden meg nem puhul. Ekkor a levét elforralom, hozzákeverem a joghurtot és pár perc alatt összefőzöm. Ha kell, sózom és rizzsel vagy valamilyen laposkenyérrel tálalom.

Joghurtos lángos virslivel töltve

Ez véleményem szerint a legfinomabb lángostészta, aminek a fő előnye, hogy a maradék akár két-három napig is elvan a hűtőben, így akkor használom fel, amikor épp éhesek vagyunk, másrészt pedig nem szívja meg magát egyáltalán olajjal. Természetesen sima, töltetlen lángosnak is tökéletes, de tölthető pirított darált hússal, párolt káposztával is, tetszés szerint.

Hozzávalók

50 dkg liszt
35 dkg joghurt vagy kefir
egy tasak száraz élesztő (Dr. Oetker)
1 tojás
2 kiskanál só
5 darab bőrös virsli
bő olaj a sütéshez

A hozzávalókból robotgéppel tésztát dagasztok, elég kemény állagú lesz, de ez így jó. Ekkor dönteni kell: ha frissen esszük, letakarva meleg helyen duplájára kelesztem, ha nem kérünk még belőle, akkor meg letakarva irány a hűtő.
Amikor enni akarunk, a tésztából gombócokat tépkedek, ezeket az ujjaim között böngyörgetve-vékonyítva lángos formára húzkodom. Ekkor beletekerem a virslit, majd forró olajban aranybarnára sütöm. A maradék tésztából sima lángosokat húzkodok. Papírtörlőn lecsepegtetem, és melegen tálalom.

Citromos ricotta-krémtorta (forrás: Nagy Süteményeskönyv)

Kekszes alapú savanykás krémes torta, gyerekeknek szülinapi tortaként is ajánlom mindenki figyelmébe.

Hozzávalók

6 dkg vaj
10 dkg darált keksz (nálam teljes kiőrlésű volt)
5 dkg darált mandula
3 citrom
1 narancs
25 dkg ricotta (olasz lágy savósajt, „túrósajt”)
15 dkg natúr joghurt
3 tojás
1 evőkanál étkezési keményítő
9 dkg cukor
1 evőkanál méz

A vajat serpenyőben felolvasztom, belekeverem a darált kekszet és mandulát. Ezt a keveréket egyenletesen belenyomkodom egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos, előmelegített sütőben 10 percig sütöm.
Amíg az alap sül, elkészítem a krémet. Keverőtálba nyomom két citrom levét, és lereszelt héjukat is hozzáadom. A citromlébe belekeverem a cukrot, majd hozzáadom a ricottát, joghurtot, a 3 egész tojást és a keményítőt és robotgéppel simára keverem. Ezt a krémet a kekszes alapra öntöm és a tortát kb. 45 percig sütöm, ezalatt kissé megszilárdul. A formában hagyom hűlni kb. egy órát. A megmaradt citromot és narancsot nagyon vékonyan felkarikázom, annyi forrásban levő vízzel öntöm le, amennyi ellepi és 5 percig főzöm. A mézet meglangyosítom, a víztől lecsepegtetett gyümölcskarikákat megmártom benne, majd a torta tetejét beborítom vele. Fogyasztás előtt behűtöm.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz