Némi rezignált érdeklődéssel olvastam a múltkori posztot Bogyóról és Babócáról. Az érdeklődés azért volt, mert igazán kíváncsi voltam a fiatal szülők véleményére, a rezignáltság azért, mert a gyermekirodalmi szakma korábban már alaposan kivesézte a kérdést. Annak idején Wittmann Ildikó írására sok reagálás született, voltak pozitív, megengedő és kifejezetten negatív vélemények egyaránt, de a végszót valószínűleg Pompor Zoltán gyermekirodalmi szakértő mondta ki ezzel a mondatával: „…az ízlés nem vitatéma, viszont nem árt tudnunk, hogy változhat.

Ha túl tudunk lépni a tetszik – nem tetszik dimenzión, és a jó – nem jó, értékes – giccses megítélés irányába mozdulunk el, máris láthatjuk, hogy nem mindig jó az, ami tetszik (és sokszor az igazán jó, értékes nem tetszik…). De jó, nagyon jó, hogy előkerül a téma itt is, a Bezzeganyán, mert így akkor elkezdhetünk beszélgetni arról, van-e élet Bogyón és Babócán túl?

Egyáltalán: vannak-e kortárs gyerekírók? Mármint nem gyerek írók, hanem olyanok, akik gyerekeknek írnak. Persze, Berg Judit, Lackfi János, Finy Petra nevét valószínűleg mindenki ismeri, ám az a jó hírem van, hogy a paletta igen színes, és egyre színesedik.

Ismeritek-e például az Írócimborák blogot? Itt kortárs gyerekírók minden hónapban együtt játszanak illusztrátorokkal és nagyjából háromnaponta friss, új szövegek kerülnek fel: mesék, versek, egy adott témára komponálva. Mindenki itt van, aki most gyerekeknek ír. És talán egyszer kinövi magát a dolog és lesz belőle más is, több, mondjuk online folyóirat vagy antológia.

Vagy ismeritek mondjuk a Meseutcát? Ez az online folyóirat szintén kortárs gyerekírókkal foglalkozik, szövegeket közöl, friss kiadványokról cikkezik, és Betűfaló programja is van, aminek az a célja, hogy megismertesse a kortárs műveket a pedagógusokkal – rajtuk keresztül pedig a gyerekekkel.

Ismeritek a Csodaceruza folyóiratot, ami színvonalas grafikáival, szövegeivel kifejezetten gyerekeknek szól? Hát a Szitakötőt? Hiába színvonalasak, alig tudnak életben maradni.

Tudjátok-e, milyen nehéz eljutni a gyerekekhez? Mert ha bementek a postára, a nagy áruházláncokba, ott nem színvonalas kiadványokat fogtok találni, hanem csupa gyerekirodalomnak álcázott gagyit.

Mi az, amit szívesen a gyerekeitek kezébe adnátok? Van már választék bőven, és ha tudjátok, hol keressétek, meg fogjátok találni.

A kortárs gyerekírók szeretnének eljutni a gyerekekhez, segítsetek!

Jó olvasást!

kertedi

Az Írócimborák blogja

Az Illusztrátor Pajtások blogja

A Bogyó és Babóca-vitáról ‎

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?