haj vitamin hajhullás Hairmina

A hajunk, a bőrünk nemcsak ápoltságunk, hanem belső, egészségi állapotunk tükrei is.  Ha szép, sima, csillogó, akkor aki ránk néz, azt gondolja: kirobbanóan egészségesek és energikusak vagyunk.

A szép bőrt és a szép hajat egyrészt a fiatalsághoz, másrészt az egészséghez társítja a fejében mindenki. Ezért is esünk látványosan pánikba, ha hirtelen "rengeteg" hajat találunk hajmosás után a lefolyóban, vagy fényét, tartását veszti a frizuránk, és ezért feszítünk büszkén a terhesfotókon, ha azon szerencsések közé tartozunk, akiknek a terhesség hirtelen megdúsuló, hullámos, csillogó hajat is ajándékoz. Még ha tudjuk is, hogy általában átmeneti is ez az ajándék.

Még a szőrös házi kedvenceknél is  az egészség leglátványosabb jele a szép szőrzet:  utcáról befogadott kóbor kutyák-cicák "előtte" és "utána" fotói tanúskodnak arról, mennyire megváltoztatja a megjelenést pár hónapos erősítő kúra, jó táplálkozás, esetleg roboráló vagy vitaminkészítmények alkalmazása. Az embereknél sincs másként: a haj igazi minőségi változását általában "belülről" érjük el, még akkor is, ha esetleg külső tényezők (durva szőkítés, erős dauer, tengervíz...) is közrejátszottak abban, hogy hajunk elveszítette régi fényét, tartását, és láthatóan meg is ritkult. Sokan  pont a baba születése után szánják rá magukat, hogy rövidebbre vágassák frizurájukat, de a fénytelen, kopott, ritkás szálakból a „pixie” sem mutat olyan jól.

Ha bármilyen nyelven beütjük a keresőbe a "szülés utáni hajhullás" kifejezést, szinte végtelen a kínálat tanácsokból. Minden orvos, fodrász és sorstárs megerősíti, hogy többségében hormonális eredetű, átmeneti jelenségről van szó, ám ha nem múlik el 3-9 hónap alatt, és az egyenletes ritkulás helyett foltos kopaszodást tapasztalunk, esetleg más, betegségre utaló tünetekkel, érdemes egy alapos kivizsgálást is megejteni, nincs-e például a pajzsmirigyünkkel probléma.

Ha csak a szülés utáni "szokásos" hajhullásról van szó, akkor pánikra nincs komoly okunk. Ha meg nem is tudjuk állítani a folyamatot, azért tehetünk, hogy hajunk mennyisége, szépsége és egészsége javuljon.. A tanácsok közt szerepel a haj kíméletes kezelése (ne ráncigáljuk a gubancokat, ne használjunk olyan erős kondicionálót, ami elnehezíti a hajat, ne gyötörjük erős vegyszerekkel). Kerüljük a stresszt, a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás mellett (akkor is, ha úgy érezzük, egy perc időnk nincs egy párhónapos gyerek mellett), ha kell, kúraszerűen pótoljuk a vitaminokat étrend-kiegészítőkkel.

Ma már kaphatóak kifejezetten a bőr és a haj állagát, megjelenését, megújulását támogató „szépségvitaminok” , étrend-kiegészítők. Érdemes a megbízható forrásból származóakat keresni, amelynek ismerjük pontos összetételét, gyártóját. A magyar fejlesztésű és gyártású Hairmina jó választás lehet: három hónapos kúraszerű használata látványos eredményt ígér.

A hialuronsavat, kollagént, szőlőmag-kivonatot, 9 vitamint és 3 ásványi anyagot (A vitamin, C-vitamin, B-vitaminok, réz, cink, szelén) tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta hatása megemelkedett, friss hajtövekben és hajszálakban (tovább bírja a hajunk a frizurát rontó zsíros lelapulás nélkül) mutatkozhat meg.

Terhesség alatt általában nem sajnáljuk a pénzt minőségi terhesvitaminokra.  Ma már egyre több orvos javasolja valamilyen vitaminpótlás folytatását a szülés után is, –a baba még jópár hónapig „belőlünk táplálkozik”, ha szoptatunk, de már saját szervezetünk igényeit is szolgálja a vitaminbevitel, egyéni szükségleteink szerint. A baba is akkor van igazán jól, ha mi is jól vagyunk – és egészségünk megőrzése mellett az sem elhanyagolható, ha nagyobb elégedettséggel tudunk minden fésülködés közben a tükörbe nézni.

(X)

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?