Két hete megígértem valakinek, ha jól emlékszem, Tukaannak, hogy írok arról is, hogy én hogy szervezem meg a heti főzést-bevásárlást, ezért most ez következik.

Ehhez tudni kell, hogy napi 8 –illetve ennél több – órában dolgozom, reggel hatkor megyek és ötkor érek haza (pénteken fél kettőkor végzek, hála az égnek), így ennek megfelelően szerveztük meg a teendőket a családban.

Mivel a munka mellett hét közben nem nagyon jut idő vásárolgatni, hetente, pénteken van bevásárlás, amikor minden tárolható élelmiszert megveszek, – a tartós dolgokat akár több hétre is előre – hogy csak azt kelljen a hétköznapokon megvenni, ami kifogy és létszükséglet.

Amit mindig veszek és tartok itthon, az a tej, tojás, olaj, liszt, száraztészta, rizs, paradicsomkonzerv, tejszín, sajt, natúr joghurt, tejföl. Idén végre bővült a géppark egy fagyasztószekrénnyel, ezért húst előre nagyobb mennyiségben veszek, és adagonként lefagyasztom. Mindig van itthon csirkemell, sertéstarja vagy karaj szeletben, darált hús, ha a férjem horgászik, hal is (ponty, keszeg). A fagyasztóban van még zöldborsó, és valamilyen további főzeléknek való, ami általában spenót, sóska, vagy zöldbab. Mostanában elkanászodtam, ezért mirelit sültkrumpli is található a mélyhűtőben. Emellett tartok még fagyasztott leveles tésztát, és ha jut rá időm, házilag készített kelt süteményt, például kakaós csigát (mostanában erre sok idő nincs). És nyáron persze fagyit, mert a lányom ipari mennyiségben képes fogyasztani.

A kamrában van mindig hagyma, fokhagyma, krumpli, zöldségek közül pedig paradicsom, paprika és valamilyen leveles saláta is van itthon általában.

Fentiekből látszik, hogy elég spejzolós típus vagyok, viszont ennek az az előnye, hogy akár egy hétre is tudok főzni úgy, hogy nem megyek bolt közelébe.

A felvágottat szándékosan nem említettem, mert amióta házilag készítünk sonkát, kolbászt, szalonnát, igen ritkán veszünk ilyesmit, maximum, ha a gyerekek megkívánják fényévente egyszer.

A főzést úgy szervezem meg, hogy hétvégén mindkét nap, a napi menün kívül egy-két nagy adag ételt előre elkészítek, ebből legalább az egyik olyan, ami jól fagyasztható, így jut a hétre is meleg étel. Ilyen kedvencek mostanában a töltött paprika, és a darált hússal, rizzsel rétegezett, tejföllel, sajttal egybesütött rakott zöldség, általában zöldbab, kínai kel, kelkáposzta, mert a kisfiam – akivel a férjem itthon van gyesen – ezeket kedveli a legjobban.

A másik előre elkészített fogás lehet valamilyen mártásos húsétel, zöldséges ragu vagy pörkölt, amihez frissen készül a köret. Ezt általában vasárnap főzöm meg, nem fagyasztom, és hétfőn, és – ha nagyritkán marad – kedden fogyasztjuk el.

Hétvégén általában sütök is egy nagy tepsivel, azért, mert mielőtt munkába megyek, a reggeli kávé mellé egy szelet süti nálam kötelező.

Hét közben, ha délután hazaérek, legalább két-három nap főzök is. Ez a „gyorsételek” készítésének ideje, általában valamilyen mártásos tészta, könnyű főzelék, esetleg wokban készülő zöldséges hús a menü, olyan étel, ami 30-45 perc alatt megvan. Nyáron van, hogy sütök egy-két szelet húst, mellé saláta a köret. Ha a férjem is segédkezik az előkészítésben, akkor még gyorsabban tudunk vacsorát varázsolni.

Annyit készítek ezekből, hogy másnap jusson nekem is egy adag, amit bevihetek a munkahelyemre, és a férjem is ehessen belőle a picivel együtt.

Most nyáron este készül néha gyümölcsleves, amit mindenki szívesen eszik napközben jégbe hűtve.

Ha mégsincs kedvem főzni, akkor jönnek vacsorára a különféle péksüteményre kenhető kencék, úgymint tojáskrém, körözött, tonhalkrém és társaik, ebben a melegben tökéletes vacsora friss zöldséggel.

Gyakran előfordul ilyenkor a háromszög alakú sajtos-sonkás melegszendvics, esetleg sütőben sült melegszendvics (sonkás-sajtos, vagy gombás sajtos), a tükörtojás, tejfölös tojás, vagy vajas sajtos pirítós.

Hétvégén szombaton általában tartalmas levest főzök, utána lángos, palacsinta van, vagy valamilyen egytálétel készül, vasárnap meg nagy traktát rendezek, mert az unokázni vágyó nagyik is nálunk vannak, ilyenkor grillezünk, bográcsozunk, vagy valamilyen sültet készítek zöldkörettel, salátával, és rizs/krumpli is készül. Desszertnek nyáron gyümölcsös édesség, vagy sütemény, néha fagyi, ünnepi alkalmakra természetesen torta is van. Ilyenkor azért nagyon nem szoktam unatkozni.

Amivel gondban vagyok mostanában, az a kenyérsütés, ugyanis ezen a téren eléggé ellustultam, pedig nem kellene. Régebben kétnaponta, most jó, ha heti egyszer sütök, de szándékozom összekapni magam, és visszaállni a régi rendszerre.

Hát, nagyjából így alakul nálunk egy hét az étkezés szempontjából, de kíváncsi vagyok, ti hogy csináljátok.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz