Erre a hétre gyorsan elkészíthető tésztaételeket hoztam. Ennek az az apropója, hogy biztos vannak köztetek olyanok, akik – akárcsak én – dolgoznak, de vacsorára meleg ételt tesznek az asztalra. Ez általában a hét elején nálunk valami maradék a hétvégéről, mert olyankor eleve nagyobb adagot főzök, hét közben pedig főzelékek, gyors egytálételek és tészták jöhetnek szóba a rövid elkészítési idő miatt.

A tésztákat egyébként a gyerekek általában nagyon kedvelik, legalábbis az enyémek, úgyhogy ezzel nem nagyon lehet melléfogni. Nálunk egy alapelv van: a tésztaétel nem lehet édes, azt sem én, sem ők nem szeretik. A gyerekeim általában a paradicsomos, olaszos ízeket részesítik előnyben, de azért néha készítek tejszínes, sajtos szószokat is, igyekeztem mindkét típusból összeválogatni pár receptet.

Kéksajtos-diós tészta

Aki ráér, próbálja ki ezt a mártást friss, házi metélttel is, mert úgy az igazi, de hétköznapokra természetesen a száraztészta a kézenfekvő megoldás.

Hozzávalók:

40 dkg  szélesmetélt
10 dkg durvára vágott dióbél
20 dkg gorgonzola
4 dl tejszín
5 dkg vaj
egy kis fej hagyma
két gerezd fokhagyma
pár levélke rozmaring
só, bors

Először a szószt készítem el, mert a mondás szerint a tészta nem várhat a mártásra, meg hát olyan hamar megfő tészta, hogy nem lehet egyszerre végezni a kész műveletet.

Szóval, megolvasztom a vajat és megfonnyasztom rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Sózom, hozzáadom a rozmaringot, majd a dióbelet és 4-5 percig kevergetve pirítom. Ekkor felöntöm a tejszínnel, megvárom, amíg felforr, majd belemorzsolom a gorgonzolát. Ízesítem borssal, ha kell, sóval és pár percig forralom, amíg a sajt beleolvad a mártásba.

A frissen kifőtt tésztára kanalazom a szósz kétharmadát, és jól összemelegítem, hogy a tészta beszívhassa az ízeket, a tányéron pedig még további mártást kanalazok annak az adagjára, aki kér.

Csirkés sült tészta

Ezt a receptet azért szeretem, mert a maradék sült csirkét, ami már négyünknek kevés lenne, új formában el tudom használni.

Hozzávalók:

2 egész sült csirkecomb (maradék)
a csirkével együtt sült fokhagyma
egy fej hagyma
egy cukkini
2 dl tejszín
40 dkg tészta (most fusili)
só, bors
8 dkg reszelt sajt (elhagyható)

A csirkecombokról leszedegetem a húst és szálasra tépkedem. A sült fokhagymagerezdeket kinyomom a héjából, és a csirkehússal együtt félreteszem.
A csirke sütésekor keletkezett szaftot lábosba öntöm és felforrósítom. Rádobom a felszeletelt hagymát és üvegesre sütöm. Ekkor hozzáadom a nagyobb kockákra vágott cukkinit, és addig sütöm, amíg majdnem megpuhul. Ekkor belekeverem a csirkehúst és a sült fokhagymát, ezzel átforgatom, hozzáöntöm a tejszínt és kb. öt perc alatt összeforralom. Sózom, borsozom, leveszem a tűzről. Nem baj, ha a mártás nagyon folyós, majd a tészta felszívja a felesleges nedvességet. A tésztát a ragu készítése közben kifőzöm, jól lecsepegtetem és a csirkés tejszínes öntettel összeforgatom abban a tepsiben, amelyben a csirkét sütöttem, így a sült ízes levéből nem megy kárba semmi. Ha van kedvem, megszórom reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben kb. húsz perc alatt összesütöm az ételt.

Rigatoni padlizsánnal

Hozzávalók:

2 padlizsán
egy doboz hámozott paradicsom konzerv (darabos)
egy kisebb hagyma,
2-3 szardellafilé (elhagyható)
négy gerezd fokhagyma
5-6 bazsalikomlevél
egy-két levélke rozmaring
olívaolaj

a padlizsán sütéséhez étolaj
tálaláshoz parmezán
400 gramm rigatoni vagy spagetti tészta


A padlizsánt héjastól felkockázom, vagy félkör alakú szeletekre vágom, 15 percre besózom, az idő elteltével leöblítem, lecsepegtetem, és forró olajban aranybarnára (vagy kicsit sötétebbre) sütöm. Kiszedem, papírtörlőn lecsepegtetem, melegen tartom. A paradicsomszószhoz olívaolajon megfuttatom a hagymát, az összevágott szardellát és a felaprított fokhagymát, beleteszem a hámozott paradicsomot. Ízesítem a fűszernövényekkel és sóval, és készre főzöm kb. 25 perc alatt, amíg kicsit besűrűsödik. A tésztát sós vízben kifőzöm, ha már kész (al dente), a megforrósított paradicsomszószba keverem, összemelegítem és a tányéron hozzáadok tetszés szerinti mennyiségben sült padlizsánt, majd megszórom parmezánnal.

Szardíniás spagetti

Mostanában ez az egyik nagy kedvenc nálam és a gyerekeknél is, már csak azért is, mert imádnak mindent, amiben olajbogyó van.

Hozzávalók:

2 doboz olajos szardínia konzerv
egy kis fej hagyma
négy gerezd fokhagyma
egy doboz hámozott paradicsom konzerv
egy marék olajbogyó (magozott)

kevés oregano
egy csokor petrezselyem
400 gramm spagetti vagy más tetszőleges formájú tészta

A konzerveket felbontom, a szardínia olaját lábosba öntöm, és melegíteni kezdem. A hagymát és fokhagymát felaprítom, és ebben az olajban üvegesre párolom. Hozzáadom a haldarabokat, a fakanállal kicsit össze is töröm. Pár percig kevergetve sütöm, hozzáadom a felszeletelt olajbogyót, sózom, borsozom, és a paradicsomot is hozzáteszem. A mártást kb. negyed óra alatt összefőzöm, végül hozzáadom a felaprított petrezselymet is, de ezzel már nem forralom. A szósz készítése közben a tésztát megfőzöm, a halas mártásba keverem és tálalom. Erre a tésztára nem szoktunk sajtot szórni, de ha valaki úgy szereti, tegyen rá nyugodtan.

Kókusztejes tészta a tenger gyümölcseivel

A végére egy kakukktojás, egy ázsiai ihletésű étel maradt. Aki nem szereti a tengeri herkentyűket, vékony csíkokra vágott marhahátszínnel, vagy csirkemellel próbálja ki, de ezeket az ételkészítés elején nagyon rövid ideig kell sütni a forró wokban.

Hozzávalók 2 főre:

30-40 dkg tenger gyümölcsei keverék (fagyasztott, tetszés szerint) vagy kagylóhús
 két centis gyömbérdarab
fokhagyma ízlés szerint (jó sok!)
egy kicsi chilipaprika
egy lime
egy doboz kókusztej
egy evőkanál vörös currypaszta
25 dkg kínai tojásos tészta

friss korianderlevél (vagy petrezselyem)

Wokban olajat forrósítok , rádobom a felaprított fokhagymát, gyömbért és chilit, pár másodperc alatt megpirítom, majd beleszórom a tenger gyümölcseit. Mérsékelem a tüzet és az egészet majdnem puhára párolom-sütöm. Közben vizet forralok, forrásnál beledobom a tésztát, megvárom, amíg újra felforr, ekkor lekapcsolom a lángot és fedő alatt hagyom, hogy a gőzben pár perc alatt megpuhuljon. Leszűröm, lecsepegtetem.

Amikor a tenger gyümölcse már puha és levet engedett, sózom, belekeverem a currypasztát, reszelek bele lime-héjat, felöntöm a kókusztejjel. Rövid forralással besűrítem egy kissé, hozzákeverem a tésztát, összemelegítem és befejezésként friss korianderlevelet (aki nem szereti, petrezselymet használjon helyette) vágok rá, esetleg fél lime levével finomítom az ízét.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz