Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki már látott tudósok és műkedvelők által  összerakott képeket ( például itt, itt, vagy akár itt meg itt), alájuk írt kérdésekkel, hogy aztán döbbenve tapasztalja, mennyire képes minket átverni egy trükkös látvány, pontosabban a saját szemünk a saját agyunkat.

A debreceni Kölcsey Központban múlt héten nyílt kiállítás is bemutat jó néhány effélét (nem véletlen, hogy a címe is OPTIKAI ILLÚZIÓK – Fedezzük fel az agy és a szem titkait!), és arra is választ keres, mikor és legfőképp miért csap be minket a szemünk vagy az agyunk.

Van, amikor a természetben élet-halál kérdése, hogy létrejön-e az illúzió (rejtőzködő, vagy magukat valami másnak álcázó növények és állatok), máskor az illúzió pusztán művészi kifejezőeszköz, játék a színekkel és formákkal.

 A látogatók belépéskor egy interaktív térben találják magukat, ahol megismerhetik a szem felépítését, megérthetik a látás folyamatát, és maguk is megtapasztalhatják az optikai illúziók, érzékszervi csalódások zavarba ejtően különös világát. A  tárlatot nézve a látogatók rádöbbenhetnek, hogy akármerre járnak, lépten-nyomon illúziók áldozatai: a természeti jelenségek, a reklámok, a katonai álcázások, de még az égbolton fénylő Hold is újabb és újabb optikai illúzióval csapja be látásukat.

A mimikri témakörében bemutatkoznak az állat- és növényvilág legtrükkösebb rejtőzködői, s bár őket nem könnyű észrevenni, a kiállítás leleplez néhányat az álcázás mesterei közül.

A képzőművészek is gyakran élnek a káprázat erejével, a tárlaton a legismertebb illuzórikus alkotások láthatók, melyeken a művészek a lehetetlen és a lehetséges határait próbára tevő grafikai megoldásokkal kísérleteznek. A kiállítás a 3D történetének, a térbeli képek fejlődésének legfontosabb állomásait is felvillantja, a sztereoszkóptól a hologramig.

A kiállításra érkezők próbára tehetik szemüket és agyukat, megtapasztalhatják egyebek mellett a vízeséseffektust, a kávéház-fal hatást és egyéb geometrikus absztrakciókat. Emellett kipróbálhatnak számos klasszikus szerkezetet: a zootrópot vagy más néven csodadobot, a praxinoszkópot, a sztereoszkópot vagy a camera obscurát. A különböző műfajú és mechanizmusú masinák, képek, ábrák és effektek más-más módon csalják meg tévedhetetlennek hitt érzékeiket.  

Az Optikai illúziók Fedezzük fel az agy és a szem titkait! című interaktív kiállítás mindössze egy hónapig, 2015. április 30-tól május 24-ig várja az érdeklődőket a debreceni Kölcsey Központban.

Vakmacska

Helyszín: Debrecen, Kölcsey Központ, Bényi Árpád terem (4026 Debrecen, Hunyadi utca 1-3.)

Nyitva tartás: H-V 9-18 óráig

Belépőjegy árak: felnőtt: 800 Ft, gyermek (3-14 éves korig), nyugdíjas (62 éves kortól) és pedagógus (igazolvánnyal) 600 Ft, csoportos 500 Ft (minimum 15 fős óvodai és iskolai és nyugdíjas csoport (15 főnként egy kísérő belépése ingyenes), családi 2 600 Ft (2 felnőtt és max. 3 gyermek)

Csoportok bejelentkezése és információ: 06 70 933 9912 vagy totha@fonixinfo.hu

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?