Azóta próbálok megfelelő jutalmazó-ösztönző rendszert kialakítani itthon, amióta új lakásba költöztem a három lányommal. Másfél éve fullad tehát kudarcba minden próbálkozásom – vagy mert én nem vagyok elég kitartó és következetes, vagy mert a gyerekek nem voltak motiválva eléggé.

Márpedig muszáj volt kitalálni valamit, hogy kordában tudjam tartani a csapatot, hogy megértsék ők is: a feladatokat meg kell osztani egymás között, nem utolsó sorban pedig a rendszerességre és a kötelességekre is szerettem volna kicsit tanítani őket (meg magamat is, persze). Nemrég újabb dolgot vetettem be, a Jutalom naptárat. Egyelőre úgy tűnik, nálunk működik.

Az ötlet igen egyszerű: naponta értékeld a gyereke(ke)t és jutalmazd ő(ke)t nyomon követhető és érthető módon: egy naptárban. (Lehet saját kezűleg is Jutalom naptárat készíteni, ám őszintén szólva a munkáim, a háztartás és a gyerekek mellett erre most nem volt időm, így nagyon örültem a kész naptárnak.) A Jutalom naptárhoz alapból jár 30 db matrica, illetve lehet külön venni hozzá többféle mintájúakat. A matricák pontosan a naptár rubrikáiba illenek, egy napra akár négy jutalom matrica és három esemény matrica ragasztható. Utóbbival a gyerek egyszerűen nyomon követheti, milyen ünnepek és jeles napok következnek az életében: jelölhető a születésnap, a névnap, a családi nap, a tavaszi és a téli szünet, a karácsony, a mikulás, a szilveszter, az anyák napja, a síelés, a gyereknap, a Valentin nap, a húsvét, és pizsamaparti is.

A jutalom matricákat ösztönzésre, motiválásra lehet használni, mi például lefektettük a szabályokat: (a naptár első oldalán fel lehet írni pontosan, hogy miért jár matrica és mi a jutalom) 10 db azonos matrica összegyűjtésekor választhatnak nyereményt a mozitól a tejbegríz-vacsorán keresztül az én ágyamban alvásig, de akár lehet plusz 15 perc tabletezés vagy egy csomag gumicukor is a jutalom. És hogy miért jár jutalom? Ez a szülő döntése (a matricákat ő maga válogatja össze, így ha például a rendes öltözködést nem tartja jutalmazandó cselekedetnek, vagy az olvasás matrica még nem aktuális, mert még csak ovis a gyerek, akkor ezekből a matricákból nem vesz). Lehet kapni általános jutalmazó matricát jó magaviseletért, „evős” matricát, hogy a rosszul evő gyereket is lehessen motiválni, ha rendesen eszik, vagy mert több került a szájába végre, mint az asztalra. Kapható még öltözködéssel, szobatisztasággal, fogmosással, tanulással, olvasással, porszívózással, rendrakással, sportolással kapcsolatos matrica is.

Amióta bevezettük a rendszert, a gyerekszoba sokkal rendesebb, már nem kell órákig könyörögni, hogy pakoljanak el maguk után, és az étkezések is rendezettebben mennek a jutalom reményében. A legnagyobb sikere az olvasós matricának volt (ennél és a tanulós matricánál lecsökkentettem az elérendő darabszámot 5-re), már a négyévesem is egyre gyakrabban veszi le a mesekönyveit a polcról a tablet után való nyígás helyett. Esténként pedig osztás van: ki-ki megkapja az adott napon gyűjtött matricáit, majd gondosan beragasztják a naptárba. Ha jól számoltuk, ma este a középső fog velem aludni. De legalább rend van a fürdőszobában is. (Álmaimban pedig saját Jutalom naptáram van, melyben minden nap gyűlnek a matricák mosogatásért, főzésért, mosásért és takarításért, esetleg gyerekfuvarozásért, lecke kikérdezésért vagy Bogyó és Babóca hangos felolvasásáért. Tíz után pedig extra együtt alvás jár. Na, nem a gyerekekkel.)

A fiús és lányos változatban kapható naptárat és a hozzá tartozó matricákat feltettük a Bezzeganya webhopba is. (És továbbra is gyűjtjük az érdekes és hasznos termékeket, ha tudtok ilyet, jelezzétek!) Most pedig gyorsan ideírok egy (x)-et a cikk végére, nehogy valaki megvezetve érezze magát.

Tünde

(x)

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?