kórházteszt szülés

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Terhességi cukros voltam, de ettől eltekintve a terhességem problémamentes volt. Fogadott orvosomról csak jót mondhatok, számomra egy megnyugtató, humoros jellem tökéletes szakmai tudással. Sajnos az utolsó ctg vizsgálaton tudtam meg, hogy azon a héten csütörtökön meg kell műteni a térdét, így nagy valószínűséggel a szülésemen nem tud bent lenni. Számítottam rá, de reménykedtem, hogy kihúzza a szülésem utánig. Felajánlotta, hogy átvesz a magánrendelője másik doktornője, de nem kívántam élni ezzel a lehetőséggel. Szóval végül a cukor miatt a szülés várható napján 2016.02.09-én reggel 9 órakor bevonultam a kistarcsai Flór Ferenc Kórház szülészeti osztályára.

Amikor  megkérdezték, miért jöttem, ha nem szülök, és elmondtam, hogy ezt kérte a főorvos úr, akkor egy vállrándítással nyugtázták a helyzetet, majd megkérdezték, szeretnék-e alapítványi (azaz fizetős) szobába kerülni. Szerettem volna, az egyágyas 12 ezer/éj, a kétágyas 6 ezer/éj, az egyágyas szobában apuka bent alhat (amúgy az osztályra nem mehet be idegen látogatás céljából sem), ám akkor mindegyik fizetős szoba foglalt volt, szóval kissé szájhúzva, de elfoglaltam egy üres négyágyas szobát egyedül egy tablettel és fülhallgatóval felszerelve, mivel tévé nincs a szobában (az egy- és kétágyasban van). Magányomat sokáig nem élvezhettem, mert délben megjött az első kismama a csemetéjével. Összesen hat napig élvezhettem a szoba minden komfortját és luxusát, alig vártam, hogy hazamenjek.

Igazi bébibumm volt abban az időszakban, a csapból is babák folytak, az amúgy 44 ágyas szülészet tele volt.  A magzatvizem végül 10-én éjjel 23.55-kor özönvízszerűen folyt el. Az egyik szobatárs szólt az osztályos szülésznőnek (nem tudom, máshol hogyan van, de itt a szülésznők rotálódnak szülőszoba és osztály között, ápolónők nincsenek), aki egyből mondta, tessek megnyugodni, hozta a kocsit, fogjam a motyóm az ággyal ne törődjek, mire visszajövök, szép tiszta lesz. Felhívtam a férjem, hozta a csekket, amiért megkapta a szép zöld kórházi szettet.

A szülészeti részlegen három tágas, mindennel felszerelt (hinta, kád, bordásfal, labda, szülőszék), szép és új szülőszoba, valamint egy vajúdó van. Továbbá egy közös zuhanyzó és két toalett. Bekísértek, kérdezték, kérek-e kórházi hálóinget (kértem), segítettek felvenni. Jött az ügyeletes doktor úr, megvizsgált, mondta, minden remek, csináltak ctg-t, az is rendben volt. Kapcsoltak zenét, levették a fényeket szolidra, és mondták, ha bármire szükségem van, szóljak. Ettől eltekintve hagytak békében vívni a harcomat, 1-2 óránként rám néztek, hogy minden rendben van-e. Az ötperceseknél kaptam egy csinos kúpot, mondták, éljek a lehetőséggel, majd tusoljak le.

A kétperceseknél kérdezték, szeretném-e a kádat. Frissen kifertőtlenítették, mehettem is bele. A rutin kanült megkaptam persze már a szülőszobára érkezéskor. Epidurális nincs. Vagyis azt mondják, ha szeretnél, előre egyeztetned kell az aneszteziológiával és 60 ezer forintot kell kicsengetned. Én nem szerettem volna, ezzel nem is foglalkoztam, bár kissé furcsának találtam. Hétkor jött a nappalos műszak és egy doktornő, akit jobb, ha nem minősítek. Már a tolóknál jártunk, mikorra bebénázták a szinte kötelezőnek számító adag oxit, amitől a kislányom lényegében kiröppent, és ennek a sokknak a következtében elég rossz Apgarral (6/8) érkezett meg.

Szinte meg se nézhettem, a szülésznőm (azóta is imába foglalom a nevét) szólt, hogy ugyan mutassák már meg anyukának a gyereket, mielőtt elviszik. Összestoppoltak (merthogy lehet kérni gáttámogatást, csak nálam arra nem nagyon volt idő, így nyisszantottak, de tényleg picit, és a varrás is jól sikerült), majd szó  szerint kiraktak a szülőszobából, mert kellett a hely. Beraktak az ágyamba, mert annyira rossz állapotban voltam, hogy nemhogy járni, önállóan mozogni se bírtam. Nagyon jó lett volna akárcsak 30 percet eltölteni a férjemmel, hogy egy kicsit feldolgozzuk a történteket, és azt, hogy az amúgy egészséges, 3.87 kg-os kislányunk inkubátorban van (délutánra kiderült, teljesen rendben van, csak megfigyelésre vitték be).

A kórház maga eléggé lepukkant, tipikus szoci kinézetű intézmény. Pokolian fűtöttek az osztályon, februárban nyitott ablak mellett lehetett csak meglenni. Látogató nem jöhet az osztályra, egy „előcsarnok” van, hűtővel és olyan kényelmetlen székkel, amit csak olyan ember rakhatott oda, akinek sosem volt gátmetszése. Bababarát kórház, így 24 órás rooming-in rendszer van, amit kicsit túl is tolnak. Olyannyira, hogy mikor a szülés után hajnalban szerettem volna letusolni másnap, eltötyögtem a gyerekkel a csecsemősökhöz, akik miután kérdésükre válaszolván megtudták, hogy nem egyedül lakom, azt közölték velem: akkor majd a szobatársaim vigyáznak rá, vigyem oda vissza a gyereket.

Egy, azaz egy darab csecsemős nővér volt, aki igazán kedves és segítőkész volt. Mikor segítséget kértem tőlük szoptatásban, mert csak harmadik napra indult be a tejem, annyit tudtak tenni, hogy lefektettek oldalra (soha többet nem szoptattam úgy), belegyömöszölték a mellem a lányom szájába, és azt mondták, na, így, ni. Előtte azért még megnyomorgatták, miután elmondtam, hogy szerintem még nincs előtejem se (10 perc bimbócsavargatás után ők is ugyanezt konstatálták).

Összességében bunkók, unottak és lekezelőek voltak. A baba ellátásához mi mindent vittünk, de fürdetés után (amin egyik szülő sem vehet részt) vagy adnak kórházi bodyt, rugit vagy a kocsiba bekészítettet adják rá, illetve a nem kórházi pecsétes, saját használt ruhát mindig visszateszik. Pelust adnak rájuk fürdés után, de napközben a sajátodat kell használni. Popsikrémet adtak, fertőtlenítőt, popsitörlőt vinni kell. A szülésznők voltak a csillagok a sötét éjszakában, ők MIND (értsd, az összes) egy kincs volt.

Az orvosi vizitek nagyon változóak voltak. Volt, aki két perc alatt az egész kórtermet lerendezte, más mindegyik anyukával beszélt.

A higiéniás körülmények finoman szólva is undorítóak. kb. 35 ágyra jutott 3 db toalett és 2 db zuhanyzó.  Egy nap egyszer takarítanak a mosdókban, estére kifolynak a véres betétek a kukából, bár általában a három vécé közül amúgy is csak egy használható. A szobákat hat nap alatt kétszer takarították fel, ott, ahol a papok táncolnak.

Az ételek nem voltak különösebben jók vagy rosszak, elfogadható minőség és mennyiség volt. Természetesen volt itt is 1 db korpás zsömle + 1db mackósajt vacsora. A friss zöldséget hiányoltam. Hazamenetel előtt különösebben semmilyen tanáccsal nem láttak el, orvost szerintem nem is láttam, csak az aláfirkantott zárót kaptam meg, de a szülésznők válaszoltak bármikor bármilyen kérdésemre. Ami pozitívum volt, a szülés napján délután jött egy hölgy, aki elkérte a papírjaimat stb, és elintézték a TAJ-kártyát, lakcímigazolót, adókártyát és az anyakönyvi kivonatot, amit a kórház portáján vehettünk át (egyébként  a hazamenetel napjára elintézik, de nekünk ez pont vasárnapra esett, így később kellett érte menni).

Kórházteszt pontszámok:

  • szülészet állapota: 7
  • kórtermek állapota: 7
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 6
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 1
  • orvosok segítőkészsége: 5
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 1
  • kommunikáció, tájékoztatás: 5
  • tisztaság: 4 (csak azért, mert a szülőszoba makulátlan volt és frissen fertőtlenítve, amúgy az osztály kritikán aluli)
  • ellátás minősége: 5
  • személyes élmények: 4
  • összességében: 6/10

Anna